Δωρεάν ξεναγήσεις στην Αθήνα τον Απρίλιο – με λίστα αναμονής
Ο Απρίλιος φέρνει δεκάδες δωρεάν ξεναγήσεις στην Αθήνα, από βόλτες σε μουσεία και ιστορικές γειτονιές, μέχρι περιηγήσεις σε μυστικά σημεία και σπουδαία έργα τέχνης.

Ο Απρίλιος φέρνει δεκάδες δωρεάν ξεναγήσεις στην Αθήνα, από βόλτες σε μουσεία και ιστορικές γειτονιές, μέχρι περιηγήσεις σε μυστικά σημεία και σπουδαία έργα τέχνης.
Ανακάλυψε όλες τις δωρεάν ξεναγήσεις στην Αθήνα τον Απρίλιο! Ιστορικά κέντρα, μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι και άγνωστες διαδρομές ζωντανεύουν μέσα από μοναδικές περιηγήσεις στην πόλη.
Αν αγαπάς την Αθήνα και θες να τη γνωρίσεις αλλιώς, τότε ο Απρίλιος έχει πολλές – και δωρεάν – προτάσεις για σένα. Οι ξεναγήσεις που ακολουθούν έχουν ήδη γίνει sold out, αλλά μπορείς πολύ εύκολα να γραφτείς στη λίστα αναμονής για όποια σε ενδιαφέρει.
Κάθε διαδρομή έχει το δικό της link – κάνε κλικ στον τίτλο της, δήλωσε συμμετοχή στη λίστα αναμονής και που ξέρεις, μπορεί να είσαι τυχερός.
Στο πολιτικό και κοινωνικό κέντρο της αρχαιότητας
Στην καρδιά της αρχαίας Αθήνας, η δωρεάν ξενάγηση στην Αρχαία Αγορά μάς ταξιδεύει από τη Νεολιθική εποχή μέχρι τη γέννηση της δημοκρατίας, σε έναν χώρο που καταστράφηκε και ξαναγεννήθηκε πολλές φορές. Πρόκειται για έναν από τους πιο επιβλητικούς και φορτισμένους ιστορικά αρχαιολογικούς χώρους της πόλης, ιδανικό για να ανακαλύψει κανείς την πολιτική, κοινωνική και εμπορική ζωή της αρχαιότητας. Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 24 Απριλίου, από τις 12.00 έως τις 14.00. Η συμμετοχή είναι δωρεάν, ωστόσο απαιτείται εισιτήριο εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο (20€ από 1/4/25).
Μια πασχαλινή βόλτα με βυζαντινή αύρα
Μια ξεχωριστή βυζαντινή βόλτα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας μας καλεί να γνωρίσουμε τη θρησκευτική και αρχιτεκτονική κληρονομιά της πόλης μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα. Η ξενάγηση ξεκινά από την περιοχή του Μακρυγιάννη, διασχίζει τα στενά της Πλάκας και την οδό Αιόλου, με τελικό προορισμό τον εντυπωσιακό ναό των Αγίων Θεοδώρων του 11ου αιώνα. Εκεί, οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά το αποτέλεσμα των εργασιών αποκατάστασης ενός από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της πόλης. Οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται: την Κυριακή 13 Απριλίου (10.00 – 12.00), τη Μ. Δευτέρα 14 Απριλίου (10.15 – 12.15), τη Μ. Τρίτη 15 Απριλίου (10.15) και τη Μ. Τετάρτη 16 Απριλίου (10.15 – 12.15).
Μια ιδιαίτερη εμπειρία περιμένει το κοινό στη Δημοτική Πινακοθήκη της Αθήνας την Παρασκευή 11 Απριλίου, από τις 17.00 έως τις 18.30, με ξενάγηση στην έκθεση του Δημήτρη Μεράντζα “Η αισθητική της απελπισίας και της απόγνωσης”. Η δράση περιλαμβάνει όχι μόνο περιήγηση στο έργο του καλλιτέχνη, αλλά και γνωριμία με τον ίδιο και τον/την επιμελητή/τρια της έκθεσης. Η ξενάγηση πραγματοποιείται στο κτίριο Β’ της Πινακοθήκης (Μυλλέρου και Λεωνίδου), και συνοδεύεται από παράλληλη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα, ενισχύοντας την προσβασιμότητα για όλους.
Από τον El Greco μέχρι τη γενιά του ’30
Μια απολαυστική διαδρομή στην ιστορία της νεοελληνικής τέχνης περιλαμβάνει η ξενάγηση στο νέο, εντυπωσιακό κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης την Τετάρτη 9 Απριλίου, από τις 14.00 έως τις 16.00. Από τον El Greco και τη Σχολή του Μονάχου μέχρι τη γενιά του ’30, τους Κόντογλου, Τσαρούχη και Μόραλη, η ξενάγηση παρουσιάζει έργα και δημιουργούς που καθόρισαν την ελληνική καλλιτεχνική ταυτότητα από τον 16ο αιώνα μέχρι τον 20ό. Η συμμετοχή είναι δωρεάν, ενώ το κόστος εισόδου στην Πινακοθήκη είναι 5 ευρώ (ειδική τιμή για γκρουπ), με δυνατότητα δωρεάν εισιτηρίου για συγκεκριμένες κατηγορίες επισκεπτών.
Ελληνική τέχνη μετά το ’60: Όψεις του σήμερα
Η ξενάγηση της Τετάρτης 30 Απριλίου (14.00 – 16.00) στην Εθνική Πινακοθήκη είναι αφιερωμένη στη σύγχρονη ελληνική εικαστική δημιουργία και στους σημαντικότερους εκπροσώπους της από τη δεκαετία του ’60 και μετά. Ένα καλλιτεχνικό ταξίδι που περνά μέσα από τα έργα των Στάμου, Βακιρτζή, Γαϊτη, Ψυχοπαίδη, Σεμιτέκολου και Κατζουράκη, παρουσιάζοντας τις τάσεις, τα κινήματα και την προσωπική έκφραση των δημιουργών που διαμόρφωσαν το εικαστικό τοπίο της νεότερης Ελλάδας. Η ξενάγηση είναι δωρεάν, ενώ απαιτείται εισιτήριο εισόδου στην Πινακοθήκη (5 ευρώ με ειδική τιμή για γκρουπ).
Ένα ταξίδι στην ψυχή του αρχαίου κόσμου
Στην καρδιά της Αθήνας, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο μάς προσκαλεί σε μια συναρπαστική ξενάγηση στον αρχαίο ελληνικό κόσμο, την Τρίτη 1, 8 και 29 Απριλίου, σε απογευματινές ώρες (17.00 – 19.00). Μέσα από μοναδικά εκθέματα που καλύπτουν κάθε γωνιά της αρχαίας Ελλάδας, από τα κυκλαδικά ειδώλια έως την περίοδο της ρωμαϊκής κατάκτησης, οι συμμετέχοντες αποκτούν μια σφαιρική εικόνα για την εξέλιξη της τέχνης, αλλά και της κοινωνίας στην αρχαιότητα. Η ξενάγηση είναι δωρεάν, με κόστος εισόδου στο μουσείο 6€, ενώ πολλές κατηγορίες επισκεπτών δικαιούνται δωρεάν είσοδο.
Μια ανοιξιάτικη περιήγηση ξεκινά από το Ζάππειο την Κυριακή 27 Απριλίου (13.30 – 15.30), σε ένα από τα πιο εμβληματικά δείγματα αρχιτεκτονικής κήπων του 19ου αιώνα. Ανάμεσα σε ανθισμένες γιακαράντα, εντυπωσιακά σιντριβάνια και μοναδικά γλυπτά, η ξενάγηση αναδεικνύει τη διαχρονική γοητεία του χώρου. Στη συνέχεια, το ταξίδι συνεχίζεται στον Εθνικό Κήπο, όπου τα σκιερά, δαιδαλώδη δρομάκια οδηγούν σε λιγότερο γνωστές γωνιές και μυστικά σημεία, που συνθέτουν τη μοναδική φυσική και ιστορική ταυτότητα του κήπου της πόλης.
Η σφραγίδα του Τσίλλερ στην Αθήνα
Την Τετάρτη 23 Απριλίου (13.30 – 15.30), μια μοναδική ξενάγηση μάς συστήνει ξανά την υπογραφή του Ερνέστου Τσίλλερ στην αθηναϊκή αρχιτεκτονική. Περπατώντας ανάμεσα σε υπέροχα κτίρια με πεντελικά μάρμαρα, ιωνικούς κίονες, γρύπες, σφίγγες και χρυσοποίκιλτες λεπτομέρειες, ανακαλύπτουμε τα απομεινάρια του αθηναϊκού νεοκλασικισμού και το αποτύπωμα μιας εποχής όπου η αισθητική του αστικού χώρου άνθισε. Μια διαδρομή που δεν είναι μόνο ιστορική αλλά και συναισθηματική, καθώς μας καλεί να αναλογιστούμε τι έχει διασωθεί και τι έχει χαθεί ανεπιστρεπτί από την αρχιτεκτονική ταυτότητα της πόλης.
Ιστορίες και Μύθοι στη σκιά του Βράχου
Σε αυτή την ατμοσφαιρική βόλτα, από τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου έως την Πλάκα, περιηγούμαστε περιμετρικά στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, ανακαλύπτοντας μύθους, Θεούς, αρχαία ιερά και μυστηριώδη σπήλαια που συνέθεσαν τη θρησκευτική και μυθολογική καρδιά της αρχαίας Αθήνας. Ταυτόχρονα, μοναδικά νεοκλασικά κτίρια και οι ιστορικοί λόφοι που αγκαλιάζουν την περιοχή πλαισιώνουν τη διαδρομή, μετατρέποντας την ξενάγηση σε ένα ταξίδι μέσα στον χρόνο, όπου η μαγεία της τοποθεσίας παραμένει ζωντανή και αναλλοίωτη. Οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται τη Δευτέρα 7 Απριλίου (12.00 – 14.00), την Παρασκευή 11 Απριλίου (11.30 – 13.30) και την Τετάρτη 30 Απριλίου (17.00 – 19.00).
Τα Σάββατα 5 και 12 Απριλίου (15.30 – 17.30 και 13.30 – 15.30 αντίστοιχα), αφήνουμε τη ματιά μας να περιπλανηθεί στους δρόμους των αγαλμάτων, σε μια ξεχωριστή διαδρομή που αποκαλύπτει τον καλλιτεχνικό πλούτο του δημόσιου χώρου της Αθήνας. Καθώς περπατάμε ανάμεσα σε έργα που συχνά προσπερνάμε αδιάφορα, ξεδιπλώνεται μπροστά μας η ιστορία της νεότερης Ελλάδας, μέσα από πρόσωπα, γεγονότα, μύθους και μικρές ανθρώπινες ιστορίες. Δημιουργίες σπουδαίων καλλιτεχνών όπως ο Δρόσης, ο Φιλιππότης, ο Σώχος και οι αδερφοί Φυτάλοι – όλοι με ρίζες στην Τήνο και σημαντική διεθνή παρουσία – μαρτυρούν τη γενέτειρα της νεοελληνικής γλυπτικής και χαρίζουν στην πόλη εικαστικά σημεία αναφοράς. Μια απολαυστική πολιτιστική βόλτα που μας καλεί να δούμε την Αθήνα με νέο βλέμμα – μέσα από το μάρμαρο, το μπρούτζο και την τέχνη που αφηγείται την ταυτότητά της.
Περιπατητική φιλοσοφία στην Αρχαία Αγορά
Την Τετάρτη 2 Απριλίου (18.00 – 20.00) και την Κυριακή 27 Απριλίου (10.30 – 12.30), ξεκινώντας από την οδό Αδριανού – στην είσοδο της Αρχαίας Αγοράς – κάνουμε μια μοναδική βόλτα κατά μήκος του «ωραιότερου χιλιομέτρου της Αθήνας», βυθιζόμενοι στον κόσμο της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας. Στην Αγορά, το επίκεντρο της δημόσιας ζωής της αρχαίας πόλης, με τις στοές, τις συζητήσεις, τις συναλλαγές και την πνευματική ζύμωση, ζωντανεύουν ιστορίες που σημάδεψαν την ιστορία της σκέψης. Εδώ, ο Σωκράτης αντάμωσε μαθητές και φίλους, εδώ διαδραματίστηκαν τα γεγονότα που οδήγησαν στη δίκη και την καταδίκη του. Θα αναζητήσουμε τα ίχνη του Διογένη του Κυνικού, θα σταθούμε στο σημείο όπου ο Ζήνων ο Κιτιεύς δίδασκε τη «στωική» του φιλοσοφία και θα φωτίσουμε έννοιες όπως ο νεοπλατωνισμός και οι εκπρόσωποί του. Μια συναρπαστική διαδρομή κατά μήκος των οδών Αποστόλου Παύλου και Διονυσίου Αρεοπαγίτου που συνδέει τον αρχαίο λόγο με το σύγχρονο βλέμμα.
Μια βόλτα κάτω από την Ακρόπολη
Το Σάββατο 26 Απριλίου (19.00 – 21.00) θα περιηγηθούμε από την πλατεία Μητροπόλεως έως τον λόφο των Νυμφών στο Θησείο, με τον βράχο της Ακρόπολης να δεσπόζει στα αριστερά μας. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής θα ανακαλύψουμε σημεία που διηγούνται ιστορίες σημαντικών ανθρώπων, γεγονότων, δοξασιών και μυστικών που έχουν χαραχτεί στη μνήμη της πόλης. Θα αποκρυπτογραφήσουμε τα ανάγλυφα της μικρής Μητρόπολης, θα ανιχνεύσουμε την πορεία του Ηριδανού, θα αναζητήσουμε τι απέμεινε από τη συνοικία Βρυσάκι, θα γνωρίσουμε τους μύθους που συνδέονται με την οδό Αδριανού και θα εξερευνήσουμε τα βράχια της Αγίας Μαρίνας και τον συμβολισμό τους γύρω από τη γονιμότητα.
Τα Σάββατα 5 και 26 Απριλίου (10.30 – 12.30) θα περιηγηθούμε στην Αθήνα των Ρωμαϊκών χρόνων, ακολουθώντας τα χνάρια ιστορικών μορφών όπως ο Αδριανός, ο Ιούλιος Καίσαρας, ο Πομπήιος και ο Μάρκος Αντώνιος. Μετά την καταστροφή της πόλης από τον Σύλλα, ξεκινά η ανασυγκρότηση και η τελευταία μεγάλη της ακμή – μια εποχή κατά την οποία η Αθήνα μετατρέπεται ξανά σε σπουδαίο φιλοσοφικό και πολιτιστικό κέντρο. Ρωμαίοι αυτοκράτορες και ποιητές επισκέπτονται την πόλη, σπουδάζουν και εμπνέονται από το κλασικό της παρελθόν, ανταποδίδοντας με έργα και μνημεία. Στην περιήγηση αυτή, τα αρχαία χαλάσματα θα μας «μιλήσουν», όπως μίλησαν και στον πρώτο περιηγητή, τον Κυριακό Αγκωνίτη, πριν από 600 χρόνια.
Το Σάββατο 26 Απριλίου (12.00 – 14.00) θα βολτάρουμε στο κέντρο της Αθήνας όπως δεν το έχουμε ξαναδεί. Το Σύνταγμα, η λεωφόρος Αμαλίας και η οδός Μητροπόλεως μεταμορφώνονται από καθημερινά περάσματα σε τόπους γεμάτους ξεχασμένες ιστορίες, αστικούς μύθους και μικρά μυστικά που περιμένουν να αποκαλυφθούν. Θα αναζητήσουμε την τρίτοξη γέφυρα του Όθωνα, θα αναρωτηθούμε αν η Μητροπόλεως επικοινωνεί με τη ρωσική εκκλησία της οδού Φιλελλήνων, θα μάθουμε πού διάβαζε ο Σωκράτης, θα επανεξετάσουμε τη στέψη του λόρδου Βύρωνα και θα ανακαλύψουμε γιατί ο Αδριανός «στοιχειώνει» τον Εθνικό Κήπο. Από τα Μικρά Ελευσίνια μέχρι τη μυστηριώδη σχέση του Όθωνα με τον Απόστολο Παύλο, η ξενάγηση ξετυλίγει ένα συναρπαστικό κουβάρι από θρύλους και αλήθειες, φωτίζοντας άγνωστες πλευρές της πόλης.
Την Κυριακή 13 Απριλίου (13.30 – 15.30) θα περιηγηθούμε στο Κολωνάκι, ανακαλύπτοντας ιστορίες και πρόσωπα που διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα μιας από τις πιο εμβληματικές γειτονιές της Αθήνας. Με οδηγό τα κτίριά του, θα γνωρίσουμε το παρελθόν μέσα από τις ζωές σπουδαίων προσωπικοτήτων που έζησαν εδώ – από τη Μελίνα Μερκούρη και τον Δημήτρη Χορν, μέχρι τη Μαρίκα Κοτοπούλη, τον Νίκο Καζαντζάκη και τον Οδυσσέα Ελύτη. Θα δούμε πώς ο νεοκλασικισμός σταδιακά υποχωρεί, αφήνοντας χώρο στην art deco και τελικά στην πολυκατοικία του Μεσοπολέμου, που με τις λιτές γραμμές και τα καμπύλα της μπαλκόνια διαμόρφωσε την αστική αισθητική της Αθήνας του 20ού αιώνα.
Ξενάγηση στην Ακαδημία Πλάτωνος
Σε αυτή την ξεχωριστή ξενάγηση, θα ανακαλύψουμε τον υπέροχο χώρο του Αρχαιολογικού Πάρκου της Ακαδημίας Πλάτωνος και θα γνωρίσουμε από κοντά τη μεγαλύτερη φιλοσοφική σχολή του αρχαίου κόσμου. Θα ανατρέξουμε στην ιστορία του ίδιου του Πλάτωνα, θα σταθούμε στα σημαντικά γεγονότα της ζωής του, θα εξερευνήσουμε βασικά σημεία της διδασκαλίας του και θα ανακαλύψουμε αρχιτεκτονικά κατάλοιπα της σχολής και του περίφημου Γυμνασίου. Μια περιπατητική, φιλοσοφική διαδρομή που συνδυάζει σκέψη και ιστορία, σε μία από τις πιο παλιές και φορτισμένες γειτονιές της Αθήνας.
Ξενάγηση στην Πλάκα, αλλά σοβαρά
Την Τετάρτη 23 Απριλίου (12.00 – 14.00) πάμε στην Πλάκα, τη γειτονιά των Θεών, που απλώνεται κάτω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης και παραμένει διαχρονικά αγαπημένη τόσο για τους Αθηναίους όσο και για τους επισκέπτες της πόλης. Θα εξερευνήσουμε την παλαιότερη συνοικία της πρωτεύουσας, εκεί όπου κλασικά, ελληνιστικά, ρωμαϊκά και οθωμανικά στοιχεία συνυπάρχουν και αφηγούνται την πολυτάραχη ιστορία της. Από τα λευκά σοκάκια των Αναφιώτικων έως το πολύχρωμο Μοναστηράκι, μέσα από μια δαιδαλώδη διαδρομή, θα ανακαλύψουμε τα κρυμμένα μυστικά της Πλάκας και θα αφεθούμε στη μαγεία της.
Ξενάγηση στο Μεταξουργείο και στη Δημοτική Πινακοθήκη Αθήνας
Τις Πέμπτες 3, 10 και 24 Απριλίου, θα περιηγηθούμε στο Μεταξουργείο, μια γειτονιά όπου το παρελθόν και το παρόν συνυπάρχουν αρμονικά. Ανάμεσα σε νεοκλασικά κτίρια, στενά γεμάτα street art και ιστορίες προσωπικοτήτων που σημάδεψαν τη νεότερη Αθήνα, θα ανακαλύψουμε την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της περιοχής. Η διαδρομή μας θα καταλήξει στο εντυπωσιακό νεοκλασικό κτίριο του Christian Hansen, που έδωσε και το όνομα στο Μεταξουργείο και σήμερα στεγάζει τη Δημοτική Πινακοθήκη της Αθήνας. Εκεί, θα ξεναγηθούμε από το προσωπικό της Πινακοθήκης στις αναδρομικές εκθέσεις σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών: του Απόστολου Φανακίδη (3 και 10 Απριλίου, Κτίριο Α) και του Μπάμπη Ρετζεπόπουλου (24 Απριλίου, Κτίριο Β), ενώ στο τέλος της επίσκεψης θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε το έργο τους μέσα από τη δική τους φωνή.