Στην Επίδαυρο για το φεστιβάλ, στον Έβρο για τις μουσικές, στην Τζια για τα παραμύθια, στην Καλαμάτα για την Αρχαία Μεσσήνη.
Παλαιότερο των 360 ημερών
της Ηρώς Κουνάδη
Ποιο καλοκαιρινό weekend χρειάζεται «αφορμή», άλλη από το γεγονός πως είναι α. καλοκαίρι, β. weekend, και γ. σε μια χώρα που ό,τι και να κάνεις θα δυσκολευτείς να απέχεις περισσότερες από δύο ώρες από την θάλασσα; Δεν αντιλέγουμε. Απλώς, μερικές φορές, συνδυάζουμε το τερπνόν μετά του ωφελίμου, και πηγαίνουμε σε μουσεία, θέατρα, συναυλίες και αρχαιολογικούς χώρους στα διαλείμματα από τις βουτιές μας, έτσι για την αλλαγή. Όπως στις περιπτώσεις που ακολουθούν.
Στην Επίδαυρο για το φεστιβάλ
Το ατμοσφαιρικότερο αρχαίο θέατρο του κόσμου. Οι σπουδαιότερες παραστάσεις των ελληνικών θεάτρων. Η σκεπασμένη με κληματαριές αυλίτσα του Λεωνίδα, για τα τσιμπούσια μετά το θέατρο. Η βγαλμένη από τα 80s ντίσκο Καπάκι που έχει για ταβάνι της τον έναστρο ουρανό. Τα πεύκα στο Καλαμάκι που φτάνουν ως την θάλασσα. Οι βουτιές μπροστά από τα κάμπινγκ στο Γιαλάσι. Η Επίδαυρος δεν είναι ένα ακόμα καλοκαιρινό weekend, είναι θεσμός –και εθισμός.
Τι θα δούμε φέτος εδώ; Διαλέγετε και παίρνετε: Ο Γιώργος Κιμούλης σκηνοθετεί τον Πλούτο του Αριστοφάνη στις 1 και 2 Ιουλίου, ο Γιάννης Χουβαρδάς την Ορέστεια του Αισχύλου στις 8 και 9/07, ο Στάθης Λιβαθινός την Αντιγόνη του Σοφοκλή στις 15 και 16/07, ο Τσέζαρις Γκραουζίνις το Επτά επί Θήβας του Αισχύλου στις 22 και 23/07, ο Ρίμας Τούμινας τον Οιδίποδα Τύραννο του Σοφοκλή στις 29 και 30/07, ο Μιχαήλ Μαρμαρινός τη Λυσιστράτη του Αριστοφάνη στις 6 και 7 Αυγούστου και ο Νίκος Καραθάνος τους Όρνιθες του Αριστοφάνη στις 19 και 20 Αυγούστου.
Στην Καλαμάτα για το Φεστιβάλ Χορού και την Αρχαία Μεσσήνη
Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που μετρά ήδη 22 χρόνια ζωής, είναι ένα από τα καλύτερα οργανωμένα –και πιο ενδιαφέροντα– φεστιβάλ της ελληνικής περιφέρειας. Οι παραστάσεις του φιλοξενούνται στο σούπερ ατμοσφαιρικό θέατρο του Κάστρου, που απολαμβάνει θέα στα φώτα της πόλης και την θάλασσα, αλλά και στο ολοκαίνουριο καμάρι της πόλης, το Κέντρο Σύγχρονου Χορού.
Η δε Αρχαία Μεσσήνη είναι ένας από τους ωραιότερους –και λιγότερο εξερευνημένους – αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας. Η πόλη που έχτισε ο Θηβαίος Επαμεινώνδας όταν νίκησε τους Σπαρτιάτες, έχει κυκλώπεια τείχη, χρωματιστά μωσαϊκά, αρχαίο θέατρο και στάδιο, κρήνες ανάμεσα σε λουλουδιασμένα αρχαία ιερά, και συγκλονιστική θέα στην καταπράσινη απεραντοσύνη γύρω της. Για να την γυρίσετε ολόκληρη, θα υπολογίσετε τουλάχιστον δύο ώρες.
Εικοσιδύο χρόνια ζωής μετρά το… ποταμίσιο φεστιβάλ που πραγματοποιείται σε μια από τις πιο μαγικές, πιο ανεξερεύνητες και πιο σουρεάλ γωνιές της Ελλάδας, στην «πινέζα» του χάρτη, κοντά στο χωριό Καστανιές του Έβρου. Οι σκηνές (τόσο του φεστιβάλ όσο και των κατασκηνωτών) στήνονται στις όχθες του Άρδα, παραπόταμου του Έβρου, με θέα σε ένα τοπίο που όμοιό του δεν έχετε ξαναδεί. Φέτος, το φεστιβάλ θα είναι τετραήμερο, και θα πραγματοποιηθεί από τις 28 έως τις 31 Ιουλίου. Το line up θα ανακοινωθεί λίαν συντόμως. Μείνετε συντονισμένοι, εδώ.
Σημείωση: Πάρτε διαβατήρια μαζί σας, γιατί 5 χιλιόμετρα μακριά από τις Καστανιές βρίσκεται η παλιά πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, εκείνη η μαγική πόλη που εμείς τη λέμε Αδριανούπολη και οι Τούρκοι Εντιρνέ.
Στην Τζια για την Γιορτή Παραμυθιών
Αφηγήσεις παραμυθιών για μικρούς και μεγάλους, παιχνίδια στις παραλίες των Ποισσών και του Οτζά, παραμυθομαγειρέματα στην Κορρησία και το Βουρκάρι, γεύσεις των αρχαίων στην Καρθαία, μονοπάτια των θρύλων και των πολιτισμών στον Προφήτη Ηλία, και άλλα πολλά και ενδιαφέροντα φέρνει στην γειτονική μας Κυκλάδα η 14η Γιορτή Παραμυθιών, που πραγματοποιείται φέτος από τις 23 έως τις 31 Ιουλίου.
Στα… ενδιάμεσα του φεστιβάλ, θα έχετε την ευκαιρία να εξερευνήσετε την υπέροχα κυκλαδίτικη Ιουλίδα, την Χώρα της Τζιας δηλαδή, να βουτήξετε σε κρυστάλλινα αιγαιοπελαγίτικα νερά, να βολτάρετε στην πανέμορφη Δρυοπίδα και να περπατήσετε στα ειδυλλιακά μονοπάτια που συνδέουν μεταξύ τους τις τέσσερις αρχαίες πόλεις του νησιού.