Μια-δυο ώρες μακριά από την Αθήνα, βολτάρουμε σε βυζαντινές καστροπολιτείες και γραφικά χωριουδάκια, πλάι σε τρεχούμενα νερά.
Παλαιότερο των 360 ημερών
της Ηρώς Κουνάδη
Λουλουδιασμένα μονοπάτια, παραμυθένιες καστροπολιτείες, κρυστάλλινες πηγές, παραθαλάσσιες βόλτες, διστακτικές πρώτες βουτιές. Και όλα αυτά, σε τιμές… κόστους, αφού η μονοήμερη εκδρομή δεν απαιτεί τίποτα παραπάνω από τα έξοδα της βενζίνης (που για μια πενταμελή παρέα είναι σχεδόν αμελητέα) και ένα μεσημεριανό φαγητό –αν δεν είστε λάτρεις των πικνίκ και των καλαθιών τους.
Εκδρομή #1: Η Αρχαία Νεμέα
Μια ωρίτσα μακριά από την πόρτα του σπιτιού σας, βρίσκονται τα εξής υπέροχα πράγματα: Ένας αρχαίος ναός του Δία με τις πανύψηλες κολώνες του να λαμπυρίζουν στο φως του ήλιου. Ένα αρχαίο στάδιο στο οποίο μπαίνεις περπατώντας μέσα σε ένα τούνελ που μοιάζει με πέρασμα στο χωροχρόνο. Μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα επισκέψιμα οινοποιεία της Πελοποννήσου. Και ένα δίκτυο λουλουδιασμένων μονοπατιών τα οποία μπορείτε να διασχίσετε με τα πόδια ή με το ποδήλατο –δείτε αναλυτικά τις διαδρομές εδώ.
Στάση για φαγητό: Στην ταβέρνα της Κυρ-Αθηνάς, στην πλατεία Ηρώων της Αρχαίας Νεμέας, για σπιτικά μαγειρευτά όπως το αρνάκι με μελιτζάνες, αλλά και πεντανόστιμα κρέατα στη σχάρα.
Εκδρομή #2: Ο Μυστράς
Ποιος να μας το έλεγε και να το πιστεύαμε, πριν από μερικά χρόνια, πως θα έφτανε η στιγμή που οι πλαγιές του Ταΰγετου θα απείχαν ένα δίωρο από την πόρτα του σπιτιού μας. Να, όμως, που ο πολύπαθος αυτοκινητόδρομος Λεύκτρου-Σπάρτης παραδόθηκε επιτέλους στην κυκλοφορία και η βυζαντινή καστροπολιτεία, ντυμένη στα ανοιξιάτικα που της πάνε πολύ, θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για μονοήμερη εκδρομή.
Ο αρχαιολογικός χώρος λειτουργεί καθημερινά από τις 8.00 το πρωί ως τις 20.00 το βράδυ, τα δε λουλουδιασμένα μονοπάτια του είναι υπέροχα ακόμα και αν δεν είστε λάτρεις της βυζαντινής Ιστορίας και των εκκλησιών της. Για να τα διασχίσετε όλα, θα υπολογίσετε τουλάχιστον ένα γεμάτο τρίωρο.
Στάση για φαγητό: Οπωσδήποτε στα Χρώματα, στο χωριό Πικουλιάνικα, για να δοκιμάσετε εξαίσια σπιτική κουζίνα, βασισμένη σε τοπικά προϊόντα, απολαμβάνοντας πανοραμική θέα στην Καστροπολιτεία.
Εκδρομή #3: Η Σουβάλα του Παρνασσού
Το μυστικό χωριό-μπιζουδάκι του Παρνασσού, που είναι αλλιώς γνωστό και ως Πολύδροσος, μας υποδέχεται με αχνιστό ελληνικό καφεδάκι κάτω από τα πλατάνια της πλακόστρωτης πλατείας. Μας κακομαθαίνει, αργότερα, με λαχταριστές γεύσεις στα ρουστίκ ταβερνάκια του, πριν μας στείλει να… κάψουμε τις θερμίδες τους στη φαντασμαγορική διαδρομή μέχρι την Πάνω Σουβάλα, η οποία περνά μέσα από το δάσος για να καταλήξει σε μια γειτονιά με παλιά αρχοντικά και πανοραμική θέα στα καταπράσινα τοπία του Παρνασσού.
Δύο χιλιόμετρα έξω από το χωριό, ο βυζαντινός ναός της Αγίας Ελεούσας είναι κτισμένος πλάι στις ειδυλλιακές πηγές του βοιωτικού Κηφισού, και αξίζει σίγουρα μερικές ώρες στο ήδη ευχάριστα φορτωμένο πρόγραμμά σας. Το ίδιο και το επισκέψιμο Οινοποιείο Αργυρίου, με τα υπέροχα κρασιά του, που διαθέτει και ένα δικό του ξενώνα-κομψοτέχνημα, αν τελικά αποφασίσετε να μείνετε.
Στάση για φαγητό: Σε οποιοδήποτε από τα ταβερνάκια της πλατείας, ή εναλλακτικά στο Δαδί στην Αμφίκλεια, για αγριογούρουνο στιφάδο να γλείφεις τα δάχτυλά σου, σπιτικές πίττες και σούβλα για τους ορκισμένους κρεατοφάγους της παρέας.
Εκδρομή #4: Το Γαλαξίδι
Οι πρώτες βόλτες πλάι στη θάλασσα. Τα πρώτα δειλά πλατσουρίσματα στα όχι-και-τόσο-παγωμένα νερά του Κορινθιακού. Τα καλύτερα ουζάκια-με-μεζέ πλάι στο κύμα. Το sightseeing το επιούσιο, σε μουσεία και αξιοθέατα που διηγούνται την σούπερ ενδιαφέρουσα ιστορία μιας ένδοξης ναυτικής πολιτείας. Και, βέβαια, οι πιο ανοιξιάτικες βόλτες, στην ησυχία του μεσημεριού, επάνω σε πλακόστρωτα καλντερίμια ανάμεσα σε χρωματιστά καπετανόσπιτα με λουλουδιασμένες αυλές.
Στάση για φαγητό: Για θαλασσινά και φρέσκο ψάρι σίγουρα στο Μπάρκο της Μαρίτσας, πλάι στο κύμα. Για εξαίσια μαγειρευτά, χωρίς θέα θάλασσα όμως, στο Άλμπατρος.