Στις πλαγιές του Παρνασσού, τις όχθες του Σαρωνικού, πλάι σε λίμνες και κρυστάλλινες πηγές, υποδεχόμαστε τα Σαββατοκύριακα την άνοιξη.
Παλαιότερο των 360 ημερών
της Ηρώς Κουνάδη
Δε φταίμε εμείς, φταίει η λιακάδα έξω από το παράθυρο που μας ξεμυαλίζει. Και το Πάσχα που αργεί. Και ο Απρίλιος, που είναι ίσως ο ωραιότερος ανοιξιάτικος μήνας. Μπορούμε να βρούμε ένα σωρό δικαιολογίες για μια ακόμα μονοήμερη, μια-δυο ώρες μακριά από την Αθήνα. Ξέρουμε, όμως, ότι δεν χρειάζεται. Σας έχουμε ήδη πείσει.
Χωριουδάκι-κόσμημα, στις πλαγιές του Παρνασσού, ήσυχο και ανεξερεύνητο. Απέχει δύο ώρες και κάτι από την Αθήνα, ή 20 λεπτά από την Αράχωβα, και ενώνεται με το χωριό των Δελφών μέσα από ένα υπέροχο, λουλουδιασμένο και εύκολο στην κατάβασή του μονοπάτι. Συνδυάζεται τέλεια με μια επίσκεψη στους Δελφούς ή το Γαλαξίδι. Και το ίδιο το χωριό, όμως, έχει ωραίες βόλτες ανάμεσα σε αναστηλωμένα νεοκλασικά (ένα εκ των οποίων, το παλιό σχολείο, στεγάζει το Εθνολογικό και Λαογραφικό Μουσείο του) και ένα ταβερνάκι, του Φούρλα, που σερβίρει ωραιότατα ψητά.
Αίγινα
Οι βόλτες στην παραλιακή περαντζάδα του λιμανιού, με τα χρωματιστά νεοκλασικά. Τα ανοιξιάτικα πικνίκ στο λόφο της Παληαχώρας, με τα δεκάδες εγκαταλελειμμένα εκκλησάκια και τα παγκάκια του πικνίκ. Το sightseeing το επιούσιο, στον υπέροχο Ναό της Αφαίας (περί τα 12 χιλιόμετρα από το λιμάνι) ή στον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας, του αρχαίου ναού του Απόλλωνα, δέκα λεπτά με τα πόδια από το λιμάνι. Η ουζοκατάνυξη με θέα στη θάλασσα και τα σχέδια για το καλοκαίρι, στο γραφικό ψαροχώρι της Πέρδικας. Οι ποδηλατάδες (με τα ποδήλατά σας, που ταξιδεύουν δωρεάν στα ferry boat) από το λιμάνι ως την Πέρδικα, στην ωραιότερη διαδρομή του νησιού, διαρκώς πλάι στη θάλασσα. Αυτοί είναι οι καλύτεροι λόγοι να ξυπνήσετε νωρίς και να μπείτε στο πρώτο ferry boat για Αίγινα το Σάββατο ή την Κυριακή.
Μέθανα
Μην μας κοιτάτε με απορημένο ύφος. Η λουτρόπολη της γενιάς των γονιών μας ξαναπαίρνει τα πάνω της τα τελευταία χρόνια, με αξιοθέατα όπως το μεσαιωνικό Κάστρο του Φαβιέρου και η Ακρόπολη των Αρχαίων Μεθάνων, περαντζάδες στο γραφικό της λιμανάκι και το πευκόφυτο νησάκι που ενώνεται με την Πελοπόννησο με μια στενή λωρίδα γης, και ευκαιρίες για πεζοπορία… ακόμα παραέξω. Οι λάτρεις των μεγάλων διαδρομών θα ενθουσιαστούν από το μονοπάτι που ανηφορίζει, μέσα από το πευκοδάσος, στο ανενεργό ηφαίστειο των Μεθάνων, σε λιγότερο από μία ώρα. Τα Μέθανα απέχουν κάτι παραπάνω από δύο ώρες από την Αθήνα, 40 περίπου χιλιόμετρα μετά την Επίδαυρο.
Και η εκδρομή κλείνει με μια γευστική έκπληξη: Το ισπανικό ψαροταβερνάκι που λέγεται Las Olas, και σερβίρει απίστευτη αυθεντική παέγια θαλασσινών, όπως και τορτίγια, patatas bravas, pulpo alla gallega (χταπόδι με την παραδοσιακή συνταγή της Γαλικίας) και εξαιρετική σπιτική σανγκρία. Οι τιμές κυμαίνονται στα 15€ το άτομο.
Αρχαία Φενεός
Ένα χωριό τοσοδούλι, στις όχθες της ωραιότερης εκ των δύο λιμνών της Ορεινής Κορινθίας, της Δόξας, είναι το ιδανικό σκηνικό για ανοιξιάτικες μονοήμερες. Εδώ θα πιάσετε θέση για πικνίκ σε ένα από τα ξύλινα τραπεζάκια γύρω από τη λίμνη, ή –καιρού επιτρέποντος– θα ακολουθήσετε τους ντόπιους στις πρώτες βουτιές του χρόνου στα διάφανα νερά της. Καταγάλανη και απόκοσμα γαλήνια, η Δόξα είναι περικυκλωμένη από ένα μυρωδάτο δάσος μαυρόπευκων που απλώνεται ως εκεί που φτάνει το μάτι, και έχει για στολίδι ένα από τα πλέον πολυφωτογραφημένα εκκλησάκια επάνω στην στενή λωρίδα γης που σπάει τη συμμετρία της.
Το ίδιο το χωριουδάκι φιλοξενεί ένα μικρό αλλά ενδιαφέρον αρχαιολογικό μουσείο, με γλυπτά, αγγεία και ψηφιδωτά που έφεραν στο φως οι ανασκαφές της αρχαίας πόλης. Αν έχετε όχημα 4x4, ή δεν φοβάστε το περπάτημα, αξίζει να ακολουθήσετε –για λίγο ή για πολύ– τον χωμάτινο δασικό δρόμο που ξεκινά από εδώ και περνά από τα Ζαρέλια για να καταλήξει στις υπέροχες πηγές του Πλανητέρου, τις περικυκλωμένες από πανήψυλες καρυδιές και πλατάνια που σχεδόν κρύβουν τον ήλιο.