Ύδρα: Στα χρώματα της παράδοσης και της πασχαλιάς

Συνδυάζει κοσμοπολιτισμό και προτάσεις εναλλακτικών διακοπών, ιστορία και ιδιαίτερες στιγμές σύγχρονων πολιτιστικών εκφράσεων, ενώ αναμφίβολα αποτελεί ιδανικό ανοιξιάτικο νησιωτικό προορισμό, σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα.
Ύδρα: Στα χρώματα της παράδοσης και της πασχαλιάς
της Έλενας Μπούλια

Η Άνοιξη είναι αναμφίβολα η καλύτερη εποχή του χρόνου για να επισκεφθείτε την Ύδρα, καθώς από το σύμπλεγμα του Αργοσαρωνικού αυτό είναι το νησί που η φύση έχει αδικήσει περισσότερο από κάθε άλλο ως προς την πληθώρα όμορφων παραλιών. Ωστόσο, πρόκειται για έναν προορισμό ιδανικό για ολιγοήμερες διακοπές, αφού διαθέτει επαρκείς προτάσεις για βόλτες -επί όνου- στη φύση αλλά και στα γραφικά σοκάκια της, για καφεδάκι με θέα και για διαμονή σε εξαιρετικά ξενοδοχεία.

Από τα πρώτα λεπτά που πατάει ο επισκέπτης το πόδι του στο απάνεμο λιμανάκι της Ύδρας αντιλαμβάνεται πως ο τόπος είναι «φορτωμένος» ιστορία. Οι προμαχώνες με τα κανόνια που προστάτευαν το νησί, αριστερά και δεξιά στο λιμάνι, και το μπρούτζινο άγαλμα του Α. Μιαούλη σε καλοδέχονται έτοιμοι να αφηγηθούν μεγάλες στιγμές από τα χρόνια της Επανάστασης.

Θα αναφερθούμε στα αξιοθέατα παρακάτω, καθώς οι πεζοπορικές διαδρομές στο ανοιξιάτικο τοπίο της Ύδρας είναι αυτές που θα σας κερδίσουν, χωρίς να σας κουράσουν. Ξεκινήστε από το λιμάνι και κατευθυνθείτε δεξιά, προς τον παραλιακό δρόμο που ανηφορίζει, για να βρεθείτε μετά από δεκαπέντε περίπου λεπτά στην μικρή παραλία Καμίνι. Πριν την παραλία θα συναντήσετε την Κοντυλένια, ένα ταβερνάκι-καφέ-μπαρ, όπου ανάλογα την ώρα της ημέρας μπορείτε να καθίσετε είτε για ψαροφαγία είτε για ποτό, αλλά και για να απολαύσετε καταπληκτική θέα –λέγεται πως από εκεί θα θαυμάσετε το καλύτερο ηλιοβασίλεμα.

Παρόλο που αξίζει να ανακαλύψετε μόνοι σας τις όμορφες διαδρομές του νησιού, οφείλουμε να σας αποκαλύψουμε αυτήν που θα σας οδηγήσει στο υψηλότερο σημείο του, με την πιο πανοραμική θέα. Θα ξεκινήσετε από την εκκλησία του Πολιούχου Αγ. Κωνσταντίνου του Υδραίου, στην καρδιά της πόλης, και θα ακολουθήσετε το μονοπάτι που οδηγεί στη Μονή Προφήτη Ηλία –για την ιστορία, κατά την Επανάσταση λειτούργησε ως φυλακή.

Στη διαδρομή θα συναντήσετε πευκόφυτο δάσος διάσπαρτο από αγριολούλουδα, όπως σπάνιες σπέντζες, κυκλάμινα και παπαρούνες, αλλά και το παλιό γυναικείο μοναστήρι, στο προαύλιο του οποίου θα βρείτε στέρνα με πόσιμο νερό που θα σας δροσίσει. «Έρως» ονομάζεται η υψηλότερη βουνοκορφή της Ύδρας (588 μέτρα) και από εκεί θα ευχαριστηθείτε δροσιά και θέα στον Αργοσαρωνικό. Η διαδρομή προς τον προφήτη Ηλία θα διαρκέσει περί τα 45 λεπτά, αλλά είναι εύκολη και ξεκούραστη, ενώ από τον προφήτη Ηλία προς το βουνό θα ανηφορήσετε σε κακοτράχαλο μονοπάτι για 15 ακόμα λεπτά.

Ειδική αναφορά οφείλουμε να κάνουμε και στις θαλάσσιες διαδρομές από το λιμάνι της Ύδρας, οι οποίες –καθώς μηχανοκίνητα δεν επιτρέπονται στο νησί- σύντομα θα καταλάβετε πως είναι απαραίτητες για να βρεθείτε στα παραθαλάσσια χωριά του. Τα πιο οργανωμένα από αυτά είναι ο Βλυχός, στον οποίον βρίσκονται δύο εξαιρετικές ταβέρνες (δείτε παρακάτω) και το Μανδράκι, το παλιό πολεμικό λιμάνι του νησιού, στο οποίο υπάρχει ένα μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα και οργανωμένη παραλία. Αν επιλέξετε να κάνετε τον γύρο της Ύδρας με το καΐκι, το οποίο φεύγει καθημερινά στις 11.00 το πρωί από το λιμάνι, θα έχετε την δυνατότητα να επισκεφθείτε όλες τις δυσπρόσιτες παραλίες, τους όρμους αλλά και μερικά απόκρημνα ξωκλήσια.

Αξιοθέατα
Μαρτυρίες και ενθύμια θα βρει ο λάτρης της ιστορίας στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο της Ύδρας, ενώ τόσο στον Καθεδρικό Ναό της Ύδρας, στο κέντρο του λιμανιού, αλλά και στο Μουσείο νεότερης ιστορίας της Ύδρας, στο πευκόφυτο αρχοντικό του Γεωργίου και Παύλου Κουντουριώτη φυλάσσονται κειμήλια, εικόνες αλλά και ντοκουμέντα από την ζωή στο νησί.

Ωστόσο, τα αξιοθέατα, και δη τα αρχιτεκτονικά, δεν σταματούν εδώ. Το κέντρο του νησιού είναι γεμάτο καλοδιατηρημένα αρχοντικά, το κάθε ένα εκ των οποίων με την δική του ιστορία: το Αρχοντικό του Τσαμαδού στην άκρη του λιμανιού στέγασε μετά την Επανάσταση την Σχολή Εμποροπλοιάρχων, ενώ αρκετά κοντά βρίσκεται και το Αρχοντικό του Κριεζή. Δυτικά της πόλης θα δείτε το Αρχοντική του Τομπάζη, στο οποίο στεγάζεται σήμερα η Σχολή Καλών Τεχνών. Τέλος, αν αγαπάτε την τέχνη, αξίζει να βρεθείτε στην Αίθουσα Τέχνης και Συναυλιών «Μελίνα Μερκούρη», η οποία φιλοξενεί όλο τον χρόνο έργα διάσημων καλλιτεχνών.

Πού να φάτε;
Είναι αδύνατον η βόλτα στα πλακόστρωτα της πόλης να μην σας ανοίξει την όρεξη για ψαρομεζέδες και ούζα, ωστόσο οι γαστρονομικές επιλογές δεν περιορίζονται εκεί. Δείτε πού δοκιμάσαμε τι και με πόσα:
-Παραδοσιακό: Βρίσκεται σε ένα από τα κεντρικά καλντερίμια της ‘Ύδρας και αποτελεί ένα από τα καλύτερα ουζερί του νησιού με ποικιλία μεζέδων αλλά και πλούσιων πιάτων (must το μυδοπίλαφο) και γλυκό έκπληξη! Οι τιμές του κυμαίνονται στα 20 με 25 ευρώ κατ’άτομο.
-Ξερή Ελιά (ή ταβέρνα του Ντούσκου): Παραδοσιακή ταβέρνα και μία από τις παλαιότερες του νησιού, την οποία προτιμούν και οι ντόπιοι. Ο κατάλογος περιλαμβάνει φρέσκα ψάρια αλλά και σπιτικά μαγειρευτά, ενώ η μεγάλη αυλή της προσφέρεται και για αυτοσχέδια γλέντια, τις ζεστές ανοιξιάτικες βραδιές. Οι τιμές κυμαίνονται στα 20 με 25 ευρώ κατ’άτομο.
-Ψαροπούλα: Αν δεν σας ενοχλεί το -ανά τακτά κύματα- «αρωματικό» μίγμα λιμανιού και σβουνιών από τα γαϊδουράκια, η Ψαροπούλα είναι μάλλον η καλύτερη επιλογή για φαγητό στο λιμάνι, με φρέσκο ψάρι, καλά μαγειρευτά και καλύτερες τιμές, περί τα 20 ευρώ κατ’άτομο.
-Veranda: Ιταλικές γεύσεις αλλά και ελληνικά πιάτα σε ένα εστιατόριο με εξαιρετική πανοραμική θέα στο λιμάνι. Τιμές από 20 έως 25 ευρώ κατ’άτομο.
-Μαρίνα: Βγαλμένη από παλιά ελληνική ταινία, πρόκειται για γνήσια ψαροταβέρνα εκεί που σκάει το κύμα της παραλίας του Βλυχού. Θα γευθείτε -τι άλλο;- ολόφρεσκα ψάρια και λαχταριστή χωριάτικη σαλάτα με τιμές περί τα 20 ευρώ κατ’άτομο.
-Ενάλιον: Νέα είσοδος στον Βλυχό, το πιο μοντέρνο αυτό ταβερνάκι προσφέρει νόστιμα και «πειραγμένα» μεζεδάκια από ψάρι και κρέας, αλλά και πλούσιο πρωινό, για τους πρωινούς τύπους. Οι τιμές του κυμαίνονται στα 20-25 ευρώ κατ’άτομο.

Πού να μείνετε;
Η Ύδρα φημίζεται για τις πολυτελείς προτάσεις διαμονής της, ωστόσο δεν πάσχει και σε πιο οικονομικές αλλά αξιοπρεπέστατες εναλλακτικές:
-Mistral: Σε απόσταση βολής από το λιμάνι, το πέτρινο αρχοντικό έχει ανακαινιστεί για να προσφέρει υπέροχα, ατμοσφαιρικά και πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια, σε τιμές που «επίσημα» στο site του ξενοδοχείου είναι 120 ευρώ με πρωινό για ένα δίκλινο (ανεπίσημα δεν αποκλείεται να σας πουν κάτι καλύτερο).
-Bratsera: Το πάλαι ποτέ εργοστάσιο σφουγγαριών, στο κέντρο της Ύδρας, έχει μετατραπεί σε πανέμορφο ξενοδοχείο με κουκλίστικα δωμάτια, καταπράσινους κήπους και πισίνα. Οι τιμές του ξεκινούν από 140 ευρώ για ένα δίκλινο, συμπεριλαμβανομένου πρωινού.
-Ηλέκτρα: Ό,τι πιο παραδοσιακά νησιώτικο μπορείτε να σκεφτείτε, αλλά και πολύ περιποιημένο. Τα δωμάτια βρίσκονται γύρω από μία λουλουδένια αυλή και απέχουν μόλις 150 μέτρα από το λιμάνι. Οι τιμές του ξεκινούν από 55 ευρώ για ένα δίκλινο, χωρίς πρωινό.
-Ξενώνας Πιτυούσσα: Αρκετά κοντά στο λιμάνι βρίσκονται και τα λιτά αλλά πολύ όμορφα δωμάτια του ξενώνα Πιτυούσσα, με τιμές από 65 ευρώ για ένα δίκλινο, χωρίς πρωινό.
-Guest House Veranda: Ακριβώς πάνω από το ομώνυμο εστιατόριο βρίσκονται τα πολύ ζεστά και περιποιημένα δωμάτια Veranda, με την εξαιρετική θέα. Οι τιμές τους ξεκινούν από 50 ευρώ για ένα δίκλινο χωρίς πρωινό.

Πώς θα πάτε;
Στην Ύδρα θα βρεθείτε είτε ακολουθώντας την οδική διαδρομή προς το Μετόχι (την παραθαλάσσια περιοχή μετά τον Γαλατά σε απόσταση 2μιση ωρών από την Αθήνα), και από εκεί περνώντας απέναντι με καραβάκι σε 10 λεπτά (εισιτήριο: 6,5 ευρώ κατ’άτομο), είτε ακτοπλοϊκώς από τον Πειραιά με το «δελφίνι» της Hellenic Seaways που «κάνει» περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά και κοστίσει 25,50 ευρώ κατ’άτομο (τιμές για τις ημέρες του Πάσχα σύμφωνα με το Travel.viva.gr).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v