Στην Πάρνηθα, την Κόρινθο, το Σούνιο και τη Λίμνη του Ηραίου, η άνοιξη και ο καθαρός αέρας είναι οι τελευταίες μας ελπίδες.
Παλαιότερο των 360 ημερών
της Ηρώς Κουνάδη
Θα έπρεπε να είναι αυτονόητο, αλλά ας το ξεκαθαρίσουμε, γιατί πολλά ακούμε τις τελευταίες μέρες: Η οδηγία είναι να μείνουμε στο σπίτι αν ανήκουμε σε ομάδα υψηλού κινδύνου (ηλικιωμένοι και άτομα με χρόνιες ασθένειες) ή έχουμε συμπτώματα όπως βήχα, πυρετό ή δυσκολία στην αναπνοή. Όλοι οι υπόλοιποι, παιδιά, ψυχραιμία, δεν χρειάζεται να κλειδαμπαρωθείτε σπίτι σας –τουλάχιστον όχι ακόμα. Δε λέμε να πάτε για κλάμπινγκ σε υπόγειο χωρίς εξαερισμό, αλλά μια μονοήμερη εκδρομή στον καθαρό αέρα είναι ό,τι πρέπει.
Στην Πάρνηθα
Είναι δίπλα μας, το πολύ μια ωρίτσα από την πόρτα μας, είναι πανέμορφη και καταπράσινη (όχι, δεν «κάηκε ολόκληρη» σε εκείνες τις φονικές πυρκαγιές, μην ακούς αυτούς που δεν έχουν ξαναπάει από τότε) έχει και μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον: Τα κτήματα γύρω από τα παλιά ανάκτορα στο Τατόι είναι ό,τι πρέπει για να στρώσεις κουβερτούλα για πικνίκ, αλλά και για να βολτάρεις ανάμεσα στα εντυπωσιακά παρ’ όλη την εγκατάλειψη κτίρια. Αν πάλι έχεις όρεξη για κανονικότατη πεζοπορία, πολλά διαφορετικά μονοπάτια που διασχίζουν φαντασμαγορικά φυσικά τοπία σε περιμένουν να τα εξερευνήσεις. Ένα από τα δημοφιλέστερα είναι αυτό που ξεκινά από το Καταφύγιο Μπάφι για να καταλήξει μετά από περίπου δύο ώρες στους Θρακομακεδόνες, περνώντας μέσα από ένα υπέροχο ελατοδάσος αρχικά και από την φαντασμαγορική Χαράδρα της Χούνης στη συνέχεια. Χάρτης εδώ και περισσότερες Παρνηθο-διαδρομές αναλυτικά εδώ.
Στη Λίμνη του Ηραίου
Μιάμιση ώρα μακριά από την Αθήνα, και ένα εικοσάλεπτο περίπου από το Λουτράκι, η Λίμνη που τη λέμε Ηραίου για να μην την μπερδεύουμε με την «δικιά μας» Λίμνη Βουλιαγμένης (αυτό κανονικά είναι το όνομά της) είναι μια από τις ωραιότερες ανοιξιάτικες εκδρομές που μπορείς να κάνεις. Οι όχθες της είναι ό,τι πρέπει για χαλαρές βόλτες και πολύωρο άραγμα με φόντο τις καταπράσινες βουνοπλαγιές που την αγκαλιάζουν, ενώ πολύ κοντά της βρίσκεται ο παραθαλάσσιος αρχαιολογικός χώρος του Ηραίου (με δωρεάν είσοδο) και ο υπέροχος Φάρος Μελαγκάβι, που απολαμβάνει τέλεια θέα σε ένα φαντασμαγορικό ηλιοβασίλεμα πάνω από τον Κορινθιακό. Λίγα και καλά ταβερνάκια απλώνουν τραπεζάκια στις όχθες της λίμνης, για ουζάκι και μεζέ στον καθαρό αέρα.
Σε 21 καταπράσινα στρέμματα απλώνεται ο μικρότερος (μεγάλος όμως σε ομορφιά) Εθνικός Δρυμός που έχουμε στην Ελλάδα. Αδιαμφισβήτητο χαϊλάητ του είναι το σπληαιοβάραθρο που λέγεται Χάος, και αν δεν ξέρεις τι είναι σπηλαιοβάραθρο, εδώ είμαστε εμείς για σένα: Φαντάσου έναν κρατήρα περιστοιχισμένο από κάθετα βράχια, που αγγίζουν σε ύψος τα 55 μέτρα. Το πρώτο πράγμα που θα σκεφτείς πιθανότατα είναι ότι εδώ έπεσε κάποτε μετεωρίτης, η επικρατέστερη όμως θεωρία λέει ότι μάλλον επρόκειτο για οροφή σπηλαίου που κατέρρευσε.
Εκτός από το ομολογουμένως εντυπωσιακό Χάος, που θα σου πάρει κάμποση ώρα να σταματήσεις να το χαζεύεις, ο υπόλοιπος Εθνικός Δρυμός Σουνίου προσφέρεται για πεζοπορίες, ποδηλατάδες και πικνίκ στη σκιά των πευκώνων του ή στη λιακάδα των ξέφωτων γύρω από το σπηλαιοβάραθρο. Πηγές με τρεχούμενο νερό και τραπεζάκια του πικνίκ θα βρεις επίσης αν τα θέλεις, ενώ αν έχεις και όρεξη για περπάτημα οι διαδρομές που διασχίζουν τον δρυμό αγγίζουν σε μήκος τα 15 χιλιόμετρα.
(*) Κατά πάσα πιθανότητα το ξέρεις, αλλά θα το υπενθυμίσουμε, για να μη σου μπαίνουν ιδέες: Ο Ναός του Ποσειδώνα, όπως και όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία της χώρας, θα παραμείνει κλειστός μέχρι τέλος Μαρτίου.