της Ηρώς Κουνάδη
Ένας από τους ωραιότερους αρχαίους ναούς της Ελλάδας. Μερικές από τις καλύτερες παραλίες της Αττικής –τώρα και χωρίς τα πλήθη του Ιουλιοαυγούστου. Ένα καταπράσινο εθνικό πάρκο που στοίχημα πως δεν έχεις περπατήσει. Και, για το κλείσιμο το σωστό το μερακλίδικο, μερικά σούπερ ταβερνάκια. Φύγαμε για μονοήμερη στο Σούνιο;
Εν αρχή ην ο ναός
Δεν είναι μόνο η τέλεια θέση του, που αγναντεύει ψηλά πάνω από τα βράχια τα κύματα του Αιγαίου και ένα από τα πιο φαντασμαγορικά ηλιοβασιλέματα της Αττικής. Ο χτισμένος το 444 π.Χ. δωρικός Ναός του Ποσειδώνα είναι από μόνος του ένα χάρμα οφθαλμών, με το λευκό του μάρμαρο να αντανακλά το φως του σεπτεμβριάτικου ήλιου. Ο δε αρχαιολογικός χώρος που τον φιλοξενεί (ανοιχτός καθημερινά από τις 9.30 ως τη δύση του ηλίου, με εισιτήριο 8€) περιλαμβάνει επίσης τα απομεινάρια του μικρού ναού της Αθηνάς Σουνιάδος, του φρουρίου με τα τείχη και τον μικρό οικισμό στο εσωτερικό του, και του αρχαίου λιμανιού που βρισκόταν στη σκιά του Ποσειδώνα. Λεπτομέρειες έχει το Υπουργείο Πολιτισμού, εδώ.
Πού θα βουτήξουμε;
Στο ΚΑΠΕ, κατ’ αρχάς, αλλά αυτό το ξέρεις ήδη: Κρυστάλλινα, σχεδόν κυκλαδίτικα νερά, αμμουδιά και ψιλό βοτσαλάκι σε έναν κολπίσκο μια σταλιά που κάπως μυστηριωδώς χωράει κάθε καλοκαίρι τη μισή Αθήνα. Στην απίθανη περίπτωση που δεν το έχεις εντοπίσει ακόμα, θα το βρεις στον χάρτη εδώ.
Λιγότερο κοσμοπλημμυρισμένη, και πιο αμμουδερή, είναι η παραλία που θα βρεις στους χάρτες απλά ως «παραλία Σουνίου», ακριβώς κάτω και αριστερά του ναού όπως κοιτάς την θάλασσα. Στο μεγαλύτερο μέρος της είναι κατειλημμένη από τις ξαπλώστρες και τις ομπρέλες του ξενοδοχείου Αιγαίο, οι δύο άκρες της όμως (μία που βλέπει τον ναό και μία όχι) έχουν άφθονο χώρο για να απλώσεις ψάθες, πετσέτες και κουβαδάκια. Το μονοπάτι που ξεκινά από τη νότια άκρη της σε φέρνει απευθείας στο ναό, αν αποφασίσεις να κάνεις πρώτα βουτιές και μετά sightseeing.
Οι λάτρεις των πραγματικά απομονωμένων παραλιών, σημειώστε και το Τσίου −ναι, αλήθεια, αυτό είναι όνομα παραλίας. Τοσοδούλα, μυστική σχετικά παραλία με απίθανα νερά και μια λωρίδα άμμου στενή μεν, αρκετή δε για να απλώσεις την πετσέτα σου ανάμεσα στο νερό και τα λευκά βραχάκια πίσω της. Έχει λίγο περπάτημα σε μονοπάτι, αξίζει όμως τον κόπο. Στον χάρτη είναι εδώ.
Ωραιότατη είναι επίσης και η παραλία Ασημάκη (χάρτης εδώ): Αφράτη αμμουδιά, διάφανα νερά και άφθονη φυσική σκιά. Βρίσκεται κάτω από το συγκρότημα Ακτή Ασημάκη, αλλά μην τρομάζεις, δεν είναι ιδιωτική. Ακολουθείς το δρομάκι στο πλάι του συγκροτήματος, και βγαίνεις στην παραλία. Αν δεν θέλεις να κουβαλάς ομπρέλες έλα νωρίς, για να πιάσεις θέση στον ίσκιο.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Μετά από σένα το Χάος
Χάος είναι το πολύ ταιριαστό όνομα του σπηλαιοβάραθρου στην καρδιά του Εθνικού Δρυμού Σουνίου. Φαντάσου έναν κρατήρα περιστοιχισμένο από κάθετα βράχια, το ύψος των οποίων αγγίζει τα 55 μέτρα. Η πρώτη σου σκέψη θα είναι ότι εδώ έπεσε κάποτε μετεωρίτης, αλλά η επικρατέστερη θεωρία λέει ότι μάλλον επρόκειτο για οροφή σπηλαίου που κατέρρευσε.
Εκτός όμως από το –ομολογουμένως πολύ εντυπωσιακό− χάιλαητ του, ο Εθνικός Δρυμός Σουνίου είναι ό,τι πρέπει για πεζοπορίες, ποδηλατάδες και πικνίκ στη σκιά των πευκώνων του, που καλύπτουν ολόκληρα καταπράσινα στρέμματα. Θα βρεις και οργάνωση εδώ, του τύπου πηγές με τρεχούμενο νερό και τραπεζάκια του πικνίκ στη σκιά των δέντρων. Οι διαδρομές που διασχίζουν τον δρυμό φτάνουν σε μήκος τα 15 χιλιόμετρα. Λεπτομέρειες και στάσεις που αξίζει να κάνεις αν αποφασίσεις να τον περπατήσεις, εδώ.
Πείνασα με τούτα και με εκείνα, τι έχει να φάμε;
Και τι δεν έχει! Θαλασσινές νοστιμιές με δημιουργικές πινελιές (σκέψου ριζότο με καλαμάρι σε μελάνι σουπιάς) στο Συρτάκι, συγκλονιστικές γαριδομακαρονάδες και σούπερ τηγάνι (καλαμαράκια, γαριδούλες και πάει λέγοντας) στο ξακουστό και κοσμαγάπητο Θόδωρος & Ελένη, σούπερ οικονομική γεύση από θάλασσα στον Φόρο του Λαυρίου, όπως και στην αγαπημένη των ντόπιων Όλγα, μέσα στην ψαραγορά. Αναλυτικές πληροφορίες για το καθένα από αυτά ξεχωριστά έχουμε εδώ - Πού να πάμε για φαγητό κοντά στο Σούνιο;