Από τα Ζαγοροχώρια ως την Ξάνθη και από εκεί στην Έδεσσα και τα Γρεβενά, οι ωραιότερες αυτοκινητο-διαδρομές στη Βόρεια Ελλάδα.
Παλαιότερο των 360 ημερών
της Ηρώς Κουνάδη
Ένα από τα ωραιότερα road trip που μπορείς να κάνεις στην Βόρεια Ελλάδα είναι τα 111 χιλιόμετρα του Έβρου, από το Δέλτα ως την Αδριανούπολη. Κακή εποχή ο χειμώνας για να το κάνεις. Γι’ αυτό δεν θα το βρείτε στη λίστα που ακολουθεί (θα το βρείτε στην προηγούμενη). Αυτό, όμως, δεν ισχύει για τον ελληνικό βορρά συλλήβδην. Οι λάτρεις των μεγάλων αυτοκινητο-διαδρομών, των χειμωνιάτικων τοπίων, των παγωμένων λιμνών και των σπιτικών φαγητών που σερβίρονται πλάι σε αναμμένα τζάκια θα βρείτε στις διαδρομές που ακολουθούν τον παράδεισό σας.
Το Ηπειρώτικο Ιωάννινα – Ζαγοροχώρια – Μαστοροχώρια Χιλιόμετρα: από 150 έως 300, αναλόγως πόσα (Ζαγορο)χωριά θέλετε να δείτε Ενδεικτικός χάρτης εδώ
Διαδρομή που ξεκινά με city break σε μια από τις πιο ζωντανές φοιτητουπόλεις του βορρά, και (παγωμένες) βόλτες στις όχθες της λίμνης της. Συνεχίζει προς βορράν, με μια στάση οπωσδήποτε στο σπήλαιο του Περάματος, λίγα χιλιόμετρα έξω από τα Ιωάννινα, και ανηφορίζει προς τα δυτικά ή κεντρικά Ζαγοροχώρια. Το δύσκολο εδώ είναι να επιλέξετε ένα απ’ όλα για βάση σας –η δική μας ψήφος εμπιστοσύνης πηγαίνει στο Μονοδέντρι και τον Βίκο, αν μας ρωτάτε, καθότι έχουν την ευκολότερη πρόσβαση στο φαράγγι. Λεπτομέρειες για όλα έχουμε εδώ, για να κάνουμε την επιλογή λίγο πιο εύκολη.
Συνεχίζοντας… όλο επάνω, θα κάνετε οπωσδήποτε μια στάση στην Κόνιτσα (αφενός για το υπέροχο γεφύρι της, αφετέρου για το υπέροχο φαγητό στο Καπνισμένο Τσουκάλι) πριν πάρετε το δρόμο για την Πυρσόγιαννη και τη Βούρμπιανη, τα δύο μεγαλύτερα –ίσως και ωραιότερα– από τα σταματημένα στον χρόνο, και εντελώς πέτρινα, Μαστοροχώρια. Φαγητό οπωσδήποτε στη Βούρμπιανη, στο ομώνυμο ταβερνάκι, για ονειρεμένο αγριογούρουνο στιφάδο. Έχει και ωραιότατα δωμάτια πάνω από το ταβερνάκι, για την περίπτωση που θέλετε να μείνετε κάπου… μακριά απ’ όλους και απ’ όλα. Αλλιώς, κατηφορίζετε τις πλαγιές του Σμόλικα, για να επιστρέψετε στα Ζαγοροχώρια, εξ ανατολής αυτή τη φορά, και να μείνετε μερικές μέρες στην πανέμορφα Βωβούσα, στις όχθες του Αώου.
Σύντομη διαδρομή, με πολλές σούπερ ενδιαφέρουσες στάσεις: Τι γαστρονομία (στα Γρεβενά με τα μανιτάρια τους), τι λίμνη και παλιά πόλη στην Καστοριά, τι κρύο και χιόνια στο πιο παγωμένο σημείο της Ελλάδας (χαράς ευαγγέλια για τους χειμωνολάτρεις), απ’ όλα έχει εδώ. Και για το τέλος, μια από τις αγαπημένες μας πόλεις του ελληνικού βορρά, η Βέροια, με έναν από τους ατμοσφαιρικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, η Βεργίνα, δίπλα της. Σημειώστε στα «οπωσδήποτε» της διαδρομής το πάρκο των καταρρακτών στην Έδεσσα, τα επισκέψιμα οινοποιεία γύρω από τη Νάουσα, για να δοκιμάσετε τα εκλεκτά κρασιά της, και για φαγητό τα 12 Γράδα στη Βέροια, το Αυλαίς στα Γρεβενά και τα Γράδα (σκέτο) στην Καστοριά.
Διαδρομή που ξεκινά με city break (ένα τριήμερο το αξίζει σίγουρα η Θεσσαλονίκη, αλλά αν δεν έχετε τόσο χρόνο να της αφιερώσετε τα βασικά σε ένα 24ωρο τα έχουμε συγκεντρώσει εδώ) και καταλήγει σε έναν εντελώς άλλο χωροχρόνο. Τα Πομακοχώρια μοιάζουν σταματημένα σε προηγούμενο αιώνα, και γι’ αυτό είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μέρη που θα δείτε ποτέ –εντάξει, όχι μόνο γι’ αυτό, και για το καλύτερο γιαουρτλού κεμπάπ εντός ελληνικών συνόρων που θα φάτε στην Κοττάνη, μια ανάσα από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.
Ενδιάμεσα, η Καβάλα και η Ξάνθη, δύο πόλεις-μπιζουδάκια, η μία στη Μακεδονία η άλλη στη Θράκη, η πρώτη επάνω στη θάλασσα, η άλλη χτισμένη στις όχθες ενός ποταμού. Και οι δύο με τις παλιές τους γειτονιές, την πολυπολιτισμική κληρονομιά τους, τις βόλτες σε πλακόστρωτα δρομάκια και το φαγητό που είναι και απίστευτο και πάμφθηνο (για τα αθηναϊκά δεδομένα). Μιλώντας για λεφτά, αν έχετε περιθώριο για μια εξτραβαγκάντζα, το Ιμαρέτ της Καβάλας είναι πιθανότατα ένα από τα συγκλονιστικότερα –και πιο ιστορικά φορτισμένα– ξενοδοχεία που μπορείτε να μείνετε στην Ελλάδα (τιμές και κλάμα για τους μη κατέχοντες, εδώ).