Οκτώ διαδρομές που περνούν μέσα από φαντασμαγορικά τοπία για πεζοπορία στην Πάρνηθα, τον Υμηττό και τον Μαραθώνα.
Παλαιότερο των 360 ημερών
της Ηρώς Κουνάδη
Μυρωδιά από πεύκα, θέα σε ειδυλλιακά ελατοδάση που απλώνονται μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι, χωμάτινα μονοπάτια που κάνουν αυτόν τον χαρακτηριστικό «κριτσανιστό» ήχο κάτω από τα παπούτσια μας. Και όμως, αυτή η σκηνή δεν είναι απαραίτητα βγαλμένη από κάποια εκδρομή στο Πήλιο ή τα Ζαγοροχώρια. Φαντασμαγορικές διαδρομές στη φύση και μονοπάτια αρκετά για να γεμίσουν ένα σαββατοκύριακο (ή και δύο, ή και τρία) έχουμε και... δίπλα μας. Για του λόγου το αληθές, ιδού οκτώ ειδυλλιακές διαδρομές που μπορείτε να κάνετε σε απόσταση ελάχιστων χιλιομέτρων από την πόρτα του σπιτιού σας.
Εις το βουνό ψηλά εκεί #1: Η Πάρνηθα
Ο πρώτος προορισμός που έρχεται στο μυαλό των περισσότερων Αθηναίων όταν σκέφτονται εξοχή έχει κάτι για όλους: Και μικρές χαλαρές βόλτες σε χωμάτινα μονοπάτια στο Τατόι, και εύκολες πεζοπορίες λίγων χιλιομέτρων για αρχαρίους, και extreme διαδρομές που αγγίζουν το πεντάωρο για προχωρημένους. Τρεις από τις ωραιότερες διαδρομές για να ξεκινήσετε είναι οι εξής:
Μόλα – Κατσιμίδι: Εύκολη, κατηφορική διαδρομή διάρκειας περίπου δύο ωρών, που καταλήγει... στρατηγικά στις ταβέρνες του Κατσιμιδίου, για το απαραίτητο τσιμπούσι που θα αναπληρώσει τις χαμένες σας θερμίδες. Η διαδρομή περνά μέσα από πυκνά ελατοδάση και απολαμβάνει πανοραμική θέα στον ευβοϊκό κόλπο. Αναλυτική περιγραφή της διαδρομής και χάρτη θα βρείτε εδώ.
Καταφύγιο Μπάφι – Θρακομακεδόνες: Το δημοφιλέστερο ίσως μονοπάτι της Πάρνηθας, κατηφορίζει από το Καταφύγιο Μπάφι στους Θρακομακεδόνες, περνώντας μέσα από ένα υπέροχο ελατοδάσος αρχικά και από την φαντασμαγορική Χαράδρα της Χούνης στη συνέχεια. Η διαδρομή διαρκεί περί τις δύο ώρες. Λεπτομέρειες για τη διαδρομή και αναλυτικό χάρτη θα βρείτε εδώ (κάνοντας κλικ στη διαδρομή #3).
Αγία Τριάδα – Σκίπιζα – Μόλα: Άλλη μία εύκολη διαδρομή, με ήπιες κλίσεις, διάρκειας δύο περίπου ωρών. Ξεκινά από το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας και διασχίζει ολόκληρο το ελατοδάσος του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας. Απολαμβάνει πανοραμική θέα στη Δυτική Αττική, και γίνεται άνετα και καλοκαίρι, καθώς έχει σκιά στα περισσότερα σημεία της. Χάρτη της διαδρομής θα βρείτε εδώ.
(*) Για τους αρχάριους που δεν εμπιστεύονται την αίσθηση προσανατολισμού τους, ή για όσους θέλουν απλώς να μοιραστούν την εμπειρία με άλλους ομοϊδεάτες, ομαδικές πεζοπορίες στην Πάρνηθα διοργανώνουν τακτικά και τα δύο καταφύγιά της (Μπάφι και Φλαμπούρι) αλλά και η Trekking Hellas. Το κόστος στις περισσότερες περιπτώσεις κυμαίνεται στα 15€ το άτομο.
Εις το βουνό ψηλά εκεί #2: Ο Υμηττός
Ακόμα πιο κοντινός –ειδικά για τους κατοίκους του κέντρου και των παρακείμενων της Λεωφόρου Μεσογείων προαστίων– αλλά εξίσου ειδυλλιακός, ο Υμηττός προσφέρει πλήθος ανεξερεύνητων διαδρομών, για κάθε γούστο και επίπεδο... fitness. Έχουμε και λέμε:
Καλοπούλα – Φραγκομονάστηρο: «Καλοπούλα» λέγεται το σημείο όπου βρίσκεται το δημοφιλές αναψυκτήριο του Δήμου Καισαριανής. Από εκεί ξεκινά η διαδρομή μας, η οποία περνά κάνοντας μια μικρή παράκαμψη, από τη Μονή Καισαριανής, και καταλήγει στον λόφο των Ταξιαρχών, με το ερειπωμένο Φραγκομονάστηρο. Πρόκειται για μία από τις ευκολοτερες διαδρομές του Υμηττού, δημοφιλέστατη για πεζοπορία και για τρέξιμο λόγω της έλλειψης κλίσης. Το μονοπάτι είναι φαρδύ και άριστα σηματοδοτημένο, ενώ ολόκληρη η διαδρομή διαρκεί περί τη μία ώρα. Η θέα στην Αθήνα και τον Σαρωνικό από πολλά σημεία του μονοπατιού είναι φαντασμαγορική, ενώ το άρωμα του πεύκου μπλέκεται με τη μυρωδιά του χώματος και του κέδρου καθώς κατευθύνεστε από τα ξέφωτα προς το δάσος. Δείτε λεπτομέρειες για την διαδρομή εδώ.
Καλοπούλα – Πύργος Ανθούσσας: Ελάχιστα δυσκολότερη διαδρομή, διάρκειας τριών περίπου ωρών, που περνά μέσα από το φαντασμαγορικό πευκοδάσος του Υμηττού. Ξεκινά από το ίδιο σημείο με την πρώτη μας διαδρομή, το μονοπάτι απέναντι από το αναψυκτήριο, διασχίζει ένα τμήμα του δημοφιλούς στους πεζοπορικούς κύκλους Μονοπατιού 10, και εν συνεχεία κατηφορίζει προς τις εγκαταστάσεις του ΟΤΕ και τον βυζαντινό πύργο της Ανθούσσας. Λεπτομέρειες για την διαδρομή θα βρείτε εδώ.
Η μεγάλη κυκλική διαδρομή του Άι-Γιάννη του Κυνηγού: Αν οι δύο προηγούμενες σας φαίνονται… ψωμοτύρι, έχουμε μια «χορταστική» κυκλική διαδρομή δέκα χιλιομέτρων, που ξεκινά και καταλήγει στο μοναστήρι του Άι-Γιάννη του Κυνηγού, περνώντας από το θρυλικό Σπήλαιο του Λιονταριού (το οποίο ο θρύλος θέλει να είναι το μαρμάρινο λιοντάρι που κοσμεί την είσοδο του Αγίου Νικολάου στην Κάντζα από τότε που το σκότωσε ο Άγιος Νικόλαος επειδή ταλαιπωρούσε τους Αθηναίους βοσκούς του βουνού) και το περίφημο μονοπάτι 10. Αναλυτικές οδηγίες και χάρτες για τη συγκεκριμένη διαδρομή θα βρείτε εδώ.
Η Λίμνη του Μαραθώνα βρίσκεται αυτή την εποχή στα καλύτερά της, με τα ακίνητα νερά της να λαμπυρίζουν κάτω από τον ανοιξιάτικο ήλιο και τους φτερωτούς της επισκέπτες να συνεισφέρουν το μόνιμο soundtrack στα μονοπάτια γύρω της. Οι κάτοικοι του κέντρου που θεωρούν ότι τους πέφτει μακριά (επειδή δεν έχουν ξεκινήσει ποτέ να την επισκεφθούν) θα χαρούν να μάθουν ότι η απόσταση είναι μικρότερη του μισάωρου από την Κηφισιά. Δύο από τις ωραιότερες διαδρομές που μπορείτε να κάνετε με επίκεντρο τη λίμνη είναι οι εξής:
Πύργος Οινόης – Φράγμα και πίσω: Εξαιρετικά ειδυλλιακή κυκλική διαδρομή, συνολικού μήκους 8,2 χιλιομέτρων (και διάρκειας περίπου τριών ωρών) που περνά μέσα από μερικά εκ των πλέον ανεξερεύνητων τοπίων της Αττικής. Συναντά στο δρόμο της ελάχιστα έως καθόλου αξιοποιημένα αξιοθέατα όπως τα Ρωμαϊκά Λουτρά, το Ιερό του Πυθίου Απόλλωνος, ένα πιστό αντίγραφο του Θησαυρού των Αθηναίων που βρίσκεται στους Δελφούς. Διασχίζει ένα τμήμα του πανέμορφου φαραγγιού της Οινόης με τα πλατάνια του, και καταλήγει σε ένα σημείο με πανοραμική θέα στη Λίμνη του Μαραθώνα, πριν γυρίσει πάλι πίσω. Αναλυτικές πληροφορίες και χάρτη της διαδρομής θα βρείτε εδώ.
Ο Γύρος της Λίμνης: Εκείνο που ελάχιστοι γνωρίζουν για τη Λίμνη του Μαραθώνα, είναι ότι πίσω από το επιβλητικό της φράγμα απλώνεται ένα ιδιαίτερα εκτεταμένο δίκτυο μονοπατιών και χωματόδρομων, στην καρδιά του οποίου δύσκολα πιστεύει κανείς ότι βρίσκεται στην Αττική. Η διαδρομή είναι ιδανική και για ποδήλατο. Αναλυτικές οδηγίες (τις οποίες μπορείτε να φορτώσετε και στο GPS σας, για να βρείτε σίγουρα τον δρόμο σας στον λαβύρινθο των μονοπατιών) θα βρείτε εδώ.