Οι πιο βρόμικες και οι πιο καθαρές ευρωπαϊκές πόλεις

Ρεκόρ καυσαερίου, σκουπίδια στους δρόμους, μόλυνση από τουριστικές επελάσεις. Ποιες είναι οι πόλεις – «μαύρα πρόβατα» της Γηραιάς Ηπείρου που υφίστανται όλα τα παραπάνω και αναγκάζουν και τους επισκέπτες τους να θαυμάσουν τα κάλλη τους σε όχι και τόσο κολακευτικό φόντο;
Οι πιο βρόμικες και οι πιο καθαρές ευρωπαϊκές πόλεις
Το εμβληματικό Big Ben. O εντυπωσιακός πύργος του Άιφελ. Πανέμορφες εκκλησίες, αρχιτεκτονικά αριστουργήματα και μνημεία του ευρωπαϊκού διαφωτισμού. Σε κάθε επίσκεψή μας στις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις φροντίζουμε να δούμε όλα τα παραπάνω. Όταν, όμως, το βλέμμα χαμηλώνει, τι βλέπουμε στην βάση των επιβλητικών κτιρίων και των αξιοθέατων;

Σκουπίδια, είναι σε πολλές περιπτώσεις η απάντηση. Για να μην βάλουμε, όμως, όλες τις πόλεις στο… ίδιο τσουβάλι, δεν ξεχνάμε και τις πιο καθαρές πόλεις της Γηραιάς Ηπείρου, που θα αναφερθούν παρακάτω. Αυτό δεν σημαίνει πως παραγνωρίζουμε την αξία των πόλεων που ακολουθούν στην λίστα με τους βρόμικους ευρωπαϊκούς εκπροσώπους. Σε κάθε περίπτωση, όμως, αντιλαμβανόμαστε πως ορισμένοι κορυφαίοι προορισμοί είναι υπερτιμημένοι σε σχέση με την ποιότητα ζωής και διαμονής που πραγματικά προσφέρουν.

Λονδίνο
Ψηφισμένη πολλές φορές ως η πιο βρόμικη πόλη της Ευρώπης (η έρευνα της online ταξιδιωτικής κοινότητας TripAdvisor είναι μία από αυτές τις περιπτώσεις), η αγγλική πρωτεύουσα διακρίνεται όχι μόνο για τα ρεκόρ προσέλευσης επισκεπτών, αλλά και για την ρύπανση που αυτή η προσέλευση αφήνει στον διάβα της. Έλλειψη επαρκών κάδων απορριμμάτων, αυξημένο κυκλοφοριακό, ηχορρύπανση και ένα από τα παλαιότερα –και πιο «μουχλιασμένα»- δίκτυα υπόγειου σιδηρόδρομου είναι αυτά για το οποία οι Λονδρέζοι μπορούν να γκρινιάζουν.

Παρίσι
Οι «κακές γλώσσες» θέλουν τους Γάλλους να αποτελούν «πρωτεργάτες» της βιομηχανίας αρωμάτων, καθώς πίσω από τις εκλεπτυσμένες μυρωδιές προσπαθούν να κρύψουν την δυσωδία τους. Σίγουρα το Παρίσι είναι γοητευτικό και κρατά επάξια την φήμη του ρομαντικού προορισμού, αλλά η μόλυνση της ατμόσφαιράς του, το υπερβολικά παλιό δίκτυο του μετρό –συναγωνίζεται σε μούχλα αυτό του Λονδίνου- και οι ορδές των τουριστών σε συνδυασμό με τις πυκνοκατοικημένες γειτονιές του έφεραν την πόλη του φωτός στην δεύτερη θέση της «βρόμικης λίστας» του TripAdvisor. Την ίδια ώρα, κοινή μοίρα έχουν στις αξιολογήσεις των επισκεπτών τα ξενοδοχεία της πόλης, που συγκαταλέγονται στα πιο παλιά και απεριποίητα του κόσμου.

Μιλάνο
Η πρωτεύουσα της μόδας, του ιταλικού design και των σικ οίκων αποτελεί και πρωτεύουσα του καυσαερίου, σύμφωνα με τις μετρήσεις των ατμοσφαιρικών ρύπων κατά τα τελευταία έτη. Μάλιστα, η ιταλική περιβαλλοντική οργάνωση Legambiente μέτρησε πριν δύο χρόνια τα βλαβερά σωματίδια pm10 στην ατμόσφαιρα και κατέταξε τον αέρα του Μιλάνου στην κορυφαία θέση ανάμεσα σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις. Οι Μιλανέζοι, λοιπόν, αναπνέουν τον πιο επικίνδυνο αέρα της ηπείρου, εξαιτίας της αγάπης τους για τα αυτοκίνητα που κατακλύζουν καθημερινά τους δρόμους του. Τα τελευταία χρόνια, βέβαια, οι δημοτικές του αρχές έχουν εντείνει τις προσπάθειες για να μετριαστεί το φαινόμενο. Μένει να δούμε αν η κατά τα άλλα γοητευτική ιταλική πόλη θα τα καταφέρει.

Μόσχα
Σύμφωνα με τους Forbes, η ρωσική πρωτεύουσα βρίσκεται στις 16 πιο βρόμικες πόλεις, όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά ολόκληρου του πλανήτη, «σκοράροντας» σε βρομιά πιο ψηλά και από το φημισμένο για τις παραγκουπόλεις και τις γεμάτες λάσπη γειτονιές του Νέο Δελχί. Κύρια πηγή των προβλημάτων της Μόσχας: οι απίστευτες ουρές οχημάτων στους δρόμους της καθημερινά. Η ρωσική στατιστική υπηρεσία μέτρησε την μέση ταχύτητα στους μοσχοβίτικους αυτοκινητόδρομους στα 16 χιλιόμετρα ανά ώρα. Με άλλα λόγια, για να φτάσει κάποιος στην δουλειά του, αν είναι άτυχος και εργάζεται στην άλλη άκρη της πόλης, θα χρειαστεί τουλάχιστον τρεις ώρες μποτιλιαρίσματος. Η κυκλοφοριακή «ζούγκλα» που χαρακτηρίζει την Μόσχα κάνει το ελληνικό κορνάρισμα να μοιάζει με πταίσμα, ενώ ο αέρας της πόλης, όπως είναι λογικό, επιβαρύνεται αναλόγως.

Οι πιο καθαρές πόλεις
Για να είμαστε δίκαιοι, το καλό πρέπει να λέγεται. Στον αντίποδα των πιο βρόμικων πόλεων, οφείλουμε να αναφέρουμε τις πόλεις που τηρούν με ευλάβεια τον κανόνα «η καθαριότητα είναι… ολόκληρη η αρχοντιά».

Βιέννη και Ζυρίχη
Καλύτερες πόλεις για να ζεις, οι πιο καθαρές περιοχές του κόσμου… Οι θετικοί τίτλοι δεν έχουν τελειωμό για αυτές τις πόλεις-πρότυπα καθαριότητας. Σύμφωνα με την εταιρία μετρήσεων Mercer Consulting, η αυστριακή πρωτεύουσα ανανέωσε το 2010 τον τίτλο της πόλης με την υψηλότερη ποιότητα ζωής στον κόσμο, ακολουθούμενη από την ελβετική Ζυρίχη. Φυσικά, ο τίτλος περιλαμβάνει περιβαλλοντικές συνθήκες, δίκτυα συγκοινωνιών, οικολογική συνείδηση, υπηρεσίες για τους πολίτες κ.α. Επειδή πάντα, όμως, το νόμισμα έχει δύο όψεις, η κοινότητα του TripAdvisor έχει ψηφίσει την Ζυρίχη ως μία από τις πιο βαρετές ευρωπαϊκές πόλεις. Λέτε η καθαριότητα να καταλήγει σε… αποστείρωση;

Η σκανδιναβική… τριλογία
Η τριλογία της ευρωπαϊκής καθαριότητας δεν είναι άλλη από τις πρωτεύουσες των σκανδιναβικών χωρών, που επιβεβαιώνουν τον άτυπο κανόνα «όσο πιο βόρεια, τόσο πιο καθαρά». Ελσίνκι, Όσλο και Στοκχόλμη συνδυάζουν τα υπερσύγχρονα συγκοινωνιακά δίκτυα με την «πράσινη» ενέργεια, ενώ το γράμμα του νόμου λειτουργεί μάλλον με εκπληκτικά αποτελέσματα για τις τρεις πρωτεύουσες, που κάνουν τον Νότο να ζηλεύει την φήμη τους.

Δουβλίνο
Η πανέμορφη πρωτεύουσα της Ιρλανδίας έχει ψηφιστεί ως ο πιο φιλικός προορισμός της Ευρώπης. Οι καθαροί δρόμοι και τα προσεγμένα φυσικά τοπία συνδυάζονται άψογα με την φιλικότητα των «νησιωτών», χαρίζοντας στο Δουβλίνο την φήμη της πιο ασφαλούς επιλογής για μία καλή εξόρμηση.

Επιμέλεια: Γιώργος Κόκουβας
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v