Το CertusBook κάνει τις ακτοπλοϊκές κρατήσεις παιχνιδάκι
Μια νέα, καινοτόμα τεχνολογία αλλάζει τα δεδομένα των online κρατήσεων στο ελληνικό ίντερνετ… και επεκτείνεται στο εξωτερικό.
Παλαιότερο των 360 ημερών
της Ηρώς Κουνάδη
Το ήξερες ότι μέχρι πρόσφατα οι ηλεκτρονικές κρατήσεις για τα εισιτήρια των πλοίων στην Ελλάδα ήταν μονοπώλιο; Υπήρχε μόνο μία εταιρεία που δραστηριοποιούταν στον χώρο, κι αυτό ακριβώς το κενό εντόπισαν στην αγορά ο Ηλίας Μαυρόστομος, CEO σήμερα της εταιρείας Certus Online, και η ομάδα του. Και εγένετο… CertusBook.
Το CertusBook είναι στην ουσία η πλατφόρμα που χρησιμοποιείς μπαίνοντας να κλείσεις εισιτήρια στο site της Sea Jets, της Aegean Flying Dolphins, της Golden Star Ferries, της Minoan, της ΑΝΕΣ και άλλων ακτοπλοϊκών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και στο Ferryhopper, που αναλαμβάνει να σου βρει όλα τα δρομολόγια όλων των εταιρειών που συνδέουν τα λιμάνια που θα επιλέξεις.
Σημαντικό πλεονέκτημα του CertusBook είναι πως, σε αυτή την τελευταία περίπτωση, δεν θα σου εμφανίσει μόνο τα απευθείας δρομολόγια από το ένα λιμάνι στο άλλο, αλλά και αυτά με ενδιάμεσο σταθμό. Για παράδειγμα: Είσαι στην Κρήτη, και θέλεις να πας στην Πάρο. Απευθείας σύνδεση μεταξύ των δύο νησιών δεν υπάρχει, αλλά εσύ αυτό δεν το ξέρεις, οπότε βάζεις στην αναζήτηση Κρήτη (όλα τα λιμάνια)-Πάρος. Το CertusBook, αντί να σου πει «δεν βρέθηκαν δρομολόγια», όπως θα έκανε μια παραδοσιακή μηχανή αναζήτησης, θα σου βγάλει το σύνολο των εισιτηρίων (μαζί με μέρες, ώρες κλπ) που θα πληρώσεις για να πας από την Κρήτη στη Σαντορίνη και από την Σαντορίνη στην Πάρο.
Αντίστοιχα, είσαι στο σπίτι σου στην Αθήνα και ψάχνεις να κλείσεις εισιτήρια για την Σκόπελο, αλλά δεν έχεις ιδέα από πού φεύγει το πλοίο. Κάτι έχεις ακούσει για Άγιο Κωνσταντίνο; Βόλο; Υπάρχει και η επιλογή κάποιου λιμανιού κάπου στον βορρά της Εύβοιας, ή όχι; Θα βάλεις στην αναζήτησή σου απλά προορισμό τη Σκόπελο, και το CertusBook θα κάνει την δουλειά για σένα –θα σου βγάλει όλα τα λιμάνια από τα οποία μπορείς να πάρεις το πλοίο, και αντίστοιχα μέρες, ώρες, τιμές εισιτηρίων κλπ. «Αυτά τα πράγματα δεν ήταν ποτέ ενσωματωμένα στα συστήματα κρατήσεων, και κάνουν τη ζωή τόσο του επιβάτη όσο και του ταξιδιωτικού πράκτορα πολύ πιο εύκολη» λέει ο διευθύνων σύμβουλος του Certus, Ηλίας Μαυρόστομος.
Τα πλεονεκτήματα, όμως, δεν σταματούν εδώ: Το CertusBook είναι απόλυτα παραμετροποιήσιμο, πράγμα εξαιρετικά χρήσιμο για τις εταιρείες που θα το αγοράσουν και θα το ενσωματώσουν στις ιστοσελίδες τους. Είναι επίσης σημαντικά ταχύτερο σε σχέση με την πλατφόρμα κρατήσεων που είχαμε ως τώρα, παίζει από το cloud, είναι προσαρμοσμένο στον κανονισμό GDPR, και υποστηρίζει και άυλο εισιτήριο –σημαντικότατο σε εποχές κορωνοϊού, αλλά και γενικότερα, ποιος θέλει να περιμένει σε γκισέδες για να παραλάβει το εισιτήριο που αγόρασε online; «Ο στόχος είναι οι κρατήσεις ακτοπλοϊκών εισιτηρίων να γίνουν, μέσω της εφαρμογής μας, τόσο απλές όσο είναι οι αεροπορικές» εξηγεί ο κ. Μαυρόστομος.
Εκτός από την Ελλάδα, η εταιρεία δραστηριοποιείται ήδη και στην Ιταλία, με πελάτες γνωστά ταξιδιωτικά πρακτορεία όπως η Alicost και η Capitan Morgan, ενώ μέσα στον Απρίλιο ξεκινούν συνεργασίες στην Αφρική, στον κόλπο της Νιγηρίας και στη Νότια Αφρική. Πέρα από την ακτοπλοΐα, η Certus δραστηριοποιείται και στο κομμάτι γηπέδων και εκδηλώσεων, για κρατήσεις εισιτηρίων σε αγώνες όπως αυτούς της Napoli –με την οποία συνεργάζονται ήδη. Στα μελλοντικά πλάνα τους συμπεριλαμβάνεται η Ανατολική Ασία, με άνοιγμα δραστηριοτήτων σε χώρες όπως οι Φιλιππίνες. Η τεχνογνωσία, άλλωστε, υπάρχει και με το παραπάνω: «Είναι τέτοια η ιδιομορφία με τα λιμάνια μας, αλλά και με την ελληνική ναυτιλία γενικότερα, που δεν υπάρχει περίπτωση να πει κάποιος από άλλη χώρα ‘θέλω να γίνεται αυτό’ και να μην το έχουμε κάνει ήδη στην Ελλάδα» τονίζει κλείνοντας ο κ. Μαυρόστομος.