της Ηρώς Κουνάδη
Στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης, που είναι ένας φανταστικός αρχαιολογικός χώρος, οι άνθρωποι έφτιαχναν διώροφα σπίτια το 4500 π.Χ. Αν δυσκολεύεσαι να συλλάβεις πόσο παλιά είναι το 4500 π.Χ., να πούμε απλά ότι ο Σωκράτης έζησε πολύ πιο κοντά σε εμάς απ’ ό,τι σε εκείνους τους ανθρώπους.
Τα κυκλαδικά αγάλματα, αυτά που έχουν τα χέρια σταυρωμένα στο στήθος σαν να σε κρίνουν λίγο, ή σαν να βαριούνται που σε βλέπουν, βρέθηκαν στην Αμοργό. Τα έχουμε συνδέσει με την Κέρο, επειδή εκεί βρήκαμε τους φίλους τους που παίζουν μουσική.
Οι τέσσερις αρχαίες πόλεις της Κέας/ Τζιας, Ιουλίδα, Καρθαία, Κορησσία και Ποιήεσσα, συνδέονται μεταξύ τους αλλά και με τις παραλίες και τα σύγχρονα χωριά του νησιού, μέσα από ένα δίκτυο μονοπατιών που αγγίζει σε συνολικό μήκος τα 36 χιλιόμετρα.
Στα ανοιχτά της Σίφνου, κοντά στην Χρυσοπηγή, υπάρχει βυθισμένο στα 75 μέτρα αεροπλάνο της RAF, που έπεσε από γερμανικά αντιαεροπορικά πυρά τον Νοέμβριο του ’43.
Στον Πύργο της Τήνου υπάρχει ένα μουσείο που θα σε μάθει όλα όσα ποτέ δεν πίστευες ότι μπορείς να ξέρεις για το μάρμαρο, την εξόρυξη, την επεξεργασία του και την τέχνη του. Και το όνομα αυτού, Μουσείο Μαρμαροτεχνίας.
Στο Χαλκί, ένα χωριουδάκι-κόσμημα της Νάξου, συνυπάρχουν δίπλα δίπλα βυζαντινή εκκλησία του 9ου αιώνα, βενετσιάνικος πύργος, και νεοκλασικά αρχοντικά.
Στη Σίκινο, που μέχρι πρόσφατα την θεωρούσαμε τόπο διαχρονικά φτωχό (όχι σε μεγαλείο ψυχής, σε λεφτά, μην παρεξηγηθούμε) βρέθηκε πέρυσι θαμμένη μια μυστηριώδης αρχόντισσα, η Νεικώ. Ο τρόπος με τον οποίο είχε ταφεί, σαν οι σύγχρονοί της να φοβούνταν μην και αναστηθεί, όσο και ο πλούτος των ευρημάτων στον τάφο της, που πάει κόντρα σε ό,τι ξέραμε για το μικρό Κυκλαδονήσι μέχρι σήμερα, έχει κάνει τη Νεικώ ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μυστήρια της αρχαιολογίας.
Στο Χωριό (και όχι Χώρα) της Κιμώλου, το βενετσιάνικο κάστρο του 16ου αιώνα χωρίζει τις δύο γειτονιές σε Μέσα και Έξω Κάστρα, με τα σπίτια του πρώτου χτισμένα έτσι ώστε να ακουμπούν το ένα στο άλλο και να παίζουν, με τους εξωτερικούς τοίχους τους, τον ρόλο της οχύρωσης.
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα της Μήλου βρίσκεται στο χωριό Τρυπητή. Είναι οι Κατακόμβες, το υπόγειο νεκροταφείο των πρώτων χριστιανικών αιώνων του νησιού, όπου υπολογίζεται πως είναι θαμμένοι περισσότεροι από οκτώ χιλιάδες χριστιανοί.
Οι κάτοικοι της Φολεγάνδρου λέγονται Πολυκανδριώτες, όπως οι κάτοικοι της Αθήνας λέγονται Αθηναίοι. Τρελό, ναι.
Μικρές, ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες και ιστορίες για ναυάγια, μονοπάτια, αρχαίες πόλεις, βενετσιάνικα κάστρα και κυκλαδίτισσες αρχόντισσες.
×