Είναι και σε άλλες χώρες παράνομο το ελεύθερο κάμπινγκ;

Ψάξαμε τι ισχύει στα Βαλκάνια και την υπόλοιπη Ευρώπη, για να ξέρεις πού να πας να στήσεις τη σκηνούλα σου νόμιμα.
Είναι και σε άλλες χώρες παράνομο το ελεύθερο κάμπινγκ;

της Ηρώς Κουνάδη

Σε όποιον σου πει πως το ελεύθερο κάμπινγκ βρωμίζει τις παραλίες, και άρα καλά κάνει και παραμένει παράνομο, πες του ότι μερικές από τις χώρες που ζηλεύει για τον πολιτισμό, την καθαριότητα και τον σεβασμό τους στην φύση όχι απλά δεν το απαγορεύουν, το ενθαρρύνουν κιόλας.

Ρίξαμε, που λες, μια ματιά στις νομοθεσίες των άλλων σχετικά με το ελεύθερο κάμπινγκ και διαπιστώσαμε το προφανές: Οι απελπισμένοι για τα λεφτά που μας δίνει ο τουρισμός το απαγορεύουμε (αδιαφορώντας για το πού θα πάνε οι άνθρωποι που δεν έχουν). Όλα τα άλλα είναι αστείοι λόγοι να μαλώνουμε μεταξύ μας.

Α, ρε Σκανδιναβία (και Βαλτική)…

Στις χώρες που το κράτος είναι φίλος σου αντί για εχθρός σου, το ελεύθερο κάμπινγκ όχι απλά επιτρέπεται, ενθαρρύνεται και προμοτάρεται, στο πλαίσιο της νομοθεσίας που λέει πως κάθε άνθρωπος έχει το «αναφαίρετο δικαίωμα απεριόριστης πρόσβασης στη φύση και τον δημόσιο χώρο». Αν δεν σε πτοεί το κρύο, Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία, Λιθουανία, Εσθονία και Λετονία περιμένουν με χαρά εσένα και τη σκηνούλα σου.

Στη Μάλτα (που έχει και πάμφθηνα αεροπορικά θυμίζουμε)

Δίκαια πράγματα: Συμπληρώνεις μια online αίτηση με τα στοιχεία σου στο συμβούλιο της περιοχής που θέλεις να στήσεις (εδώ ας πούμε για την υπέροχη Μελίχα και τις παραλίες της στον βορρά της χώρας) πληρώνεις online 5€ τη μέρα και είσαι έτοιμος –και νομιμότατος. Εδώ η λίστα με όλα τα τοπικά συμβούλια, ανά περιοχή.

Στην Τουρκία δεν θα το πιστέψεις αλλά…

…Το ελεύθερο κάμπινγκ είναι νόμιμο εκτός δασικών περιοχών. Σε αυτό το άψογα σχεδιασμένο site θα βρεις και πρακτικές συμβουλές για το ελεύθερο κάμπινγκ το σωστό, το υπεύθυνο –θα υποθέσουμε, όμως, πως για να είσαι εδώ και να διαβάζεις αυτές τις γραμμές ξέρεις ήδη τι πρέπει να κάνεις με τα σκουπίδια σου, ή πώς δεν αφήνουμε κανένα ίχνος πίσω μας.



Εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε-γέλασε

Ξεκινάμε από τα ευχάριστα: Στην Αλβανία, που έχει τις σούπερ παραλίες που λέγαμε πρόσφατα, στήνεις ελεύθερα (τέλειο σημείο με άφθονη σκιά είναι τα ακατοίκητα νησάκια στο Εξαμίλι) όπως και στη Σερβία, αρκεί να είσαι εκτός των ορίων των Εθνικών Δρυμών. Νομιμότατο είναι το ελεύθερο κάμπινγκ και στο Κόσοβο. Στη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία είναι τυπικά παράνομο, αλλά ταυτόχρονα πολύ δημοφιλές, και δεν κυνηγιέται ιδιαίτερα. Παράνομος θα είσαι επίσης αν στήσεις σε Κροατία, Σλοβενία και Μαυροβούνιο.

Στη Βοσνία, το ελεύθερο κάμπινγκ είναι νόμιμο ΑΛΛΑ οι νάρκες του γνωστού αιματηρού πολέμου δεν έχουν ακόμα αφαιρεθεί σε μεγάλο ποσοστό, και ακόμα και στο Σαράγιεβο η γενική οδηγία είναι «μην πατάς χώμα». Ρώτα τους ντόπιους πριν επιχειρήσεις οποιαδήποτε εξόρμηση και ποτέ, μα ποτέ, μην διασχίζεις χωμάτινα μονοπάτια μόνος.

Παρανομείς, παρανομώ…

Στην Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Πορτογαλία το ελεύθερο κάμπινγκ είναι παράνομο.

Στην Ολλανδία, τη Δανία και το Βέλγιο επίσης, υπάρχουν όμως ζώνες όπου μπορείς να στήσεις νόμιμα, χωρίς να πληρώσεις τίποτα. Δεν είναι οργανωμένα κάμπινγκ, δεν παρέχουν εγκαταστάσεις, είναι απλώς οριοθετημένες περιοχές όπου το ελεύθερο επιτρέπεται. Εδώ ο χάρτης με τα σημεία στην Ολλανδία, εδώ στη Δανία, και εδώ στο Βέλγιο.

Και φτάνουμε στην εξαιρετικά περίπλοκη περίπτωση της Ισπανίας

Τα εύκολα αρχικά να ξεμπερδεύουμε: Σε 7 από τις 17 αυτόνομες κοινότητες της Ισπανίας, το ελεύθερο κάμπινγκ είναι παράνομο. Αυτές είναι οι Ανδαλουσία, Αστούριας, Αραγόν, Εξτρεμαδούρα, Γαλικία, Ναβάρα και Βαλένθια.

Στις υπόλοιπες, ισχύει μια εξαιρετικά περίπλοκη νομοθεσία που λέει ότι μπορείς να κατασκηνώσεις για μέχρι 3 μέρες, στήνοντας μέχρι 3 σκηνές, στις οποίες δεν θα μένουν περισσότερα από 10 άτομα. Σκηνές που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 500 μέτρων μεταξύ τους θεωρούνται ότι ανήκουν στην ίδια ομάδα, οπότε όχι, δεν τη γλιτώνεις απλά λέγοντας στην Πολιτοφυλακή ότι οι γείτονές σου είναι άγνωστοι που απλά έτυχε να έρθουν να στήσουν δίπλα σου.

Και όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι βρίσκεσαι: α. πάνω από 200 μέτρα μακριά από τη θάλασσα (η μέτρηση ξεκινά από τη γραμμή της παλίρροιας, ναι το έχουν σκεφτεί κι αυτό) και β. έξω από τα όρια Εθνικών Δρυμών και Πάρκων.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v