Στην άκρη της Ευρώπης, υπάρχει μια χώρα βγαλμένη από τα πιο άγρια, τα πιο όμορφα, τα πιο εντυπωσιακά παραμύθια του κόσμου.
Παλαιότερο των 360 ημερών
του Γιώργου Κόκουβα
«Κάτι πολύ κακό πρέπει να έκανε η Ισλανδία και την τιμώρησε έτσι ο Θεός», μου εξομολογήθηκε ότι είχε γράψει μια φίλη σε ένα «Σκέφτομαι και γράφω» στο σχολείο, με θέμα τις χώρες της Ευρώπης. Αυτό της ήρθε στο μυαλό όταν είδε την Ισλανδία τόσο μόνη της, εκεί κοντά στους πάγους του χάρτη, κρύα και ξεκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο.
Δεν είχε πάρει καλό βαθμό η έκθεσή της. Ίσως για συντακτικά λάθη. Ή ίσως επειδή η δασκάλα της είχε πάει στην Ισλανδία και ήξερε την αλήθεια. Πολλά χρόνια μετά, την έμαθα κι εγώ. Κατάφερα να κάνω αυτό που στο μυαλό μου ήταν ταξίδι ζωής, μία επίσκεψη στην χώρα του πάγου και της φωτιάς. Και μπόρεσα όχι μόνο να επαληθεύσω πως πρόκειται για ταξίδι ζωής, αλλά και να διαψεύσω πανηγυρικά την έκθεση της φίλης μου.
Γιατί την Ισλανδία κάθε άλλο παρά την τιμώρησε ο Θεός. Της έδωσε άγρια ομορφιά που δεν θα συναντήσεις πουθενά αλλού. Εκείνη την ομορφιά που σε κάνει να λες σε κάθε βήμα «δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο στη ζωή μου», «πακέτο» με γουρλωμένο μάτι και ανοιχτό στόμα. Μπορεί να έχεις δει αλλού σπάνιες ομορφιές, ηφαίστεια, καταρράκτες, σπάνια πουλιά και γεωλογικά φαινόμενα, αλλά πουθενά αλλού όλα αυτά συγκεντρωμένα σε ένα μαγικό μέρος.
Θα δεις διπλούς καταρράκτες να στεφανώνονται από ουράνια τόξα. Γαλάζιες λίμνες να αχνίζουν και να σε προκαλούν για βουτιές. Κρατήρες που στολίζονται από τιρκουάζ νερά και πίδακες καυτού νερού σε πλαγιές ηφαιστείων που βρυχώνται. Φάλαινες να αρμενίζουν στ’ ανοιχτά της πρωτεύουσας, αρκτικές αλεπούδες, πανέμορφα πουλιά με το παράξενο όνομα φρατερκούλα στα νησάκια του νότου, απάτητα φιόρδ στον Βορρά, χωριά με χρωματιστά σπιτάκια δίπλα σε παγόβουνα που ρίχνουν κομμάτια τους στη στεριά, σαν διαμάντια που ξεκουράζονται πάνω σε παραλίες μαύρης άμμου και λιβάδια λάβας. Κι αν είσαι τυχερός, θα περάσεις μια χειμωνιάτικη νύχτα σε μια ευλογημένη ερημιά, με το βόρειο σέλας να χορεύει στον ουρανό από πάνω σου, εμπειρία που θα σε κρατήσει για πάντα «αιχμάλωτο» της γοητείας αυτής της κάθε άλλο παρά τιμωρημένης γης.
Τι θα δεις στην Ισλανδία
Μία εβδομάδα είναι το ελάχιστο για να εξερευνήσει κανείς τα «SOS» της χώρας ξεκούραστα – οι αποστάσεις είναι μεγάλες και κανείς δεν περιορίζεται μόνο στην περιοχή της πρωτεύουσας. Ωστόσο, όλα αρχίζουν από εκεί, γι’ αυτό κάθε ταξίδι στην Ισλανδία ξεκινά από…
…το Ρέικιαβικ
Η βορειότερη πρωτεύουσα του πλανήτη είναι μια πολύχρωμη ζεν όαση στην αγκαλιά του Ατλαντικού. Το ιστορικό του κέντρο με τα χαρακτηριστικά βορειοευρωπαϊκά σπιτάκια, είναι χάρμα οφθαλμών, περπατιέται ολόκληρο σε λιγότερη από μισή μέρα και τα έχει όλα: Μοντέρνα café με barristi που έχουν πάρει πολύ ζεστά το ζήτημα του καλού εσπρέσο, μπυραρίες, μαγαζάκια με πλεκτά πουλόβερ – το πιο μοσχοπουλημένο τοπικό προϊόν – απίστευτη street art σε κάθε γωνιά, δημόσιες θερμοπηγές και πισίνες – αγαπημένη καθημερινή ασχολία των ντόπιων – ένα ανεμοδαρμένο λιμάνι με πάγκους street food, τράτες και θεόρατα πλοία, μερικά ενδιαφέροντα μουσεία και σημεία με εκπληκτική πανοραμική θέα. Μεταξύ όλων αυτών, επιβάλλονται: -Ο περίπατος στην μοντέρνα οδό Laugavegur με τα μαγαζάκια και τα μπαρ, και από εκεί στα δρομάκια μεταξύ των οδών Austurstraeti, Laekjargata, Tryggvagata και της λίμνης Τιόρνιν, ήτοι το ιστορικό κέντρο όπου θα συναντήσετε κτίρια όπως η Βουλή, το Δημαρχείο, τον ναό Dómkirkjan και το Settlement Exhibition, μουσείο αναπαράστασης της παλιάς ζωής στη χώρα. -Η επίσκεψη στο Ναό Hallgrimskirkja, μια πελώρια εκκλησία με πύργο, στην κορυφή του οποίου ανεβαίνεις με ασανσέρ για να απολαύσεις τη γνωστή πανοραμική εικόνα του Ρέικιαβικ με τα χρωματιστά σπιτάκια και τον ωκεανό μπροστά στα πόδια σου. -Η γειτονιά του λιμανιού: Από εδώ ξεκινούν εκδρομές με ferries για παρακολούθηση φαλαινών ή πουλιών φρατερκούλα στα κοντινά νησάκια. Στην ίδια περιοχή, βρίσκονται η εντυπωσιακή φουτουριστική Όπερα Harpa, το Μουσείο Τέχνης, το Μουσείο Saga για τα έπη και τους θρύλους της Ισλανδίας, στο όνομα των οποίων ακόμα ορκίζονται οι ντόπιοι, καθώς και το Ναυτικό Μουσείο και το κέντρο Aurora για 3D βύθιση στο βόρειο σέλας, αν δεν καταφέρετε να πετύχετε το πραγματικό. Για περισσότερο… ανορθόδοξο sightseeing, στην πλατεία Hlemmur θα βρείτε το μοναδικό ίσως στον κόσμο Μουσείο Φαλλού, με σπάνια πέη διάφορων πλασμάτων του πλανήτη.
…ο Χρυσός Κύκλος Golden Circle ονομάζεται η κυκλική διαδρομή κοντά στην περιοχή της πρωτεύουσας, που περνά από μερικά εκ των εντυπωσιακότερων φυσικών θαυμάτων της Ισλανδίας. Αξίζει να το κάνει κανείς ως ημερήσια εκδρομή με οργανωμένη ξενάγηση (παίρνει περί τις 6-8 ώρες) για να δει από κοντά:
-τον Χρυσό Καταρράκτη
Ο Gullfoss είναι στην ουσία δύο καταρράκτες, από τους ομορφότερους και πιο μεγάλους της χώρας, που στο φως του ήλιου φαίνονται χρυσαφένιοι και στις ψιχάλες που πετάγονται μεταξύ τους, ξεπετάγονται ουράνια τόξα.
-τη λίμνη Κερίθ
Ένας κρατήρας που… καταρρέει μέσα στον εαυτό του, έγινε η φωλιά για μια ολοστρόγγυλη γαλάζια λιμνούλα-χάρμα οφθαλμών, με ένα κυκλικό μονοπάτι και σκαλάκια κατάβασης που οδηγούν στις όχθες της.
-τον Geysir
Σε ένα γεωλογικό πάρκο στη μέση του πουθενά, όπου ρέει καυτό νερό στους 100 βαθμούς, μικρές αχνιστές λιμνούλες μαρτυρούν τον αναβρασμό που επικρατεί κάτω από τα πόδια μας, ενώ την παράσταση κλέβει ο Strokkur, ένας πίδακας που ανά τρία λεπτά ξυπνά και πετά καυτό νερό δεκάδες μέτρα ψηλά στον αέρα, συνοδευόμενος από τις ιαχές των παρευρισκομένων.
-Το Εθνικό Πάρκο Thingvellir
Στο μοναδικό μέρος της Ισλανδίας που προστατεύεται από την UNESCO ήταν που πριν από 11 περίπου αιώνες αποφασίστηκε να δημιουργηθεί η πρώτη βουλή της χώρας. Έκτοτε, για αιώνες, όλοι οι κάτοικοι της Ισλανδίας συγκεντρώνονταν εδώ κάθε καλοκαίρι για σημαντικές αποφάσεις. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο το μέρος: Εκτός από τη φυσική ομορφιά και τα τρεχούμενα νερά, εδώ είναι που η λιθοσφαιρική πλάκα της Ευρασίας συναντά αυτή της Αμερικής – μάλιστα, οι δύο πλάκες απομακρύνονται μερικά εκατοστά κάθε χρόνο, σχηματίζοντας ένα ολοένα και πιο εντυπωσιακό ρήγμα, δίπλα από το οποίο περνά το μονοπάτι εξερεύνησης, ένα φαντασμαγορικό σκηνικό βγαλμένο από επική ταινία για το τέλος του κόσμου.
…η Γαλάζια Λίμνη
Το Blue Lagoon στην χερσόνησο Reykjanes, ανάμεσα στο αεροδρόμιο και το Ρέικιαβικ, είναι το όνειρο κάθε bon viveur. Μία ιαματική λίμνη με εξωπραγματικά γαλάζια, αχνιστά νερά που διατηρούνται στους 40 βαθμούς, σαν ένα χαλαρωτικό αφρόλουτρο σε μια πελώρια, open air πολυτελή μπανιέρα που δεν κρυώνει ποτέ. Η περιοχή έχει μεταμορφωθεί σε high tech spa, με είσοδο που ξεκινά από τα 50 ευρώ περίπου και επιτρέπει στους επισκέπτες να καθίσουν όσο επιθυμούν, να χρησιμοποιήσουν τα φυσικά υλικά για μάσκες προσώπου, να απολαύσουν ποτά στο πλωτό μπαρ και να χρησιμοποιήσουν τη σάουνα και τα ατμόλουτρα χαλαρώνοντας με φόντο σπάνιους σχηματισμούς λάβας που αγκαλιάζουν τον υδάτινο παράδεισο.
…οι νότιες ακτές της Ισλανδίας
Μερικοί από τους ωραιότερους καταρράκτες κρύβονται στο Νότο – ο Seljalandsfoss, ο οποίος διαθέτει μονοπάτι για να περπατήσει κανείς πίσω του και να απολαύσει διπλό ουράνιο τόξο, και ο Skogafoss, με το υπέροχο παγωμένο ποτάμι μπροστά του, είναι οι δύο πιο εντυπωσιακοί. Μάλιστα, πάνω από τον τελευταίο, ξεκινά και ένα μονοπάτι που οδηγεί στην περιοχή Thorsmork, από τις ωραιότερες πεζοπορίες του νότου, στη σκιά του ηφαιστείου που έγινε γνωστό πριν λίγα χρόνια για το χάος που προξένησε στις αερομεταφορές στην Ευρώπη, το – μην προσπαθήσετε να το προφέρετε - Eyjafjallajokull.
Στάση στο μικρό χωριουδάκι Vik για χαλάρωση και επίσκεψη στην εντυπωσιακή μαύρη παραλία με τους τεράστιους κάθετους σχηματισμούς βασάλτη και την αψιδωτή γλώσσα γης στο Dyrhólaey. Από το Vik και πέρα, προς τα ανατολικά, αρχίζει η απόλυτη ερημιά, όπου ο δρόμος διασχίζει μαύρα λιβάδια λάβας και ποτάμια που ξεκινούν από το μεγαλύτερο παγόβουνο της Ευρώπης, το Vatnajokull. Στην άκρη του, το Εθνικό Πάρκο Skaftafell προσφέρει συγκινήσεις στους λάτρεις της πεζοπορίας και το Jokulsarlon σε όσους θέλουν να αντικρίσουν κομμάτια παγόβουνου να ταξιδεύουν αργά πάνω στα νερά και να ξεβράζουν λαμπερά κομμάτια γαλάζιου πάγου στην μαύρη αμμουδιά, ένα θέαμα που έδωσε στην περιοχή το ταιριαστό παρατσούκλι «Παραλία των Διαμαντιών».
…η λίμνη Myvatn
Από τα highlights του ισλανδικού Βορρά, η λίμνη αυτή συνδυάζει ενεργά ηφαίστεια, εντυπωσιακά νερά, φυσικές ιαματικές πηγές και καταρράκτες, ενώ συνδυάζεται με μια βόλτα στο Akureyri, την πρωτεύουσα του Βορρά.
…τα δυτικά φιόρδ
Λίγοι επιλέγουν να τα εξερευνήσουν, κι αυτό σημαίνει ότι όποιος το τολμά, βρίσκει έναν απάτητο κόσμο μόνο για πάρτη του – ίσως τα πιο άγρια τοπία της Ισλανδίας, όπου οργανώνονται πεζοπορίες και extreme sports όσο πιο κοντά στη Γροιλανδία γίνεται.
Περισσότερες ισλανδικές εμπειρίες
-Το βόρειο σέλας: Περισσότερες πιθανότητες να το δει κανείς έχει μεταξύ Οκτωβρίου και Μαρτίου και σε περιοχές χωρίς φωτορύπανση, καθώς τους υπόλοιπους μήνες οι ώρες σκοταδιού μειώνονται αισθητά. Εδώ υπάρχει ένα εργαλείο «πρόγνωσης» για την ηλιακή δραστηριότητα και το σέλας. -Το bar crawl της Παρασκευής: Στο τέλος της εργάσιμης εβδομάδας, όλοι οι ντόπιοι ξεχνούν τα βάσανά τους και ρίχνονται στο ποτό και στις μπαρότσαρκες στο κέντρο του Ρέικιαβικ, που αυτές τις ώρες θα το δείτε πιο ζωντανό από ποτέ. -Η ιππασία: Τα ισλανδικά άλογα είναι μικρόσωμα και γλυκύτατα, δεν τους αρέσει να καλπάζουν παρά να προχωρούν χαλαρά, γι’ αυτό και οι πρωτάρηδες της ιππασίας θα βρουν εδώ τον παράδεισό τους. -Τα μουσικά φεστιβάλ: Η Ισλανδία, πέρα από τουριστικό hype, τα τελευταία χρόνια αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη παράδοση στα μουσικά φεστιβάλ. Από τα πιο δημοφιλή για ντόπιους και διεθνές κοινό είναι το Secret Solstice Festival μπροστά σε έναν καταρράκτη τη μέρα του θερινού ηλιοστασίου (ο ήλιος δύει στη 1 τα ξημερώματα και ξαναβγαίνει στις 3, το φως δε θα σας λείψει), τα καλοκαιρινά Jazz Festival, Innipukkin και Gaeran Festival. Τον χειμώνα, επιβάλλονται τα Iceland Airwaves, Winter Lights, Sonar και Blues Festival. Δείτε τα αναλυτικά εδώ.
Μερικές χρήσιμες πληροφορίες… Η Ισλανδία μπορεί να έχει μόλις 300.000 κατοίκους και κάτι (τα 2/3 εξ αυτών ζουν στην πρωτεύουσα, το Ρέικιαβικ), αλλά δεν είναι καθόλου μικρή - απλώς πολύ αραιοκατοικημένη. Ωστόσο, οι ομορφιές της είναι διασκορπισμένες σε ολόκληρη τη χώρα, κι αυτό μεταφράζεται σε εξερευνήσεις με οδήγηση πολλών ωρών (είτε με ενοικίαση αυτοκινήτου, είτε με οργανωμένα tours). Η οδήγηση είναι ασφαλής χάρη στον «ring road» που κυκλώνει την χώρα, αλλά αν σκοπεύετε να εξερευνήσετε την ενδοχώρα και πιο ορεινές περιοχές, χρειάζεται προσοχή γιατί μπορεί να συναντήσετε χιόνι ή πάγο.
Όσο για τον καιρό, κάποιες προειδοποιήσεις είναι απαραίτητες: Μην φοβάστε για πολικές θερμοκρασίες – το ρεύμα του Ατλαντικού χαρίζει ένα ήπιο κλίμα στην χώρα, που απολαμβάνει ανεκτές θερμοκρασίες, κοντά στο μηδέν το χειμώνα και περί τους 10-20 βαθμούς το καλοκαίρι. Ωστόσο, ο καιρός στην Ισλανδία είναι εξαιρετικά απρόβλεπτος. «Αν δεν σου αρέσει ο καιρός, απλώς περίμενε πέντε λεπτά», θα σου πουν οι ντόπιοι, και έχουν δίκιο: Την ίδια ημέρα, μπορεί να δει κανείς ήλιο, συννεφιά, βροχή, μέχρι και, σε εξαιρετικές περιπτώσεις χιόνι το καλοκαίρι. Και ξαφνικά, πάλι ήλιο – ο οποίος το καλοκαίρι δεν δύει πριν το ρολόι πλησιάσει τα μεσάνυχτα. Οι άνεμοι όμως, ποτέ δεν λείπουν, γι’ αυτό η καλύτερη λύση είναι να έχετε μαζί σας ρούχα για ντύσιμο… κρεμμύδι και να προσθαφαιρείτε πάνω σας, ανάλογα με τα κέφια του καιρού.
Τελευταίο και σημαντικότερο, όταν φτάσετε εδώ θα πρέπει να είστε πολύ προετοιμασμένοι: Η Ισλανδία είναι ακριβή. Πολύ ακριβή. Ένα οικονομικό γεύμα δε θα κυμανθεί κάτω από τα 25-30€ το άτομο, το φαγητό του δρόμου πλησιάζει το δεκάρικο, το ίδιο και ένα ποτήρι μπύρα. Οι μετακινήσεις ή τα ημερήσια tours σε κοντινά αξιοθέατα στοιχίζουν τριψήφια ποσά. Η διαμονή είναι εξίσου ακριβή υπόθεση, με τα κρεβάτια σε χόστελ να κυμαίνονται στα 50€ και τα ιδιωτικά δίκλινα στα 200€ τη βραδιά. Είναι πολλά, ναι. Αλλά στην επιστροφή, λίγο θα σας ενδιαφέρει – κανείς δεν έφυγε χωρίς να πει ότι άξιζε τον κόπο και το χρήμα. Το νόμισμα είναι η ισλανδική κορώνα, αλλά αν το θέλετε, μπορείτε να μην τη χρησιμοποιήσετε ποτέ: Παντού, ακόμα και στον τελευταίο πάγκο με χοτ ντογκ, δέχονται πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες.
Πώς θα πάτε Απευθείας πτήσεις μεταξύ Αθήνας και Ισλανδίας δεν υπάρχουν. Ωστόσο, υπάρχουν συχνές πτήσεις από το Λονδίνο ή το Εδιμβούργο, από όπου η Easyjet και η Icelandair πετούν σε τιμές από 120€ μετ’ επιστροφής (αναλόγως περιόδου), ενώ η low cost Wow air πετά από διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σε αντίστοιχες τιμές.
Πού θα μείνετε Στο Ρέικιαβικ, σε κοιτώνες σε (αρκετά πιο μοντέρνα από ό,τι τα έχετε συνηθίσει) χόστελ, για «χαμηλές» για τα ισλανδικά δεδομένα τιμές, περί τα 40-50€ το άτομο. Σε ξενώνες με ιδιωτικά δωμάτια αλλά κοινόχρηστο μπάνιο για τιμές κάτω από τα 200€ ανά δίκλινο. Αν δεν θέλετε ωστόσο να αποχωριστείτε τις ανέσεις της ιδιωτικότητας, θα μείνετε …στο Grimur Hotel, από 162€ τη βραδιά για το δίκλινο …στο 100 Iceland Hotel από 170€ τη βραδιά για το δίκλινο ...στο Arctic Comfort από 175€ τη βραδιά για το δίκλινο …στο Hlemmur Apartments, από 260€ τη βραδιά για άνετα μοντέρνα δίκλινα