Από την Γαύδο ως την Αλόννησο και από την Ικαρία μέχρι ένα μυστικό νησάκι του Ιονίου, φτιάχνουμε τον χάρτη των πιο χαλαρών διακοπών στην Ελλάδα.
Παλαιότερο των 360 ημερών
της Ηρώς Κουνάδη
Να ξυπνήσουμε νωρίς το πρωί να προλάβουμε σκιά στην παραλία. Να δοκιμάσουμε σε πέντε μέρες τα δεκαοκτώ ταβερνάκια του νησιού που έχει ο Lonely Planet στα “best of” της Ελλάδας. Να πάμε και σε εκείνο το μουσείο, που λένε ότι είναι καταπληκτικό. Και στους τρεις αρχαιολογικούς χώρους. Και το βράδυ έχει μπαρότσαρκα μέχρι πρωίας –τι τα ‘χει τόσα μπαράκια το νησί; Αν τα παραπάνω σενάρια σας ακούγονται λιγότερο σαν ιδανικές διακοπές και περισσότερο σαν καταναγκαστικά έργα, μπορούμε εύκολα να μαντέψουμε ότι είστε στην ηλικία/ διάθεση/ φάση ζωής εκείνη που επιβάλλει οι ρυθμοί να χαλαρώνουν, και όχι να ανεβαίνουν, στις διακοπές. Και σας έχουμε πέντε ιδανικούς προορισμούς για να αράξετε και να χαζεύετε το καλοκαίρι να κυλά αργά.
Ικαρία
Το νησί που έκανε τη χαλαρότητα στάση ζωής, και έσπασε τα κοντέρ μακροζωίας του πλανήτη, δεν προσφέρει απλώς χαλαρές διακοπές –τις διδάσκει. Μερικές φορές, σε σημείο που και οι χαλαρότεροι εξ ημών μπορεί να τολμήσουν να σκεφτούν «μα πού είναι πια αυτός ο λογαριασμός; πριν από δυόμισι ώρες τον ζητήσαμε». Μετά, βέβαια, συνειδητοποιούν την ιεροσυλία της σκέψης τους, και τρέχουν να ξεπλύνουν την ντροπή τους με ολοήμερες βουτιές στο Να.
Κι αν βαρεθείτε να κάθεστε: Η ούτως ή άλλως υπέροχη παραλία της Μεσσακτής προσφέρεται για θαλάσσια σπορ, το φαράγγι του Να προκαλεί τους πεζοπόρους, τα σχεδόν καθημερινά πανηγύρια παραδίδουν δωρεάν μαθήματα Ικαριώτικου και το μέγεθος του νησιού προσφέρεται για εξερευνήσεις και μεγάλες αυτοκινητάδες.
Είναι η πιο ήσυχη από τις Σποράδες και εκείνη που κέρδισε επάξια τον τίτλο «ζευγαρονήσι», για τα ρομαντικά της ηλιοβασιλέματα, τις ερημικές γαλαζοπράσινες ακρογιαλιές και τα ειδυλλιακά της τοπία. Τα πεύκα στις παραλίες της ακουμπούν σχεδόν το νερό (οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να μην προλάβετε σκιά, όσο αργά και αν ξυπνήσετε) και τα υπέροχα χωριουδάκια με τα πλακόστρωτα καλντερίμια που έχετε να εξερευνήσετε είναι μόλις δύο, το Παλιό Χωριό (ή Χώρα) και η Στενή Βάλα.
Κι αν βαρεθείτε να κάθεστε: Το νησί διατρέχει ένα εκτενέστατο και ιδιαίτερα ενδιαφέρον δίκτυο μονοπατιών. Επίσης, η θάλασσα γύρω από την Αλόννησο είναι ένα μεγάλο προστατευόμενο θαλάσσιο πάρκο, όπου συχνάζουν οι φώκιες Monachus Monachus. Καραβάκια που κάνουν τον γύρο του ξεκινούν καθημερινά από το Πατητήρι, το λιμάνι και μεγαλύτερο οικισμό του νησιού.
Η ιδανικότερη… Κυκλάδα για παρέες ή ζευγάρια τα μέλη των οποίων διχάζονται για το αν θα αράξουν ή θα λυσσάξουν στις διακοπές τους, η Σέριφος έχει τόσες παραλίες όσες αρκούν για να γεμίσουν πάνω από δύο μήνες διακοπών (72 το σύνολο!) και άλλη τόση χαλαρότητα για εκείνους που είναι μια χαρά ικανοποιημένοι και με μία. Η Χώρα της είναι σαφώς από τις ομορφότερες των Κυκλάδων, και αρκετή (σε μέγεθος, γραφικότητα και παροχές) για να μην το κουνήσετε ρούπι από εκεί όσο οι άλλοι θα τρέχουν να εξερευνήσουν τα εγκαταλελειμμένα στην πλειοψηφία τους ορεινά χωριουδάκια και τα γραφικά μονοπάτια της ενδοχώρας.
Κι αν βαρεθείτε να κάθεστε: Πέρα από τις αμέτρητες παραλίες και τα προαναφερθέντα μονοπάτια που τις συνδέουν με τα γραφικά χωριά της ενδοχώρας, η Σέριφος είναι επίσης γεμάτη αξιοθέατα: Θα κάνετε εντατικά μαθήματα… βιομηχανικής αρχαιολογίας στο Μεγάλο Λιβάδι, θα επισκεφθείτε τα εξαιρετικά ενδιαφέροντα μουσεία της Χώρας (Λαογραφικό και Αρχαιολογικό) και θα οδηγήσετε την εκπληκτική διαδρομή που ξεκινά από τη Χώρα, περνά από τον Πύργο –τον παλαιότερο, αλλά εγκαταλελειμμένο πια οικισμό της Σερίφου– και καταλήγει στη Γαλανή, ένα κουκλίστικο κυκλαδίτικο χωριό.
Για όσους πραγματικά το εννοούν ότι θέλουν να αράξουν σε μια παραλία μακριά απ’ όλους και απ’ όλα, και να μην κάνουν τίποτα άλλο πέρα από βουτιές όλη μέρα, να σας συστήσουμε τον Κάλαμο: Ένα τόσο δα μικρό νησάκι του Ιονίου, απέναντι από τον Μύτικα της Αιτολοακαρνανίας, και ανάμεσα στη Λευκάδα και την Ιθάκη, με πρασινογάλαζα νερά και πεύκα που φτάνουν ως το κύμα. Σχεδόν καθόλου αυτοκίνητα –πέρα από το αγροτικό της κοινότητας, που μεταφέρει ντόπιους, τουρίστες και μπαγκάζια από το λιμάνι στις παραλίες–, δύο λιλιπούτειοι οικισμοί, πεντακόσιοι μόνιμοι κάτοικοι, ένα ταβερνάκι και δύο café στην προκυμαία. Ελάχιστα ενοικιαζόμενα δωμάτια που εξαντλούνται εν ριπή οφθαλμού και πολύ ελεύθερο κάμπινγκ στις παραλίες, κάτω από τον έναστρο ουρανό που εξασφαλίζει το στοιχειώδες της ηλεκτροδότησης του νησιού.
Κι αν βαρεθείτε να κάθεστε: Η αλήθεια είναι πως δεν έχετε πολλές επιλογές –γι’ αυτό καλύτερα ελάτε αποφασισμένοι να αράξετε. Υπάρχει, πάντως, μια καταπληκτική διαδρομή για τους λάτρεις της πεζοπορίας, διάρκειας περίπου μιάμισης ώρας, που ενώνει τους δύο οικισμούς του νησιού διασχίζοντας ένα εντυπωσιακό πευκοδάσος και περνώντας πλάι στο σχεδόν ερειπωμένο κάστρο και το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου που χρονολογείται από το 1854.
Άλλη μια “hardcore” επιλογή για τους ορκισμένους οπαδούς της διακοπο-χαλάρωσης (οι οποίοι διαθέτουν και παρέα που να συμφωνεί μαζί τους) η Γαύδος υπόσχεται μερικές από τις καλύτερες παραλίες της Ελλάδας –αν όχι του κόσμου όλου– και βραδιές κάτω από εκατομμύρια αστέρια σε όσους διασχίσουν τον μακρύ δρόμο ως τις ακτές της. Τέσσερις γραφικοί οικισμοί, αμέτρητοι αμμόλοφοι και άλλες τόσες παραλίες που θα ονειρεύεστε για χρόνια αφότου επιστρέψετε.
Κι αν βαρεθείτε να κάθεστε: Να είστε προετοιμασμένοι για το, ότι αν ξαφνικά αλλάξετε γνώμη και θέλετε να εξερευνήσετε αντί να χαλαρώσετε σε μια μεριά, η Γαύδος προϋποθέτει περπάτημα, και μάλιστα πολύ, για να φτάσετε στα αξιοθέατα και κάποιες παραλίες της. Στα πρώτα περιλαμβάνονται ένα βενετσιάνικο κάστρο, ρωμαϊκά ερείπια στον λόφο του Άη Γιάννη, λαξευτοί τάφοι στα Λαυρακά και ο περίφημος «θρόνος» στην Τρυπητή, η νοτιότερη καρέκλα της Ευρώπης, όπως την αποκαλούν.