Σκύρο Σκύρο όλοι!

Μισή Κυκλάδα και μισή… Σποράδα, σκεπασμένη από φουντωτά πευκοδάση που καταλήγουν σε μερικές από τις ωραιότερες παραλίες του Αιγαίου, και με μια Χώρα χάρμα οφθαλμών, είναι μυστήριο πώς η Σκύρος έχει καταφέρει να μείνει σχεδόν μυστική. Είναι, όμως, ταυτόχρονα και ευτύχημα.
Σκύρο Σκύρο όλοι!
της Ηρώς Κουνάδη

Το καράβι από την Κύμη περνά απέναντι σε μιάμιση περίπου ώρα. Μία φορά τη μέρα. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όταν η κίνηση είναι περισσότερη, αυξάνονται κάποιες μέρες και τα δρομολόγια. Μη φανταστείτε υπερβολές: τρία καράβια είναι χαμός για τα δεδομένα του νησιού. Γι’ αυτό και οι πιθανότερες απαντήσεις στην ανακοίνωση «θα πάμε διακοπές στη Σκύρο» είναι «πού;», «γιατί;» ή στην καλύτερη περίπτωση «εκεί με τα αλογάκια;». Και γι’ αυτό οι περισσότεροι επισκέπτες της Σκύρου κρατούν το νησί επτασφράγιστο μυστικό αφού επιστρέψουν. Είναι μέρος της γοητείας του.

Μισή Σποράδα και μισή Κυκλάδα, η Σκύρος, το νοτιότερο νησί του συμπλέγματος των Βορείων Σποράδων, ανήκει γεωγραφικά σε αυτές, διοικητικά στο Νομό Ευβοίας και πρακτικά... πουθενά. Στο νότιο κομμάτι της το τοπίο είναι αυθεντικά κυκλαδίτικο, χωρίς σχεδόν καθόλου βλάστηση, με γυμνά βράχια να αντανακλούν το δυνατό φως του ήλιου. Το βόρειο τμήμα της είναι σχεδόν εξολοκλήρου σκεπασμένο από πυκνά πευκοδάση, τα οποία φτάνουν πολλές φορές ως εκεί που σκάει το κύμα.

Βουτιές στο απέραντο... γαλαζοπράσινο



Θέλετε ερημικές αμμουδιές καδραρισμένες από το πράσινο των πεύκων; Έχει. Θέλετε απάνεμους, βοτσαλωτούς ορμίσκους με διάφανα, τιρκουάζ νερά τύφλα-να-‘χει το Ιόνιο; Κι απ’ αυτούς έχει. Μικρές και μεγαλύτερες, κοσμοπολίτικες κι ερημικές, πλάι σε αρχαιολογικούς χώρους ή κρυμμένες πίσω από σκονισμένους χωματόδρομους, οι παραλίες της Σκύρου έχουν κάτι για όλους. Η καλύτερη μέθοδος για να ανακαλύψετε την δική σας αγαπημένη είναι να ακολουθήσετε μια οποιαδήποτε τυχαία διαδρομή ξεκινώντας από την ενδοχώρα –ούτως ή άλλως σχεδόν όλες οι υπέροχες διαδρομές του νησιού αργά ή γρήγορα οδηγούν στην παραλία– και να σταματάτε για μια βουτιά σε κάθε σημείο που σας τραβά το μάτι.

Αν έπρεπε να συνθέσουμε ένα δικό μας, άτυπο top-7, αυτό σίγουρα θα περιελάμβανε την αμμουδιά του Αγίου Πέτρου, με τα κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά και το πευκοδάσος στο background, τον επίσης καταπράσινο βοτσαλωτό ορμίσκο του Πεύκου, την απαλή αμμουδιά της Κυραπαναγιάς, την εξωτική αμμουδιά με τα τιρκουάζ νερά στο νησάκι Σαρακηνό, όπου θα φτάσετε με βαρκάκι από τη Λιναριά (λεπτομέρειες παρακάτω), τη μεγάλη αμμουδιά στα Γυρίσματα, τα κρυστάλλινα νερά της βοτσαλωτής Κολυμπάδας και την μεγάλη, κοσμοπολίτικη αμμουδιά στα Μαγαζιά, που απλώνονται κάτω από τη σκαρφαλωμένη στο βράχο Χώρα.

Τα πιτσιρίκια σας θα εκτιμήσουν δεόντως τα ρηχά, διάφανα νερά της Βίνας –κι εσείς την ασφάλεια που τους παρέχει η αμμουδιά και η έλλειψη ρευμάτων και λοιπών καλοκαιρινών εφιαλτών. Οι λάτρεις των beach bars, τέλος, κατευθύνονται στη Ληνώ, όπου βρίσκεται το Χαρούμενο Κύμα, που διοργανώνει τακτικά και νυχτερινά parties – αφορμή για βραδινό μπάνιο.

Αν βρεθείτε στη Σκύρο Αύγουστο, αξίζει οπωσδήποτε να αφιερώσετε μια ημέρα στη θαλάσσια εκδρομή που ξεκινά από τη Λιναριά στις 11.00 το πρωί, καιρού επιτρέποντος, κάνει στάση για βουτιές στα βαθυπράσινα νερά κάτω από τους σταλακτίτες των θαλάσσιων σπηλαίων Διατρυπτή, Πεντεκάλη, Γερανιά, Σπηλιά με τα βαθυπράσινα νερά και τους σταλακτίτες, πριν καταλήξει στο εξωτικό Σαρακηνό. Για πληροφορίες και κρατήσεις, μπορείτε να καλείτε στα 22220 93472, 93412, 93250 και 93435.

Σκαρφαλώνοντας τη Χώρα


Αν σας την έδειχναν σε φωτογραφία, θα βάζατε το χέρι σας στη φωτιά πως πρόκειται για κυκλαδίτικη Χώρα –ίσως οι παρατηρητικότεροι εξ υμών να αμφέβαλλαν με μια δεύτερη ματιά, αν πρόσεχαν ότι δεν έχουν όλα τα σπιτάκια της μπλε παράθυρα. Λιθόκτιστα καλντερίμια ξεκινούν από την –επίσης λιθόστρωτη– Μεγάλη Στράτα, τη ραχοκοκαλιά της Χώρας, και ανηφορίζουν προς το Κάστρο του Λυκομήδη, περνώντας ανάμεσα από ασβεστωμένα μπαλκονάκια και ανθισμένες αυλές.

Η Χώρα θέλει… φυσικές αντοχές για να την ανεβοκατεβείτε ολόκληρη, ιδιαίτερα κάτω από τον αδυσώπητο ήλιο του Αιγαίου. Θα σας ανταμείψει, όμως, με μια έκπληξη πίσω από κάθε στροφή του δρόμου: ένα χαριτωμένο καφενεδάκι, ένα σημείο με φαντασμαγορική θέα, ένα σπίτι από την ανοιχτή πόρτα του οποίου μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στα παραδοσιακά, λιλιπούτεια και σκαλιστά χειροποίητα έπιπλα. Η Μεγάλη Στράτα καταλήγει στην πλατεία Αιώνιας Ποίησης, ή πλατεία Μπρουκ, στην οποία δεσπόζει το άγαλμα του Άγγλου ποιητή Ρούπερτ Μπρουκ. Ο τελευταίος πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στη Σκύρο, και ο τάφος του βρίσκεται στα νότια του νησιού, στις Τρεις Μπούκες.

Το sightseeing το επιούσιο



Το Κάστρο του Λυκομήδη, βασιλιά της Σκύρου και ξάδελφου-δολοφόνου του Θησέα, όπου η Θέτιδα είχε κρύψει σύμφωνα με τον μύθο τον Αχιλλέα για να τον προστατεύσει από το ενδεχόμενο συμμετοχής του στον τρωικό πόλεμο (λογαριάζοντας χωρίς τον Οδυσσέα, που τον ανακάλυψε εκεί) υψώνεται πάνω από την Χώρα, για να μαρτυρά με την πρώτη ματιά στους επισκέπτες ότι αυτό είναι ένα νησί πλούσιο σε Ιστορία. Η είσοδος του κάστρου είναι προς το παρόν κλειστή, καθώς συνεχίζονται οι εργασίες αναστήλωσης μετά την ζημιά που προκλήθηκε από τον σεισμό του 2001, μπορείτε όμως να σκαρφαλώσετε μέχρι την πύλη του κάστρου. Αναπληρώστε τις ιστοριοδιφικές σας ορέξεις, επισκεπτόμενοι:

- Το Παλαμάρι: Η αρχαιολογική ανασκαφή στα βορειοανατολικά του νησιού έφερε στο φως έναν καλά οχυρωμένο οικισμό-λιμάνι, από τους σπουδαιότερους προϊστορικούς του Αιγαίου. Σπίτια και δρόμοι, εντυπωσιακή πολεοδομία, ίχνη και ερείπια του λιμανιού αποκαλύπτονται σιγά σιγά, καθώς οι ανασκαφές συνεχίζονται. Ο αρχαιολογικός χώρος είναι ακόμα τυπικά κλειστός για το κοινό, αν όμως τον επισκεφτείτε εν ώρα εργασία (8.30-14.00) μπορείτε να κάνετε μια βόλτα στην εν εξελίξει αρχαιολογική ανασκαφή.

- Αρχαιολογικό Μουσείο Σκύρου: Λίγα μόλις βήματα από την Πλατεία Μπρουκ, στεγασμένο σε ένα πανέμορφο οίκημα με αυλή και φαντασμαγορική θέα στη θάλασσα, το αρχαιολογικό μουσείο φιλοξενεί κεραμικά και αγγεία, αγάλματα, μαρμάρινες επιγραφές, εντυπωσιακά κοσμήματα, νομίσματα, είδη καθημερινής χρήσης και εργαλεία, που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στο νησί, και τα οποία χρονολογούνται από την πρωτοελλαδική έως την ρωμαϊκή περίοδο. Μέσα στο μουσείο, επίσης, σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο αναπαριστάται το ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής Σκυριανό σπίτι, με όλους τους λειτουργικούς του χώρους.

- Λαογραφικό Μουσείο Φαλτάιτς: Σχεδόν δίπλα στο αρχαιολογικό μουσείο, το Μουσείο Φαλτάιτς, με το υπέροχο ξύλινο μπαλκονάκι του –όπου θα αράξετε μετά την είσκεψή σας για καφέ και κουβέντα με τους ιδιοκτήτες, χαζεύοντας την πανοραμική θέα στη θάλασσα– στεγάζει σε ένα αυθεντικό σκυριανό σπίτι όλη την καθημερινότητα και την Ιστορία του νησιού ανά τους αιώνες. Χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα, παραδοσιακά σκαλιστά έπιπλα –από τα οποία ξεχωρίζουν τα χαρακτηριστικά χαμηλά καρεκλάκια– παραδοσιακές φορεσιές, κεντήματα που χρονολογούνται διακόσια και πλέον χρόνια πριν, αλλά και ιστορικά χειρόγραφα όπως η προκήρυξη και ο αφορισμός (!) της ελληνικής επανάστασης από τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, Γρηγόριο Ε’, ιστορικά αποκόμματα εφημερίδων, σπάνιες εκδόσεις βιβλίων και άλλα πολλά.

Τα πανηγύρια

Τριακόσια πενήντα και πλέον εκκλησάκια και ξωκλήσια εγγυώνται, ειδικά το καλοκαίρι, ότι ένα πανηγύρι υπάρχει σχεδόν κάθε μέρα. Εδώ το σκυριανό κρασί ρέει άφθονο, το παραδοσιακό πιλάφι με ντόπιο κατσικάκι μοιράζεται σε όλους, ντόπιους κι επισκέπτες, και το τραγούδι ξεκινά αμέσως μετά τα πρώτα δυο-τρία ποτηράκια. Μην περιμένετε όμως κλαρίνα, λαγούτα και χορούς. Οι Σκυριανοί τραγουδούν, χωρίς συνοδεία μουσικών οργάνων, τραγούδια με βυζαντινό ρυθμό –τα λένε «της τάβλας», όπως και οι Ηπειρώτες, κι είναι εύκολο να τα ακολουθήσετε ακόμα και χωρίς να ξέρετε τα λόγια, καθώς επαναλαμβάνουν τον ίδιο στίχο δύο φορές. Ένα από τα ωραιότερα πανηγύρια του νησιού πραγματοποιείται στις 26 Ιουλίου, του Αγίου Ερμολάου, στο νησάκι απέναντι από τα Πουριά, όπου ντόπιοι και επισκέπτες περνούν με καΐκια για το γλέντι. Δείτε αναλυτικά όλα τα πανηγύρια της Σκύρου ανά ημερομηνία εδώ.

Πού θα φάτε

Όπου και αν επιλέξετε να φάτε, το βέβαιο είναι ότι αποκλείεται να απογοητευτείτε. Η κουζίνα του νησιού βρίθει λαχταριστών συνταγών, τα κρεατικά είναι ντόπια και τα λαχανικά στην πλειοψηφία τους προέρχονται από μικρές, τοπικές φάρμες και μποστάνια –όπερ μεθερμηνευόμενο, η ντομάτα της χωριάτικης ευωδιάζει όλον τον χώρο με το που προσγειώνεται στο τραπέζι. Οι τιμές είναι επίσης εξαιρετικές, αφού σχεδόν πουθενά δεν ξεπερνούν τα 15€ το άτομο, συνοδεία ντόπιου κρασιού. Αν επιμένετε για διευθύνσεις, δοκιμάστε τις εξής:

- Εξαιρετική τοπική κουζίνα, σπιτικά μαγειρευτά αλλά και ντόπια κρεατικά στη σχάρα, συνοδεία δροσερού, χύμα κρασιού και θέας στο πευκοδάσος, θα δοκιμάσετε στο ταβερνάκι του Άγιου Πέτρου, επάνω από την ομώνυμη παραλία. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τα παϊδάκια και τα λουκάνικα, το λεμονάτο χοιρινό –αν το βρείτε στα πιάτα ημέρας– και τα ντόπια τυριά που συνοδεύουν τις λαδόπιττες.

- Σπιτικά μαγειρευτά και ντόπια εδέσματα, στο θρυλικό «Ο παππούς κι εγώ» που πρόσφατα μετακόμισε από την Χώρα στην Καλαμίτσα, κι έγινε «Ο παππούς κι εγώ στη θάλασσα» διατηρώντας τις νοστιμιές και τον χαρακτήρα που το έκαναν διάσημο. Εξαίσια φάβα σκυριανή και άλλες ντόπιες λιχουδιές θα δοκιμάσετε, επίσης, στον Μαργέτη, στη Χώρα.

- Ωραιότατη ελληνική κουζίνα, σκυριανές σπεσιαλιτέ αλλά και ζουμερή σχάρα θα δοκιμάσετε στην ταβέρνα του Στέφανου, στα Μαγαζιά, στον Ανεμόμυλο στα Πουριά και στον Στέλιο, στα Γυρίσματα.

- Αν επιθυμήσετε μια αλλαγή στις παραδοσιακές, ελληνικές γεύσεις, γραμμή για αυθεντικό ιταλικό, λαχταριστά ριζότα και μακαρονάδες γίγας στο Marco Polo, στην Χώρα.

Πού θα πιείτε

Η Χώρα το βράδυ ζωντανεύει, με τα μπαράκια της να συναγωνίζονται σε κέφι και ντεσιμπέλ το ένα το άλλο. Τα πιο «ζωηρά» συγκεντρώνονται γύρω από την κεντρική πλατεία (η Ακαμάτρα, το Ηρώων και η Αγορά είναι μερικά μόνο απ’ αυτά) ενώ όσο ανηφορίζετε προς τα πάνω, οι τόνοι χαμηλώνουν και η ατμόσφαιρα γίνεται πιο ρομαντική. Δική μας αγαπημένη, η Καλυψώ, που απλώνει τα τραπεζάκια της έξω και παίζει κυρίως rock μουσικές, ενώ οι λάτρεις του ελληνικού έντεχνου πίνουν νερό στο όνομα του Αρτίστικο.

Ρομάντζο α λα Σαντορίνη εγγυάται και ο αμφιθεατρικός Κάβος στη Λιναριά, με τα μπαλκονάκια του να απλώνονται πάνω από την θάλασσα –ο Κάβος είναι, παρεμπιπτόντως, μια από τις πρώτες εικόνες που αντικρίζετε καθώς το πλοίο μπαίνει στο λιμάνι της Σκύρου. Πιάστε τραπεζάκι εδώ το ηλιοβασίλεμα για καφεδάκι ή πιο αργά για ποτό, υπό τους ήχους lounge μουσικής.

Πού θα μείνετε

- Στα γλυκύτατα δωμάτια του Βίλλα Μανταλένα, λίγα μόλις βήματα μακριά από την παραλία στα Γυρίσματα. Παραδοσιακά διακοσμημένα, με ξύλινα ταβάνια και μπαλκονάκια με θέα, δεν θα σας κοστίσουν περισσότερα από 42€ το δίκλινο αυτήν την εποχή. Κρατήσεις και μέσω του Booking, από εδώ.

- Στα λιτά αλλά περιποιημένα δωμάτια του Skiros Palace, στα Γυρίσματα. Τα μπαλκονάκια τους βλέπουν στην πισίνα του ξενοδοχείου ή τη θάλασσα, που απέχει μόλις 50 μέτρα. Οι τιμές κυμαίνονται στα 60€ το δίκλινο με πρωινό. Κρατήσεις πραγματοποιούνται και μέσω του Booking, από εδώ.

- Στο πανέμορφο Νεφέλη, στην είσοδο της Χώρας, που συνδυάζει αρμονικά την σκυριανή παράδοση με το υψηλού επιπέδου design. Εντυπωσιακή αρχιτεκτονική, αυθεντική φιλοξενία, λαχταριστές γεύσεις στο εστιατόριο και βουτιές στην πισίνα με θέα το Κάστρο είναι μερικά από τα δυνατά χαρτιά του. Οι τιμές την high season ξεκινούν από 110€ το δίκλινο δωμάτιο με παραδοσιακό πρωινό. Διαβάστε περισσότερα εδώ και δηλώστε συμμετοχή στον διαγωνισμό που λήγει την Παρασκευή 22 Ιουνίου, για να κερδίσετε την διαμονή σας.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v