Μύκονος: Τα best of της καλοπέρασης

Διαθέτει κάποιες από τις καλύτερες παραλίες των Κυκλάδων, κάποια από τα πολυτελέστερα εστιατόρια και ξενοδοχεία της Ευρώπης, είναι ένας από τους κορυφαίους προορισμούς για clubbing στην Μεσόγειο και το πλέον hot spot των celebrities. Τι παραπάνω μπορεί να έχει ένα νησί;
Μύκονος: Τα best of της καλοπέρασης
της Έλενας Μπούλια

Αν ένας εξωγήινος επισκεπτόταν την Ελλάδα και μας ρωτούσε πού να πάει το καλοκαίρι για διακοπές, χωρίς πολύ σκέψη η πρώτη λέξη που θα μας ερχόταν στο μυαλό είναι: Μύκονος. Και λέω εξωγήινος γιατί δε νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί «γήινοι» που να μην έχουν την απάντηση έτοιμη, από μόνοι τους. Έπειτα μπορεί να το ξανασκεφτόμασταν λίγο, να τον ρωτούσαμε π.χ. τι είδους διακοπές θέλει να κάνει, πόσα χρήματα σκοπεύει να χαλάσει, αν έχει οικογένεια ή είναι μόνος, αν είναι gay ή straight, αν προτιμά ερημικές ή πολύβουες παραλίες, αν θέλει να πάει με το καράβι ή το αεροπλάνο, αν θέλει έντονη βραδινή ζωή ή χαλάρωση… Κι όμως, ό,τι κι αν μας απαντούσε, πάλι η Μύκονος θα ήταν η πρώτη μας σκέψη. Πολύ απλά, γιατί άσχετα αν ανήκουμε στην κατηγορία αυτών που την λατρεύουν ή αυτών που την μισούν, δε μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι έχει καθιερωθεί ως το απόλυτο ελληνικό διακοπονήσι.

Και ακριβώς επειδή εδώ και πολλές δεκαετίες η Μύκονος αποτελεί τον πιο must προορισμό για σχεδόν οποιονδήποτε τύπο ταξιδιώτη, πρέπει να είναι ελάχιστοι οι Έλληνες, τουλάχιστον, που δεν έχουν επισκεφθεί το νησί κάποια -ή πολλές- στιγμή στην ζωή τους. Αυτός είναι και ο λόγος που το να μιλήσει κανείς για την Μύκονο στους Έλληνες είναι σαν τους μιλά για την Αθήνα ή την Θεσσαλονίκη. Όλοι, λίγο-πολύ, γνωρίζουν, όλοι έχουν άποψη και όλοι -ακόμα κι αν αρνούνται να το παραδεχθούν- θέλουν κάποια στιγμή να πάνε. Γιατί; Όχι τόσο γιατί πάνε όλοι όσο γιατί το ότι πάνε όλοι σημαίνει ότι κάτι γίνεται εκεί. Κάτι, ίσως, πέρα από αυτά που μπορεί να φανταζόμαστε. Και αυτό το κάτι επιχειρούμε σήμερα να εξερευνήσουμε.

Σε αντίθεση με αυτό που δείχνει, η Μύκονος δεν «φύτρωσε» την δεκαετία του ’50 –όταν άρχισαν να την επισκέπτονται οι πρώτοι jet setters. Αποτελώντας ένα ενιαίο νησιωτικό σύμπλεγμα μαζί με την Δήλο, την Ρήνεια και κάποιες βραχονησίδες, το νησί κατοικείται ήδη από την 5η χιλιετία π.Χ. από Κάρες, Φοίνικες και αργότερα Ίωνες (συγκεκριμένα, πρόσφατες ανασκαφές έδειξαν πως από τους πρώτους οικισμούς στο νησί πρέπει να ήταν η Φτελιά, ο απάνεμος κόλπος στα βόρεια του νησιού). Σύμφωνα με την μυθολογία, στη Μύκονο έλαβε χώρα η μάχη ανάμεσα στον Δία και τον Τιτάνα, ενώ το νησί ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του εγγονού του Απόλλωνα και γιου του βασιλιά της Δήλου, Μύκονο.

Από τα πλουσιότερα νησιά της Ελλάδας, η Μύκονος αναπτύχθηκε ραγδαία στη ναυτιλία και το εμπόριο, χάρη στους εξαιρετικούς ναυτικούς της, κάποιοι εκ των οποίων συμμετείχαν και στα Ορλωφικά (1770-74) που οδήγησαν σε ακόμα καλύτερες συνθήκες για το ελληνικό εμπόριο, ενώ ισχυρή ήταν και η παρουσία του νησιού στην Επανάσταση του 1821, που με οδηγό τη Μαντώ Μαυρογένους απέκρουσε μέρος του τουρκικού στόλου ενισχύοντας τον απελευθερωτικό αγώνα. Παρά την διατήρηση του πλούτου του νησιού και στα πρώτα χρόνια της ελεύθερης Ελλάδας, προς τα τέλη του 19ου και την ανάπτυξη της τεχνολογίας πολλοί ήταν οι ντόπιοι που αναγκάστηκαν να ξενιτευτούν αναζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας, τουλάχιστον μέχρι την έναρξη της τουριστικής ανάπτυξης του νησιού, στην δεκαετία του ’30.

Τον σημερινό κοσμοπολίτικο αέρα της, τον οφείλει η Μύκονος οπωσδήποτε στις αρχαιολογικές ανασκαφές της Δήλου που πραγματοποιούνταν από το 1873 από την Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή της Αθήνας, και που δημιούργησαν σε πολλούς από την τότε αθηναϊκή ελίτ το ενδιαφέρον να επισκεφθούν τόσο την Δήλο, για τα σημαντικά ευρήματά της, όσο και την ίδια τη Μύκονο, ανακαλύπτοντας έτσι τις μοναδικές ομορφιές της. Το νησί έβαλε την πρώτη ύλη, οι ντόπιοι το επιχειρηματικό τους δαιμόνιο και κάπως έτσι έφτασε η Μύκονος να αποτελεί σήμερα το δημοφιλέστερο νησί της Ελλάδας, αν όχι της Ευρώπης.

Ο τουρισμός στη Μύκονο τους θερινούς μήνες είναι κάτι το μοναδικό, ακόμα και για τον πιο δημοφιλή ελληνικό προορισμό. Από τα μέσα Μαΐου που ξεκινούν οι εκδρομές των Σχολών, τον Ιούνιο που είναι παραδοσιακά ο μήνας των celebrities, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο που το νησί «πνίγεται» από κάθε λογής επισκέπτη, έως τα τέλη Σεπτεμβρίου -περίοδος που χαρακτηρίζεται από τον gay τουρισμό- σε κάθε δρόμο, παραλία, μαγαζί του νησιού γίνεται το αδιαχώρητο. Ίσως γι’αυτό οι περισσότεροι που γνωρίζουν συμφωνούν πως η καλύτερη εποχή να επισκεφθεί κανείς το νησί είναι είτε μέσα Ιουνίου ή τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου. Η θάλασσα βέβαια τότε είναι αρκετά κρύα, αλλά τουλάχιστον θα την απολαύσετε με τουλάχιστον τους μισούς, απ’ό,τι τον άλλον καιρό, λουόμενους.

Και πώς να μην είναι τόσο πολύβουο το νησί αυτό; Τα πάντα, από τα αμέτρητα clubs, τα απίστευτα εμπορικά καταστήματα στα Ματογιάννια, τα εκπληκτικά εστιατόρια, τα υπερπολυτελή ξενοδοχεία, αλλά και τις ασύγκριτες -για Κυκλάδες- παραλίες, συνηγορούν στην εισροή χιλιάδων επισκεπτών κάθε καλοκαίρι. Και είναι εις γνώσιν όλων πως στο νησί αυτό δε μπορείς παρά να διασκεδάσεις μέχρι το ξημέρωμα στο Cavo Paradiso, να ψωνίσεις από το LAK και το Gavello, να φας στο N’ammos και να πληρώσεις και 30 ευρώ την ξαπλώστρα στην Ψαρού, να ξεβιδωθείς στον χορό στην πισίνα του Super Paradise (με κίνδυνο να «αρπάξεις» και κανένα αφροδίσιο, βέβαια), να πιεις τα πρώτα κοκτέιλ της βραδιάς στην Μικρή Βενετία και να βολτάρεις έξω από το θρυλικό Piero’s θαυμάζοντας τις απίστευτες drag queens που σου γνέφουν από τα ψηλά παράθυρα.

Θα τα κάνεις όλα τα παραπάνω, ειδικά αν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεσαι το νησί, αλλά υπάρχουν κι άλλα πολλά που έχει αυτό το νησί και αξίζουν της προσοχής μας, τα οποία δημιουργούν μία ολοκληρωμένη εικόνα στον πιο «ψαγμένο» επισκέπτη. Όπως η βόρεια και πιο πράσινη πλευρά του νησιού, με το τεράστιο Φράγμα της Μαραθιάς, στην οποία αξίζει κανείς να βρεθεί για βόλτα αλλά και για ιππασία αν είστε τυχεροί, το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Τουρλιανής στην Άνω Μερά, τα ερείπια του αρχαίου Πύργου -από τα σημαντικότερα μνημεία του νησιού- στην θέση «Πόρτες». Ειδική αναφορά απαιτεί η Δήλος, το μικρό νησάκι απέναντι από τη Μύκονο, με το εξαιρετικό αρχαιολογικό Μουσείο. Μην λησμονήσετε μία μονοήμερη εκδρομή στο νησί για να θαυμάσετε τα αρχαιολογικά ευρήματα.

Πού να πάτε για μπάνιο:
Ίσως οι καλύτερες παραλίες των Κυκλάδων συγκεντρώνονται στο νησί, αν και οι περισσότερες δεν προσφέρονται για αυτούς που αναζητούν ερημιά και ηρεμία. Οι εντυπωσιακότερες παραλίες βρίσκονται στο νότιο τμήμα του νησιού και χαρακτηρίζονται από πεντακάθαρα, καταγάλανα και κρύα νερά. Πάρτε έναν χάρτη και ξεκινήστε να σημειώνετε. Για μπάνιο συνοδεία κοκτέιλ, beach bar και άπειρου κόσμου θα πάτε οπωσδήποτε στο Paradise στο Καλαμοπόδι, το Super Paradise στο Πλιντρί με τα τρελά parties, στην Ελιά, στο Καλό Λιβάδι, στον Πλατύ Γιαλό, στην Ψαρού και φυσικά στην Παράγκα με ένα εξαιρετικό beach bar από το οποίο δύσκολα θα ξεκολλήσετε.

Ποιο «οικογενειακές» και κάπως πιο ήρεμες είναι οι παραλίες στον Άγιο Στέφανο, στον Άγιο Ιωάννη, στον Ορνό (φωτο) και στην Φτελιά. Ενώ αν αναζητάτε κάποιες πραγματικά ήρεμες παραλίες, σας προτείνουμε το Αγράρι, την Κάπαρη που προτιμούν όσοι επισκέπτονται συχνά το νησί, την Μερσίνη με τα βράχια που βουτάνε στο νερό και τον Φωκό ακριβώς δίπλα. Εδώ δεν πιάνουν καν τα κινητά και το τοπίο, αφού βρίσκεται πιο βόρεια από τις άλλες, δεν θυμίζει σε τίποτα Μύκονο. Τέλος, για τους λάτρεις του γυμνισμού συνιστώνται ο Πάνορμος και ο Άγιος Σώστης. Είναι μακράν οι καλύτερες παραλίες στα βόρεια του νησιού, διαθέτουν άπλετη αμμουδιά και σε αυτές μπορείτε να φτάσετε μόνο με δικό σας μεταφορικό μέσο.

Πού να φάτε:
Η Μύκονος έχει την τιμή να συγκεντρώνει κάποια από τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας, τα οποία, ωστόσο, πρέπει να γνωρίζει κανείς για να επισκεφθεί –αν δεν θέλει να καταλήξει να τρώει στο κλασικό τουριστικό ταβερνάκι με την πατάτα προκάτ και το ντολμαδάκι-κονσέρβα. Εξοικονομήστε ένα καλό budget για το φαγητό σας στο νησί και… δεν θα το μετανιώσετε.

* «Θάλασσα» (τηλ. 22890 71367), στην παραλία του Καλαφάτη, και όπως μαρτυρά το όνομά του ακριβώς πάνω στο κύμα, με εξαιρετική ελληνική κουζίνα.
* «Bandanna» (τηλ. 22890 71800), στην παραλία της Αγίας Άννας. Μπορεί να μην το «πιάνει» το μάτι σας, αλλά ο Gianluca έχει δημιουργήσει εκεί ένα από τα καλύτερα ιταλικά εστιατόρια που έχετε επισκεφθεί ποτέ, με εκπληκτικές μακαρονάδες και πίτσες, γνήσιες συνταγές από Τοσκάνη αλλά και ολόφρεσκα δικά του γλυκά.
* «Ανέπλωρα» (τηλ. 22890 72470, 72480), στην περιοχή του Καλαφάτη πάνω από τον όρμο της Αγίας Άννας. Από τα λίγα ουζερί-εστιατόρια που μένουν ανοιχτά όλον τον χρόνο, για να εξυπηρετεί και τους Μυκονιάτες που το λατρεύουν. Ζητήστε το τραπέζι με τον αριθμό 30 και απολαύστε εκπληκτική ελληνική κουζίνα πολλών αστέρων, με τοπικές νοστιμιές, αλλά και την μαγευτική θέα του κόλπου της Αγίας Άννας.
* «Ψαράδικο Ανδρέα Άγριου», στην παραλία Λιά, ένα μικρό ταβερνάκι που συνήθιζε να επισκέπτεται ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και παραμένει γνωστό στους ντόπιους για την σκορπίνα στα κάρβουνα και την ψαρόσουπά του.
* «Taverna La Luna» (τηλ. 22890 72150), επίσης στην παραλία Λία, με ελαφριά αλλά αξιοπρεπή κουζίνα, χαλαρό περιβάλλον και σερβίρισμα, εφόσον το επιθυμείτε, δίπλα στο κύμα.
* «Βαγγέλης» (τηλ. 22890 71577), στην Άνω Μερά, για γνήσια ελληνική κουζίνα και κρεατοφαγία με ψησταριά στα κάρβουνα και στη σούβλα.
* «Γουρουνόπουλα», επίσης στην Άνω Μερά, για… ό,τι μαρτυρά το όνομά του.
* «Ftelia» (τηλ. 22890 72466), στην παραλία της Φτελιάς. Ένα εκπληκτικό εστιατόριο για μεσημέρι, γνωστό ως το παλιό «Ρένα της Φτελιάς», με τον Νεκτάριο να «μιξάρει» στα πιάτα.
* «Sol y Mar» (τηλ. 22890 71745), από τα πιο γνωστά παραθαλάσσια εστιατόρια του νησιού, στο Καλό Λιβάδι, με εξαιρετική -αν και λίγο «τσιμπημένη»- κουζίνα, ενώ αποτελεί στέκι για αμέτρητες διασημότητες (παλαιότερα συναντούσα συχνά κανείς εκεί τον Σ. Κόκκαλη και τον Γ.Βουλγαράκη). Ο ιδιόκτητης του, Δημήτρης Πασαλιάδης, έχει βάλει τόσο μεράκι στην δημιουργία του μαγαζιού που χρειάστηκε να φέρει την σκεπή από το Bali για να ταιριάζει με το όλο περιβάλλον.
* «Sol y Sombra» (τηλ. 22890 72315), του ίδιου ιδιοκτήτη, επίσης στο Καλό Λιβάδι, για εξαιρετική ιταλική κουζίνα και πολύ άνετα τραπέζια, κάτω από δροσερές πέργκολες.
* «Sea Satin» (τηλ. 22890 24676), στην Χώρα, κάτω από τους Μύλους, για φρέσκο ψάρι. Μικρό, αγαπημένο και… διάσημο αφού εκεί έχει γυριστεί και μία χολυγουντιανή παραγωγή με τον Travolta. Ο Μίμης, ο ιδιοκτήτης, θα σας πει περισσότερα.
* «Ν’ammos» (τηλ. 22890 22440), στην Ψαρού. Γνωρίζετε προσωπικά τον πρόεδρο της Δημοκρατίας; Τον Πρωθυπουργό; Έστω έναν μεγαλοεπιχειρηματία; Τότε είναι μάλλον αδύνατο να βρείτε τραπέζι στο Ν’ammos οποιαδήποτε μέρα του χρόνου. Αν είστε τόσο τυχεροί και βρείτε, θα εντυπωσιαστείτε τόσο από το φαγητό, όσο και από το άψογο σέρβις –αλλά και τις αρκετά τσουχτερές τιμές.
* «Matsuhisa» (τηλ. 22890 27362), στο ξενοδοχείο Belvedere στην Χώρα. Το μικρό αδελφάκι του ομώνυμου αθηναϊκού εστιατορίου προσφέρει εκπληκτικές γεύσεις ιαπωνικής κουζίνας σε έναν εντυπωσιακό χώρο.
* «Gola» (τηλ. 22890 23010), στον περιφερειακό της Μυκόνου, στην θέση Δραφάκι. Μία ευχάριστη έκπληξη για τους λάτρεις της ιταλικής κουζίνας που μετρά μόλις έναν χρόνο λειτουργίας και έχει δημιουργήσει, ωστόσο, τις καλύτερες εντυπώσεις.

Πού να διασκεδάσετε:
Ο ήλιος πέφτει και τα πάρτι ξεκινάνε φυσικά από το Super Paradise. Εκεί θα βρεθείτε με το μαγιό, τα γυαλιά ηλίου και ένα παγωμένο ποτό στο χέρι να χτυπιέστε αγκαλιά με εκατοντάδες άλλους μέχρι να σας κοπεί η ανάσα. Η συνέχεια ακολουθεί αναμφισβήτητα στην Μικρή Βενετία, σε ένα από τα τραπεζάκια πάνω στην θάλασσα με κοκτέιλ και ελαφρύ ζεκετάκι γιατί συνήθως εκεί φυσάει αρκετά, ή σε ένα από τα μπαράκια μέσα στο Ματογιάννι (το Άρωμα είναι μία καλή πρόταση), όπου πέρα από καλή μουσική (θα βρείτε σίγουρα αυτήν που ταιριάζει στα δικά σας γούστα) θα απολαύσετε και μία υπαίθρια «πασαρέλα» με τις ορδές κόσμου που θα περνάνε από μπροστά σας, ενώ ακολουθούν τα μεγαλύτερα μαγαζιά και clubs του νησιού για τους νεώτερους (π.χ. το Celebrities, το Destijl, το Caprice και το Space) ή τα μπουζούκια για τους λάτρεις του είδους (το La Notte είναι το πιο δημοφιλές). Όλοι, ωστόσο το ξημέρωμα συναντιούνται στο Cavo Paradiso, στο οποίο αν είστε τυχεροί θα πετύχετε και κάποιον γνωστό DJ που θα κρατήσει την αδρεναλίνη σας στα ύψη μέχρι να σηκωθεί για τα καλά ο ήλιος. Η Μύκονος χαρακτηρίζεται ως ένας από τους κορυφαίους προορισμούς για βραδινή ζωή και clubbing στον κόσμο. Και δείχνει να είναι πραγματικά περήφανη γι’αυτό.

Πού να μείνετε:
Πέρα από τα καλύτερα εστιατόρια, η Μύκονος διαθέτει και κάποια από τα καλύτερα ξενοδοχεία της Ελλάδας. Αν αναζητάτε κάποιο σε σχετικά χαμηλή τιμή δείτε στα Σχετικά Άρθρα «Low Budget Μύκονος». Αν το κόστος δεν παίζει ρόλο για εσάς, συνεχίστε να διαβάζετε…

* Mykonos Grace Hotel στον Άγιο Στέφανο. Πολυτέλεια και ζεστή φιλοξενία σε έναν άψογο συνδυασμό.
* Grecotel Mykonos Blu, πάνω από την παραλία της Ψαρούς. Αποτελείται από υπέροχες ολοκαίνουργιες βίλες με πριβέ πισίνες.
* Cavo Tagoo κοντά στην Χώρα της Μυκόνου. Εκπληκτική θέα, αφού είναι χτισμένο αμφιθεατρικά σε λόφο, και ακόμα πιο εκπληκτικά δωμάτια.
* Belvedere Hotel στην Χώρα της Μυκόνου. Μαγευτική θέα, μία τεράστια πισίνα στο κέντρο του, και έμφαση στην πολυτέλεια της απλότητας. Όπως είπαμε και παραπάνω, εδώ στεγάζεται το εστιατόριο “Matsuhisa”.
* Myconian Collection. Διαλέξτε ανάμεσα στο Royal Myconian με το φανταστικό spa στην Ελιά, το Myconian Imperial επίσης στην Ελιά, το Myconian Ambassador στον Πλατύ Γιαλό, ή ένα από τα τέσσερα Myconian K Hotels Charming Superior στην Χώρα. Κοινό χαρακτηριστικό τους η απεριόριστη πολυτέλεια.
* Kouros Hotel πάνω από την παραλία Ταγκού και πολύ κοντά στην Χώρα. Πιο οικονομικό από τα παραπάνω αλλά όχι λιγότερο πολυτελές και φιλόξενο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v