Τέλειες διαδρομές με αυτοκίνητο στη φθινοπωρινή Πελοπόννησο
Μέσα από δάση που χρυσαφίζουν, πάνω από φαράγγια και πλάι σε ποτάμια, αυτά είναι μερικά από τα ωραιότερα φθινοπωρινά road trip στην Πελοπόννησο.
Παλαιότερο των 360 ημερών
της Ηρώς Κουνάδη
Αν έπρεπε να διαλέξουμε την καλύτερη εποχή για τα ούτως ή άλλως αγαπημένα μας road trip, αυτή ασυζητητί θα ήταν το φθινόπωρο. Κάτι τα χρυσαφένια τοπία των βουνών, κάτι η δροσιά που δεν σε βάζει να κλείνεις τα παράθυρα για να κρατήσεις έξω το κρύο του χειμώνα ή τη ζέστη του καλοκαιριού, δεν θέλει και πολύ να καταλάβεις γιατί. Μάζεψε λοιπόν την παρέα για να βάλετε τη βενζίνη ρεφενέ, και φύγαμε για χορταστικές διαδρομές στο φθινοπωρινό τοπίο της Πελοποννήσου.
Από τη Νεμέα στα χωριά του Λάδωνα, μέσα από τη Ζήρεια Στον χάρτη εδώ
Φαντασμαγορική διαδρομή που απλώνεται σε 150 χιλιόμετρα, τα οποία φυσικά δεν θα οδηγήσεις μονοκοπανιά –αυτό είναι άλλωστε το νόημα των road trip, να σταματάς για να διενυκτερεύσεις σε όποιο χωριουδάκι σου κάνει κλικ. Ξεκινά από τον αρχαιολογικό χώρο της Νεμέας, ο οποίος αξίζει οπωσδήποτε μια επίσκεψη, πριν αρχίσεις να ανηφορίζεις προς τις πλαγιές της Ζήρειας, για να κάνεις στάση για πικνίκ στις όχθες της λίμνης Δόξα, και σε όσα περισσότερα από τα χωριά της σου επιτρέπει ο χρόνος σου. Περνώντας εν συνεχεία από την κοιλάδα του Φενεού, και κατηφορίζοντας από την αντίθετη πλαγιά της Ζήρειας, θα καταλήξεις στις πηγές του Λάδωνα, και εν συνεχεία στη λίμνη και τα υπέροχα χωριά του, Δήμητρα και Κοντοβάζαινα.
Από την Καλαμάτα στο Λεωνίδιο, μέσα από τον Ταΰγετο και τον Πάρνωνα Στον χάρτη εδώ
Προσοχή, αυτή η επική διαδρομή δεν συνίσταται σε αρχάριους οδηγούς ή όσους ζαλίζονται εύκολα με τις στροφές του βουνού. Το πρώτο κομμάτι της, η παλιά Εθνική Οδός Σπάρτης-Καλαμάτας αλλιώς γνωστή και ως Πέρασμα της Λαγκάδας, έχει χωρίς υπερβολή τις πιο τρομακτικές στροφές που έχεις δει στη ζωή σου. Επειδή μάλιστα περνά μέσα από φαράγγι, τον χειμώνα είναι κατά κανόνα κλειστή λόγω κατολισθήσεων. Αν δεν σε αποθαρρύναμε ακόμα, θα προσθέσουμε ότι το τοπίο που διασχίζει είναι εξωπραγματικό –μπορεί να μιλάμε για την ομορφότερη διαδρομή που θα οδηγήσεις στην Ελλάδα.
Αν πάλι δεν το ‘χεις με τις στροφές και τους επικίνδυνους δρόμους, θα ξεκινήσεις τη διαδρομή από την Σπάρτη, για να ανηφορίσεις τις πλαγιές του Πάρνωνα, το καστανοδάσος του οποίου είναι στα τέλη Οκτωβρίου ένα χάρμα οφθαλμών –η τέλεια αφορμή για να αφήσεις για λίγο το αυτοκίνητο και να βάλεις και μια πεζοπορία στο road trip σου. Μια στάση θα κάνεις οπωσδήποτε στο γραφικό χωριό του Κοσμά, και στη λαξευμένη στα βράχια Μονή Ελώνης, πριν κατηφορίσεις το βουνό από την άλλη πλευρά, για να καταλήξεις στο υπέροχο, πάντα ζωντανό Λεωνίδιο.
Από την Τρίπολη στη Φολόη, μέσα από το Μαίναλο Στον χάρτη εδώ
Η Ορεινή Αρκαδία είναι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της Πελοποννήσου, και όχι άδικα: Τα φυσικά τοπία της, με τις κατάφυτες πλαγιές του Μαινάλου, τα φαράγγια και τα ποτάμια της συναγωνίζονται σε ομορφιά τα χωριά της. Σε αυτή την διαδρομή των 136 χιλιομέτρων χωρούν πολλές παρακάμψεις, γιατί δύσκολα θα αποφύγεις τον πειρασμό να βγεις λίγο εκτός διαδρομής για να πεταχτείς για μια βόλτα στα δρομάκια της Δημητσάνας ή του Βαλτεσινίκου, ή να δοκιμάσεις τις δυνάμεις σου στο rafting στον Λούσιο, που αυτή την εποχή είναι ιδανικός για αρχαρίους, καθότι όχι ιδιαίτερα ορμητικός.
Εμείς για αρχή συμπεριλάβαμε δύο στάσεις στη Βυτίνα και στα εν πολλοίς παραγνωρισμένα Λαγκάδια, προτού πιάσουμε να κατηφορίζουμε την πλαγιά του Μαινάλου προς τον Λάδωνα (το ποτάμι αυτή την φορά, όχι τη λίμνη του) για να συνεχίσουμε μετά προς το φαντασμαγορικό αυτή την εποχή δρυοδάσος της Φολόης. Υπολόγισε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο για την τελευταία αυτή στάση, γιατί η δρυς είναι δέντρο φυλλοβόλο, πράγμα που σημαίνει πως το δάσος αυτές τις μέρες είναι κοκκινοχρυσαφί, και τα μονοπάτια του στρωμένα με φύλλα που κριτσανίζουν κάτω από κάθε σου βήμα. Αρχάριοι πεζοπόροι μας, σημειώστε και πως το οροπέδιο πάνω στο οποίο βρίσκεται η Φολόη είναι απολύτως επίπεδο, οπότε από κούραση δεν έχετε να φοβάστε.