Την δροσιά που τόσο απεγνωσμένα αναζητάς δεν θα τη βρεις στις παραλίες, αλλά σε αυτούς τους ονειρικούς καταρράκτες της Ελλάδας. Πάμε εκδρομή;
Παλαιότερο των 360 ημερών
της Ηρώς Κουνάδη
Άσε τους άλλους να ψήνονται στις παραλίες, φόρα το μαγιό σου και ακολούθησέ μας σε πέντε από τους ωραιότερους καταρράκτες της Ελλάδας στους οποίους μπορείς και να βουτήξεις εκτός από το να χαζεύεις το υπερθέαμα.
Να διευκρινίσουμε μόνο πως η δροσιά εδώ είναι της κατηγορίας «πρόσεχε τι εύχεσαι», μιλάμε για θερμοκρασία νερού που σπανίως ξεπερνά τους 15 βαθμούς Κελσίου. Πάρε μια βαθιά ανάσα και βούτα, σφίγγει και το δέρμα, βγαίνεις και άλλος άνθρωπος μετά.
Στα σύνορα Ηλείας-Μεσσηνίας, πολύ κοντά στην ξακουστή παραλία της Ελαίας, η Νέδα είναι ένας από τους δημοφιλέστερους καταρράκτες της Πελοποννήσου –και όχι άδικα. Προσεγγίζεται εύκολα από μονοπάτι βατό ακόμα και για απολύτως αρχάριους πεζοπόρους, και βρίσκεται μέσα σε ένα τοπίο φαντασμαγορικό, φουλ του πλατανιού και των τρεχούμενων νερών. Ο καταρράκτης στον οποίο βουτάμε είναι ο δεύτερος που θα συναντήσεις στη διαδρομή σου, κι έχει γύρω του άφθονο… παραλιο-χώρο για να απλώσεις τις πετσέτες ή και το πικνίκ σου στην απολαυστική σκιά των πλατανιών του.
Στη Μεσσηνία αυτή τη φορά, πολύ κοντά στο χωριό Χαραυγή, 45 λεπτά έξω από την Καλαμάτα και 3 ώρες από την Αθήνα, το λαοφιλές Πολυλίμνιο είναι ένας μίνι παράδεισος από μικρές και μεγαλύτερες διαδοχικές λίμνες και καταρράκτες. Είναι κι αυτό εύκολα προσβάσιμο, τουλάχιστον μέχρι τον δεύτερο καταρράκτη (ο οποίος είναι και αυτός στον οποίο βουτά ο περισσότερος κόσμος). Από εκεί και μετά το μονοπάτι δυσκολεύει κάπως, και χρειάζεται και λίγο σκαρφάλωμα, αλλά έχουμε δει κόσμο να το κάνει και με σαγιονάρες, οπότε δεν μιλάμε για κάτι εξωπραγματικό.
Αν πάντως αποφασίσεις να μείνεις στον δεύτερο καταρράκτη, αυτόν της Λίμνης Κάδη, θα έχεις άφθονα βραχάκια να απλώσεις τις πετσέτες σου, μεγάλη έκταση για να κολυμπήσεις όσο κοντά ή όσο μακριά από τον καταρράκτη θέλεις, και βράχους με σχοινιά για βουτιές από ψηλά αν είσαι περιπετειώδης τύπος και δεν θέλεις να μπεις σταδιακά τσιρίζοντας για την θερμοκρασία των νερών όπως κάνουμε οι φυσιολογικοί.
Στους χάρτες θα τους βρεις ως καταρράκτες Νυδρί (μάντεψε πού κοντά είναι), το φαράγγι λέγεται Δημοσάρη, διαλέγεις και παίρνεις. Τι σημασία έχει το όνομα όμως, που θα ‘λεγε και ο Σαίξπηρ, μπροστά σε αυτό το απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο; Ένα πανεύκολο στο περπάτημα μονοπάτι θα σε φέρει από το πάρκινγκ όπου θα αφήσεις το αυτοκίνητο στη λίμνη με τον καταρράκτη, μέσα σε ένα δεκάλεπτο σκιερής πεζοπορίας. Μια βουτιά στα παγωμένα νερά και δεν θα θες να ξαναγυρίσεις στο Πόρτο Κατσίκι –εντάξει, υπερβάλλουμε λίγο, αλλά κατάλαβες.
Κάτι λιγότερο από ένα μισάωρο έξω από το Λιτόχωρο, το ρέμα της Ορλιάς σχηματίζει δύο μεγάλους καταρράκτες ό,τι πρέπει για δροσερές, αναζωογονητικές βουτιές στο μυθικό τοπίο του Ολύμπου. Η πρόσβαση είναι πανεύκολη, από χωμάτινο μονοπάτι, λίγα λεπτά περπάτημα από το πάρκινγκ όπου μένουν τα αυτοκίνητα ως τον δεύτερο καταρράκτη, ο οποίος είναι και ο πιο δημοφιλής από τους δύο. Αν έχεις την δυνατότητα, προτίμησε να έρθεις καθημερινή, καθότι τα Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού μαζεύει πολύ κόσμο.
Μεγάλη λίμνη για απλωτές μπορεί ο συγκεκριμένος καταρράκτης να μην έχει, όμως μια βουτιά στα παγωμένα νερά του την κάνεις άνετα –οι τολμηροί στέκονται και όσο κοντά του γίνεται, για το δωρεάν υδρομασάζ που θα σε βγάλει άλλον άνθρωπο. Θα τον βρεις στους χάρτες ως Γέφυρα των Ερωτευμένων, λίγο έξω από το χωριό Πλατανιστός στη Νότια Εύβοια, και θα τον προσεγγίσεις εύκολα, από φροντισμένο μονοπάτι. Φέρε μαζί πικνίκ, έχει και ξύλινα τραπεζάκια για να το απολαύσεις ακριβώς δίπλα στον καταρράκτη.