της Ίριδας Λογοθέτη
Το ”κατέβασμα” μουσικής από το Ιnternet αποτελεί τα τελευταία χρόνια ένα από τα πλέον δημοφιλή ”σπορ” των απανταχού μουσικόφιλων που δε διαθέτουν (ή δε θέλουν να διαθέσουν) τους απαραίτητους πόρους για να αγοράσουν όσα CD θα ήθελαν ή απλώς δεν εμπιστεύονται την ποιότητα των πειρατικών αντιγραφών.
Έτσι, τα προγράμματα peer to peer, μέσω των οποίων οι χρήστες ανταλλάσσουν μουσικά αρχεία μεταξύ τους, και τα sites που παρέχουν τραγούδια για download με ένα πολύ μικρό αντίτιμο, της τάξεως του 0,50 – 1 ευρώ, αριθμούν πλέον εκατομμύρια χρήστες ανά τον κόσμο.
Η αγορά έχει κατακλυσθεί με mp3 players, την εξέλιξη δηλαδή των πρώτων φορητών συσκευών ακρόασης μουσικής και των κατοπινών "discman". Πρόκειται για έναν ψηφιακό τρόπο να μεταφέρουμε τα τραγούδια μας, ο οποίος έρχεται σε ένα κουτί με το περιτύλιγμα που ταιριάζει περισσότερο στον καθένα. Πρακτικός σχεδιασμός, ο οποίος απευθύνεται στην αίσθηση του στυλ, ενώ περιλαμβάνει και ημερολόγιο, παιχνίδια και ό,τι άλλο θα μπορούσε να ζητήσει κάποιος από ένα ηλεκτρονικό gadget.
Και εδώ υπάρχει... θέμα: Αγοράσατε το iPod ή το mp3 player της Sony και περιμένετε εναγωνίως να ακούσετε όλα αυτά τα GB μουσικής που σας υποσχέθηκε ο πωλητής στο κατάστημα. Το κοιτάτε και το μόνο που βλέπετε είναι μια υποδοχή για USB. Αυτόματα η σκέψη σας πάει στον υπολογιστή σας, άλλωστε, από εκεί δεν μπορούν να ρυθμιστούν όλα; Αμέσως μετά ακούτε σαν ηχώ μέσα στο μυαλό σας τις φωνές των παιδιών σας ”κατεβάζω μουσική”.
Δοκιμάστε να αναγνωρίσετε τις παρακάτω λέξεις: Kazaa, Limewire, FrostWire, Ares Galaxy, BitTorrent, Azureus, BitComet, BitSpirit, BitTornado, MLdonkey, QTorrent, Shareaza, Transmission, Torent, eMule, eDonkey2000, eMule, LMule, iMesh. Δεν θα έπρεπε να αποτελέσουν αιτία ανησυχίας, ίσως μάλιστα να είναι πηγή ευχαρίστησης, μιας και έστω και μία από αυτές θα λύσει το πρόβλημα του πώς να κατεβάσετε μουσική από το Διαδίκτυο.
Είναι όλες ονόματα προγραμμάτων τα οποία κατεβάζετε και εγκαθιστάτε στον υπολογιστή σας και έτσι μπορείτε να αναζητήσετε το τραγούδι που θέλετε να ακούσετε μέσα από ένα database εκατομμυρίων κομματιών, ψάχνοντας με βάση το όνομα του τραγουδιού, του τραγουδιστή, του CD ή όποιου άλλου στοιχείου έχετε.
Μέσα σε λίγα λεπτά κάποιος που μπορεί να είναι και σε διαφορετική χώρα θα σας στείλει το μουσικό κομμάτι που επιλέξατε.
Είναι λοιπόν τα προγράμματα αυτά μία μέθοδος file sharing ανάμεσα σε εκατοντάδες ανθρώπους και από τη στιγμή που θα αποκτήσετε κι εσείς τραγούδια, θα γίνετε αυτόματα με την σειρά σας ο ”ευεργέτης” κάποιου άλλου. Τα τραγούδια τα οποία κατεβάζετε μεταφέρονται εύκολα στο mp3 player σας χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα το οποίο σας έδωσαν με την αγορά του.
Ο βασικός λόγος για να προτιμήσει να κατεβάσει κάποιος τραγούδια στον υπολογιστή του είναι το ότι είναι πολύ πρακτικό. Παρ’ όλα αυτά, δεν θα έπρεπε να αγνοήσετε και το γεγονός πως τα τραγούδια είναι δωρεάν. Τις περισσότερες φορές τουλάχιστον.
Το Limewire, το Frostwire, το Shareaze και το iMesh είναι απολύτως δωρεάν. Το Kazaa είναι δωρεάν, αν και έχει διαφημίσεις. Στην περίπτωση που επιθυμείτε να κατεβάσετε το πρόγραμμα το οποίο δεν υποστηρίζεται από διαφημίσεις, θα πρέπει να πληρώσετε 29,95 δολ.
Επίσης, το Azureus προσφέρει διαφορετικά προγράμματα τα οποία κυμαίνονται από 17,88 δολ. για ένα χρόνο μέχρι 39,99 δολ. για να κατεβάσετε το πρόγραμμα για μια ζωή.
Τέλος, υπάρχει και το iTunes, το Music Store της Apple, το οποίο λειτουργεί και σαν βιβλιοθήκη στην οποία μπορείτε να οργανώσετε τα τραγούδια σας αλλά και σαν μηχανή αναζήτησης από την οποία μπορείτε να αγοράσετε τραγούδια με 0,90 δολ. το ένα.
Μέσα σε λίγη ώρα -η οποία εξαρτάται από την ταχύτητα της σύνδεσής σας- και πληρώνοντας ελάχιστα ή τίποτε απολύτως, θα μπορέσετε να έχετε στην κυριολεξία στα... αυτιά σας τη λίστα με τα αγαπημένα σας τραγούδια, την οποία θα μπορείτε να ανανεώσετε οποιαδήποτε στιγμή θελήσετε.