Μπορούν οι φωτογραφίες σας να γίνουν ακόμη καλύτερες; Μπορούν. Δείτε 10 συμβουλές για να το καταφέρετε.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Φωτογραφία. Ένα χόμπι (ή επάγγελμα). Μία αγάπη, χιλιάδες «κλικς». Πώς μπορούμε να τα κάνουμε να… μετρήσουν; Ακολουθώντας κάποιους βασικούς κανόνες που μπορούν να ανεβάσουν επίπεδο τις φωτογραφίες μας και να τις κάνουν λίγο πιο… pro.
Δείτε παρακάτω δέκα από αυτούς.
* To flash είναι άχρηστο αν το αντικείμενό σας απέχει περισσότερο από 2μισι μέτρα. Αποφύγετέ το εκτός και αν φωτογραφίζετε κάτι κοντινό.
* Κάντε τις φωτογραφίες σας πιο καλλιτεχνικές αποφεύγοντας να βάλετε το αντικείμενο στο κέντρο του κάδρου. Το αποτέλεσμα είναι πολύ πιο ενδιαφέρον όταν το αντικείμενο δεν βρίσκεται στο κέντρο, αλλά δεξιά, αριστερά, πάνω ή κάτω στο κάδρο.
* Πειραματιστείτε με το contrast. Αν φωτογραφίζετε σε εξωτερικό χώρο, μια ηλιόλουστη, «καθαρή» μέρα, το κανονικό contrast θα κάνει τις φωτογραφίες σας να φαίνονται άσχημες. Δείτε αν μειώνοντας το contrast οι σκιές γίνονται πιο "απαλές" και, αν ο φωτισμός είναι αδύναμος, αυξήστε το.
* Αφαιρέστε την αυτόματη εστίαση. Μπορεί να είναι χρήσιμη, αλλά μπορεί και να σας κάνει να χάσετε σπουδαίες ευκαιρίες για λήψεις. Για παράδειγμα, το αντικείμενό σας ενδέχεται να δείχνει καλύτερα αν δεν εστιάσετε σε αυτό. Πρόκειται περί μιας καλλιτεχνικής απόφασης και η κάμερά σας δεν μπορεί να την… πάρει. Προτιμήστε λοιπόν να την κάνετε χειροκίνητα.
* Τηρήστε τον κανόνα των τρίτων. Στις περισσότερες φωτογραφικές μηχανές, υπάρχει η επιλογή να ενεργοποιήσετε την εμφάνιση ενός πλέγματος κάθετων γραμμών, που φαίνεται στην οθόνη κάθε φορά που θέλετε να βγάλετε φωτογραφία. Φροντίστε το σημαντικό αντικείμενο της φωτογραφίας σας να βρίσκεται σε ένα από τα τέσσερα σημεία όπου συναντιούνται δύο γραμμές.
* Αν δυσκολεύεστε να δώσετε χαρακτήρα σε ένα κάδρο, τότε το πρόβλημα είναι ότι μάλλον βάλατε μέσα πολλά αντικείμενα μαζί. Αποφασίστε ποιο από αυτά θα είναι το επίκεντρο, και η φωτογραφία σας θα γίνει πολύ πιο ενδιαφέρουσα. Το «σκληρό» ζουμάρισμα σε ένα αντικείμενο θα σας βοηθήσει σε αυτό.
* Χρησιμοποιείστε φυσικές γραμμές στο κάδρο σας για να «ρίξετε» το μάτι του θεατή στο αντικείμενο που θέλετε να τονίσετε. Οι γραμμές αυτές μπορεί να είναι κάτι συγκεκριμένο όπως δρόμοι, αποβάθρες ή πλαίσια, αλλά και κάτι πιο αφαιρετικό, όπως η γραμμή του ορίζοντα.
* Χρησιμοποιείστε φυσικά κάδρα όπως παράθυρα ή πόρτες για να τονίσετε το θέμα σας και ει δυνατόν, «κλείστε» το μέσα σε αυτά.
* Ξεφορτωθείτε τα «σκουπίδια» από το κάδρο σας. «Σκουπίδια» μπορεί να είναι κάτι που υπάρχει στο κάδρο, όμως δεν ανήκει στην γενικότερη εικόνα και την κάνει να «μπουκώνει» αφαιρώντας από τον θεατή την απόλαυση. Συνήθως τα «σκουπιδάκια» μαζεύονται στις άκρες του κάδρου – μια άσχημη κολόνα, ένας κάδος κ.τ.λ.
* Μην βγάζετε μόνο στημένες φωτογραφίες. Φωτογραφήστε κάποιον την ώρα που δουλεύει , ασχολείται με κάποια αγαπημένη δραστηριότητα ή απλά χαλαρώνει.