Τα Σαΐνια, ο Μπλεκ, η Μανίνα, ο Τιραμόλα και όλες εκείνες οι ιλουστρασιόν σελίδες που ξεφυλλίζαμε τα μεσημέρια που γυρνούσαμε από το σχολείο.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Απορροφούσαν μεγάλο ποσοστό του εβδομαδιαίου χαρτζιλικιού μας, αλλά χαλάλι τους. Γιατί μας κρατούσαν την καλύτερη παρέα τα μεσημέρια του καλοκαιριού, όταν κάναμε πως κοιμόμαστε με τα παντζούρια κλειστά και τις ηλιαχτίδες που τρύπωναν από τις γρίλιες τους για φωτισμό, αλλά και τον χειμώνα, στα διαλείμματα του σχολείου και μετά το μεσημεριανό φαγητό, όταν κάναμε πως διαβάζουμε –διαβάζαμε, απλά όχι για το σχολείο. Αυτά είναι τα αγαπημένα περιοδικά των παιδικών μας χρόνων.
Μόνο οι παλιότεροι θα το θυμάστε: Ξεκίνησε να κυκλοφορεί τα μακρινά 80s, είχε κατά βάση διηγήματα αλλά και συνεντεύξεις celebrities της εποχής («Η Αλίκη Βουγιουκλάκη μιλάει στα Ροδόπουλα» διαβάζουμε χαρακτηριστικά σε εξώφυλλο του 1988).
Μίκυ Μυστήριο
Οι νουάρ ιστορίες μυστηρίου του δαιμόνιου ντετέκτιβ Μίκυ Μάους κυκλοφόρησαν σε τρεις κύκλους την ένδοξη δεκαετία του ’90.
Αλμανάκο
Το αγαπημένο των αγοριών στα 90s, είχε κατά βάση τις ιστορίες του Φάντομ Ντακ, του υπερήρωα της Λιμνούπολης, αλλά και στήλες για αθλητικά και ανέκδοτα.
Κλασικά Εικονογραφημένα
Ούτε τους πολύ παλιούς θα αφήσουμε παραπονεμένους: Το θρυλικό περιοδικό ξεκίνησε να κυκλοφορεί στην Ελλάδα το 1951 (!) με ιστορίες σαν αυτές του Όλιβερ Τουίστ, των Άθλιων, του Ρομπέν των Δασών και της… Καλύβας του Μπαρμπα-Θωμά.
Μανίνα
Κυκλοφορούσε από το 1972 έως το 1992, οπότε θα μπορούσε κανείς να πει πως ανέθρεψε δυο γενιές κοριτσιών με κόμιξ, φωτο-ρομάντζα και αφιερώματα σε σταρ της εποχής. Κάποια στιγμή έδωσε τη σκυτάλη στο έτερο κοριτσίστικο hit, την Κατερίνα και την Σούπερεκδοχή της.
Μπλεκ και Αγόρι
Το αντίπαλο δέος των Μανίνα-Κατερίνα, τα αμιγώς αγορίστικα αλλά παρόμοιας λογικής περιοδικά ξεκίνησαν να κυκλοφορούν το 1969 και το 1975 αντίστοιχα, και ανέθρεψαν ολόκληρες γενιές με κόμιξ, ιστορίες σαν αυτές του Δικαστή Ντρεντ, και τα απαραίτητα αθλητικά, ανέκδοτα και αφιερώματα σε περσόνες της εποχής. Κυκλοφορούσαν και τα δύο ανελλιπώς μέχρι τα μέσα των 90s.
Τιραμόλα
Ο ήρωας με το σώμα από καουτσούκ που του επέτρεπε να απλώνει χέρια και πόδια χιλιόμετρα μακριά δημιουργήθηκε στην Ιταλία το 1952, έφτασε στην χώρα μας το 1970 και έγινε συνώνυμο της ευλυγισίας που καλά κρατεί μέχρι σήμερα.
Σεραφίνο
Ο Σεραφίνο έφτασε στην Ελλάδα το 1969 και κράτησε παρέα στους μικρούς Έλληνες για δύο δεκαετίες. Ο ήρωας του συγκεκριμένου κόμικ ήταν ένας καλοσυνάτος αλητάκος, που συνήθως έμπλεκε σε παράξενες περιπέτειες για να μπορέσει να εξασφαλίσει μια μπουκιά φαγητό.
Άρτσυ
Η Αμερική των 60s είχε, προφανώς, πολλά κοινά με την Ελλάδα των 90s. Αλλιώς δεν εξηγείται η γιγάντια επιτυχία των ερωτικών περιπετειών μιας παρέας κολλεγιόπαιδων που πίνουν milk shake και συχνάζουν σε drive in, στο αγαπημένο εφηβικό κόμικ της δεκαετίας του ’90.
Αστερίξ, Λούκυ Λουκ και η λοιπή… γαλλική σχολή
Ναι, τα διαβάζουμε μανιωδώς και σήμερα, και ναι, δεν είναι ακριβώς αυτό που θα έλεγε κανείς «παιδικά». Όμως η λίστα με τα περιοδικά που αγοράζαμε μικροί θα ήταν ελλιπής χωρίς τις δημιουργίες του μέγα και τρανού Ρενέ Γκοσινί: Ο Αστερίξ, ο Λούκυ Λουκ, ο κακός βεζίρης Ιζνογκούντ που θέλει να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη είναι οι καλύτεροι χάρτινοι φίλοι μας εδώ και μερικές δεκαετίες.