Οι δωρεάν επιστημονικές ομιλίες πάνω από φλιτζάνια αχνιστού καφέ συνεχίζονται στο Άστυ 68. Δείτε το ενδιαφέρον πρόγραμμα του Café Scientifique 2013-14.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Πριν από λίγους μήνες, τον Φεβρουάριο του 2013, ξεκινούσε ένα νέο και φιλόδοξο εγχείρημα: Το Café Scientifique, μια διοργάνωση που υποσχόταν να συστήσει στους Αθηναίους την επιστήμη στην εκλαϊκευμένη της μορφή, πάνω από μια κούπα αχνιστού καφέ και μάλιστα χωρίς κανένα κόστος. Το στοίχημα κερδήθηκε, η συμμετοχή στα Café Scientifique ήταν εντυπωσιακή, και τώρα ο θεσμός επιστρέφει, για τον δεύτερο κύκλο ομιλιών, πάντα στο Άστυ 68 (Κωσταντινουπόλεως 68, κοντά στη στάση μετρό Κεραμεικός, 210 3466896).
«Ο χώρος του Άστυ 68 είναι διαμορφωμένος σαν παλιό ατμοσφαιρικό café, ιδανικός για τέτοιες συναντήσεις» μας έλεγε λίγο πριν την έναρξη του πρώτου κύκλου ομιλιών η διοργανώτρια του Café Scientifique, Δρ. Λίλα Κουμάντου. «Θέλαμε έναν χαλαρό χώρο, στον οποίο ο καθένας να αισθάνεται άνετα. Η κάθε ομιλία διαρκεί 30-40 λεπτά, και μετά υπάρχει αρκετός χρόνος για ερωτήσεις από το κοινό και κουβέντα. Ο στόχος είναι οι άνθρωποι που θα έρθουν να ακούσουν την ομιλία, να γνωριστούν μεταξύ τους, αλλά και με τον εκάστοτε επιστήμονα, και να ανταλλάξουν απόψεις για το θέμα, πριν και μετά την ομιλία».
Ο δεύτερος κύκλος του Café Scientifique
Οι ομιλίες που ξεκινούν την Τρίτη 22 Οκτωβρίου έχουν θέμα «υγεία, τεχνολογία και νέες επιστήμες» και ομιλητές καθηγητές και ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, και το Ινστιτούτο Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.
Ειδικότερα, στην πρώτη ομιλία, την Τρίτη 22 Οκτωβρίου, η κα Όλγα Βενετσιάνου, αρχιτέκτων (Canterbury School of Architecture - ΕΜΠ), πτυχιούχος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (ΠΜΣ Ψηφιακές Μορφές Τέχνης) και υποψήφια διδάκτωρ στην αρχιτεκτονική σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με υποτροφία από το ίδρυμα Ωνάση, θα παρουσιάσει στο κοινό τον «αρχιτεκτονικό χώρο της οθόνης».
Η πρώτη ομιλία του Cafe Scientifique για τη φετινή σαιζόν
«Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο χώρος της οθόνης επεκτείνεται πέρα από τα όρια της προβαλλόμενης εικόνας; Ο σύγχρονος θεατής είναι εξοικειωμένος με την κινηματογραφική προβολή, όπου παρακολουθεί παθητικά το έργο σε μια σκοτεινή αίθουσα» αναφέρουν οι διοργανωτές. «Στην περίπτωση αυτή, ο περιβάλλων χώρος υποβαθμίζεται και η οθόνη λειτουργεί σαν ένα παράθυρο που παραπέμπει στον αναπαριστώμενο χώρο της εικόνας. Όμως, οι σύγχρονες οπτικοακουστικές τεχνολογίες, παράγουν έναν νέο τύπο θέασης πέρα από την κλασική κινηματογραφική συνθήκη.
»Τι συμβαίνει όταν ο χώρος της προβολής σχεδιάζεται σε συνδυασμό με την προβαλλόμενη εικόνα; Σε αυτή την περίπτωση, η εγκατάσταση λειτουργεί σαν μια οπτική μηχανή που εξαπλώνεται στο χώρο και θα μπορούσε να αναλυθεί με αρχιτεκτονικούς όρους. Τι επιπτώσεις έχει αυτή η προσέγγιση ως προς το ρόλο του θεατή και τον μηχανισμό υλοποίησης της εικόνας; Στην παρουσίαση θα εντοπιστούν χωρικές στρατηγικές στις σύγχρονες πολυμεσικές εγκαταστάσεις, παράλληλα με παλαιότερα έργα που υλοποιούνται με αναλογικά μέσα, στο πλαίσιο της Βιντεοτέχνης και του Διευρυμένου Κινηματογράφου (Expanded Cinema) του 1960».
Το πρόγραμμα του Café Scientifique για τους επόμενους μήνες έχει ως εξής:
22 Οκτωβρίου 2013 - «Ο αρχιτεκτονικός χώρος της οθόνης» Όλγα Βενετσιάνου, Υποψήφια Διδάκτωρ, Αρχιτεκτονική Σχολή, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας 19 Νοεμβρίου 2013 - «Κουνούπι-τίγρης: τουρίστας ή κατακτητής;» Αντώνης Μιχαηλάκης, Ερευνητής Γ', Τμήμα Εντομολογίας και Γεωργικής Ζωολογίας, Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο 17 Δεκεμβρίου 2013 - «Αναζητώντας το ελιξήριο της νεότητας» Στάθης Γκόνος, Διευθυντής Ερευνών, Ινστιτούτο Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας και Βιοτεχνολογίας, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών 21 Ιανουαρίου 2014 - «Μουσική και ζωγραφική στο διάστημα: Από τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα στο πολικό σέλας» Ιωάννης Δαγκλής, Καθηγητής, Τομέας Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής, Τμήμα Φυσικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών 18 Φεβρουαρίου 2014 - «Σκέφτονται τα κύτταρα;» Λεωνίδας Αλεξόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής, Εργαστήριο Εμβιομηχανικής και Συστημικής Βιολογίας, Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο 18 Mαρτίου 2014 - «Ατμοσφαιρική ρύπανση: Νέες προκλήσεις και κατευθύνσεις» Λίλα Διαπούλη, Συνεργαζόμενη Ερευνήτρια, Εργαστήριο Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος, Ινστιτούτο Πυρηνικών & Ραδιολογικών Επιστημών & Τεχνολογίας, Ενέργειας & Ασφάλειας 29 Απριλίου 2014 - «Υψηλή τεχνολογία Made in Greece; Μα και φυσικά!» Κώστας Γιαννακόπουλος, Επιστημονικός Συνεργάτης, Ινστιτούτο Επιστήμης Υλικών, Τομέας Μικροηλεκτρονικής, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος 20 Μαΐου 2014 - «Γενετικά νοσήματα-Γενετική συμβουλευτική» Μαρία Τζέτη, Επίκουρη καθηγήτρια, Εργαστήριο Ιατρικής Γενετικής, Τομέας Υγείας Μητέρας Παιδιού, Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών 17 Ιουνίου 2014 - «Το κεντρικό νευρικό σύστημα δεν είναι μόνο στο κεφάλι μας» Λασκαρώ Ζαγοραίου, Ερευνήτρια Γ', Τομέας Νευροεπιστημών, Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών
Επιμέλεια: Ηρώ Κουνάδη
Info: Άστυ 68, Κωσταντινουπόλεως 68, Κεραμεικός, τηλ.: 210 3466896 Όλες οι ομιλίες του Cafe Scientifique ξεκινούν στις 19.00 Η είσοδος είναι ελεύθερη