Επτά ολόφρεσκα μπαράκια άνοιξαν τις πόρτες τους στο κέντρο της Αθήνας την περίοδο των γιορτών. Δοκιμάσαμε τα κοκτέιλ τους και μεταφέρουμε εντυπώσεις.
Παλαιότερο των 360 ημερών
της Ηρώς Κουνάδη
Λέγαμε πρόσφατα ότι δεν περνά πια ούτε μήνας πριν συμπληρώσουμε μια λίστα με έξι-επτα καινούρια μπαρ στο κέντρο της Αθήνας, τα οποία θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας. Το αν αυτό είναι, τελικά, σπασμωδικές κινήσεις σε αντίδραση για το success story που δεν βλέπουμε να έρχεται, ή αν είναι το ίδιο το success story, όπως και το ποια απ’ όλα τα καινούρια μας στέκια θα αντέξουν το τεστ του χρόνου και θα παραμείνουν στέκια και το 2015, μένει να το δούμε. Αν θέλετε να το συζητήσουμε πάνω από χρωματιστά κοκτέιλ, θα μας βρείτε σε ένα από τα επτά μπαράκια που άνοιξαν τις πόρτες τους πριν από λίγες μέρες.
Rock & Balls Βασιλικής 2 & Πλατεία Αγίας Ειρήνης, τηλ.: 210 3211112
Λαμπερό και βιομηχανικό ταυτόχρονα, στεγασμένο στο περίφημο –και τεράστιο– Γκρι Κτίριο της Πλατείας, το Rock & Balls κάνει… ό,τι λέει το όνομά του, και λίγα ακόμα: Παίζει ωραίες ροκίζουσες μουσικές (με mainstream παραστρατήματα, φύσει και θέσει) σερβίρει πέντε διαφορετικά είδη… κεφτέδων με διάφορες σάλτσες και μυρωδικά για να τσιμπολογάτε με το ποτό σας, και διαθέτει και μια εντυπωσιακή cocktail list που φέρει την υπογραφή του Δημήτρη Γκούμα από το 42 της Κολοκοτρώνη. Οι τιμές των κοκτέιλ κυμαίνονται στα 8-9€, ενώ τα ποτά ξεκινούν από 7€.
Άλλη μια νέα άφιξη στην Καλαμιώτου, που μετρά τελευταία όλο και περισσότερα νέα στέκια, το κεφάτο Chaplin Coffee & Cocktail Bar σερβίρει ωραία καφεδάκια από νωρίς και πρωτότυπα κοκτέιλ όσο νυχτώνει, ενώ σχεδιάζει στα προσεχώς να ανοίξει και την κουζίνα του. Μας αρέσει ιδιαίτερα για το ζεστό του περιβάλλον, που επενδύει στο ξύλινο ντεκόρ και περιορίζει τις βιομηχανικές πινελιές (που είναι πια καθεστώς στη νυχτερινή Αθήνα) στο ελάχιστο δυνατό και για τις ωραίες, upbeat funky μουσικές του.
Fabric Αθηναΐδος 3, Πλατεία Αγίας Ειρήνης, τηλ.: 210 3211152-3
Εμπνέεται το όνομα και τη διακόσμησή του από την πάλαι ποτέ γειτονιά των υφασματάδικων που το φιλοξενεί –και η οποία τώρα έχει δώσει τη θέση της στην απόλυτη αθηναϊκή πιάτσα. Τόπια με υφάσματα, κρεμάστρες και κουρελούδες κυριαρχούν στον χώρο, ενώ το υπόγειο πρόκειται σύντομα (και πολύ ταιριαστά) να φιλοξενήσει pop up μαγαζάκια μικρών labels ρούχων και άλλα ενδιαφέροντα events. Στον κυρίως χώρο, τώρα, δοκιμάζουμε ευφάνταστα κοκτέιλ και μεγάλη ποικιλία κρασιών, αλλά και σνακ και κανονικά γεύματα εμπνευσμένα από τη μεσογειακή κουζίνα. Οι μουσικές κινούνται στα γνωστά funk-o-jazz μονοπάτια, ενώ πολύ νωρίς (15.00 με 18.00) έχει και happy hour, με τα κοκτέιλ στα 6€ και τα κρασιά στα 3€.
Στο καταπληκτικό νεοκλασικό που φιλοξενούσε μέχρι πρόσφατα το Nueva Trova, το Boiler έφερε δημιουργικό αέρα ανανέωσης –τόσο που του συγχωρούμε ακόμα και τις βιομηχανικές παρεμβάσεις στο ντεκόρ. Η ατμόσφαιρα τώρα θυμίζει συνεργατικό μπαρ, οι τιμές των ποτών έχουν πέσει σε επίπεδα κρίσης (στα 4-5€) και οι μουσικές είναι αρκετά πιο dark απ’ ό,τι είχαμε συνηθίσει. Πολλά και ενδιαφέροντα live θα διοργανώνονται στα δωμάτια του επάνω ορόφου –μια πρώτη γεύση πήραμε στα εγκαίνια της 27ης Δεκεμβρίου, με τα live των Rita Mosss και Jay Marie.
Ο Κύριος Πλατεία Μαβίλη
Ομολογουμένως, νέα από τη Μαβίλη δεν περιμέναμε να έχουμε, μετά από πολλά (πόσα να ήταν άραγε; Πέντε; Έξι;) χρόνια ακινησίας. Γι’ αυτό, ο Κύριος, το νέο εγχείρημα του Ειρηναίου Φιλιππίδη (του Τώρα Κ44) μας εξέπληξε πολύ ευχάριστα. Είναι το ολοκαίνουριο, ultra chic μπαρ που πήρε την θέση του ιστορικού Flower, το έντυσε με χειροποίητες ταπετσαρίες, βαριές θεατρικές κουρτίνες στο DJ Booth, απαλά δέρματα στην μπάρα και μπρούτζινα αγαλματάκια, και το πλημμύρισε με ωραίες μουσικές, οι οποίες ακούγονται σε διακριτική ένταση. Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: Τα κοκτέιλ είναι όλα stirred, δεν υπάρχουν mixologists, shaker και φαντασμαγορικά shows πίσω από την μπάρα.
Ολόκληρο το όνομά του είναι Kreuzberg urban culture bar, στο δρόμο που χάραξαν το Ανατολικό Βερολίνο πρώτα και το Bios εν συνεχεία. Το Kreuzberg urban culture bar, λοιπόν, τιμά επάξια το όνομα-τίτλο του, φιλοξενώντας live, θεατρικά δρώμενα, εκθέσεις φωτογραφίας, προβολές ταινιών, bazaars και ενδιαφέρουσες συζητήσεις. Το βιομηχανικό design δε γινόταν να το απαρνηθεί –λόγω φιλοσοφίας και ονόματος του ταιριάζει γάντι– το εμπλούτισε όμως με sui generis στοιχεία όπως λαμαρίνες και… ζυμωτήρια, τα οποία κράτησε από τον φούρνο που στεγαζόταν εδώ μέχρι πρότινος.
Είναι μια σταλιά, κρυμμένο μέσα στη στοά της μάλλον «σκοτεινής» Σοφοκλέους, πράγμα που μας κάνει να υποψιαζόμαστε ότι θα γίνει το νέο αγαπημένο στέκι των Αθηναίων hipsters. Βιομηχανική αισθητική, νέον φώτα και μια μεγάλη γκρίζα μπάρα κυριαρχούν στον χώρο, ενώ τα decks του θα αναλαμβάνουν δυνατά ονόματα της εγχώριας εναλλακτικής σκηνής, όπως οι Varotsos, Chris Kontos, Voltnoi και Disconekt. Ο κοινόχρηστος ακάλυπτος πιθανότατα θα γίνει στέκι μόλις αρχίσει να ζεσταίνει ο καιρός, στα βήματα που χάραξε το Cantina Social.