Πώς θα κάνεις το περπάτημα στη γειτονιά ενδιαφέρον
Σιχάθηκες τα στενά της γειτονιάς σου και τη Μετακίνηση 6; Κι αν σου πούμε ότι υπάρχουν τρόποι να κάνεις το καθημερινό περπάτημα ενδιαφέρον;
Παλαιότερο των 360 ημερών
Ναι, το ξέρουμε, κι εμείς θα θέλαμε οι βόλτες μας να μην περιορίζονται στα στενά όρια του δήμου μας. Όσο όμως το λοκντάουν μας περιορίζει την εκτός σπιτιού ψυχαγωγία σε μία ταπεινή Μετακίνηση 6, θα ψάχνουμε τρόπους να την εκμεταλλευτούμε όσο καλύτερα μπορούμε. Και θα τους βρίσκουμε.
Πάρε τηλέφωνο ένα φίλο
Το λένε και οι ψυχολόγοι, τα θέματα συζήτησης αλλάζουν ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεσαι. Όσο είστε και οι δύο κλεισμένοι στα σπίτια σας, μοιραία από ένα σημείο και μετά οι συζητήσεις περιορίζονται στα «τι ζούμε» και τι (ταινίες και σειρές) βλέπουμε. Βγείτε και οι δύο για περπάτημα στη γειτονιά σας και μιλήστε στο τηλέφωνο όσο περπατάτε. Θα εκπλαγείς από το πόσο διαφορετικά πράγματα θα λέτε.
Άκου μια ξενάγηση
Κατέβασε αυτή την μαγική εφαρμογή που λέγεται Echoes(είναι δωρεάν και χωρίς διαφημίσεις), βάλε ακουστικά, και βγες έξω. Ανάλογα με το πού βρίσκεσαι, θα σου βρει ηχητικά αποσπάσματα, μικρές ιστορίες, ξεναγήσεις και podcast που έχουν φτιάξει καλλιτέχνες, μουσικοί, συγγραφείς και ιστορικοί απ’ όλο τον κόσμο, και μιλούν για τη γειτονιά σου ή για ένα θέμα εμπνευσμένο από αυτήν. Εμείς το δοκιμάσαμε στο Χαλάνδρι, και βρήκαμε το Ever After της εικαστικού Λία Πέτρου που μιλά για τον δεύτερο προσφυγικό συνοικισμό, ο οποίος χρονολογείται από το 1933. Μπορείς να κατεβάσεις τα αρχεία όσο είσαι σπίτι με το wifi σου, και να τα ακούσεις περπατώντας μέσα από την εφαρμογή, χωρίς να ξοδεύεις τα δεδομένα σου.
Ή άκου ένα podcast
Τα podcast είναι προ-ηχογραφημένες εκπομπές σαν αυτές που ακούγαμε παλιά στο ραδιόφωνο, με τη διαφορά ότι τα ακούς όποτε θέλεις, τα σταματάς και τα συνεχίζεις αύριο, και άλλα τέτοια βολικά. Μιλούν για ό,τι θέμα μπορείς να φανταστείς, από ταινίες, σχέσεις και ταξίδια μέχρι Ιστορία και πολιτική. Αν τα αγγλικά σου είναι καλά, εξαιρετικά είναι τα Long Reads του Guardian, που είναι στην ουσία τα μεγάλα του θέματα ηχογραφημένα σε 45λεπτα-50λεπτα podcast. Αν προτιμάς ελληνικά, εδώ σου έχουμε μαζέψει μερικά από τα καλύτερα. Τα ακούς στο Spotify, στο Google Podcasts, ή σε μια οποιαδήποτε δωρεάν εφαρμογή για podcast.
Γίνε φυσιοδίφης
Κοίτα άλλη μια μαγική εφαρμογή: Το Picture Thisείναι ένα… Shazam για δέντρα, λουλούδια και φυτά. Φωτογραφίζεις ένα φύλλο, ένα λουλούδι, ή ένα δέντρο εκεί που περπατάς, κι αυτό σου λέει τα πάντα, από την επιστημονική του ονομασία και το κοινό του όνομα (στα αγγλικά, δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα) μέχρι το πού καλλιεργήθηκε πρώτη φορά και από ποια ήπειρο μας ήρθε. Εξαιρετικά χρήσιμο και για τον κήπο σου, καθότι αναγνωρίζει τα σημάδια ασθενειών ή φυσικών εχθρών (περίπτωση στην οποία βγάζει ένα χαριτωμένο μήνυμα του στυλ «το φυτό σου έχει δεχθεί επίθεση από κάμπιες») αλλά και για εκείνο το δεντράκι στη γειτονιά που πάντα αναρωτιόσουν τι να είναι και δεν είχες κανέναν να ρωτήσεις.
Βάλε στόχους
«Και τι νόημα έχει να περπατάω πέρα-δώθε στη γειτονιά;». Υπάρχουν μέρες που όλοι το σκεφτόμαστε αυτό, σε νιώθουμε. Εκτός όμως από το ότι μισή ώρα έξω αλλάζει την ψυχολογία σου, το περπάτημα κάνει καλό και στη φυσική σου κατάσταση και –το πιο σημαντικό απ’ όλα– στην υγεία σου. Και αν νομίζεις ότι κανα-δυο χιλιόμετρα τη μέρα δεν μπορούν να κάνουν τη διαφορά, κατέβασε αυτήν εδώ την εφαρμογή, που δεν μετράει μόνο τα βήματα που κάνεις, αλλά τα αντιπαραβάλει και με παγκοσμίως διάσημες διαδρομές τις οποίες μπορείς να επιλέξεις για στόχους. Σε πόσους μήνες λοκντάουν, ας πούμε, θα έχεις περπατήσει ολόκληρο το Route 66; Ή θα έχεις διασχίσει την Σαχάρα; Για να σε δούμε…
Κάνε το καλό
Δεν σε πείθει να ξεκουνηθείς ούτε η προοπτική της καλύτερης φυσικής κατάστασης, ούτε οι υποσχόμενες ενδορφίνες που θα σου φτιάξουν το κέφι; Τότε μήπως να το κάνεις για κάποιον άλλον; Το Charity Miles είναι μια εφαρμογή που μετρά τα βήματα που κάνεις, ή την απόσταση που διανύεις τρέχοντας ή κάνοντας ποδήλατο, και για κάθε λίγα μέτρα ή βήματα, δίνει ένα μικρό χρηματικό ποσό στη φιλανθρωπική οργάνωση που θα επιλέξεις. Όσο περισσότερο κινείσαι, τόσο καλύτερη γίνεται κάποιου άλλου η ζωή. Τι λες, αξίζει τον κόπο;
Κοίτα ψηλά
Αν η γειτονιά σου δεν είναι και η πιο ενδιαφέρουσα της χώρας, στο επίπεδο του δρόμου θα βλέπεις απλώς αυτοκίνητα και εισόδους πολυκατοικιών. Αν, όμως, αφήσεις το βλέμμα σου να ξεστρατίσει προς τα πάνω, υπάρχει περίπτωση να προσέξεις ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες που μαρτυρούν την ιστορία των κτιρίων, και κατ’ επέκταση της γειτονιάς –μια παλιά επιγραφή που ξέμεινε, ένα αναρριχητικό που ξεκίνησε από ένα ταπεινό μπαλκόνι για να κατακτήσει μια ολόκληρη πρόσοψη πολυκατοικίας, ένα ενδιαφέρον γκράφιτι που δεν είχες ξαναπροσέξει, μια εγκαταλελειμμένη μονοκατοικία μισοκρυμμένη πίσω από ψηλά δέντρα. Ρίξε και μια ματιά στο ίντερνετ για την ιστορία της γειτονιάς σου, και μετά βγες να αναζητήσεις τα σημάδια της. Μπορεί να εκπλαγείς.