5+1 νέες και ωραίες αφίξεις στο κέντρο

Από την Πλάκα ως το Παγκράτι, και από εκεί στο Σύνταγμα και το Κολωνάκι, η Αθήνα έχει νέα και ωραία εστιατόρια, μπαράκια και café.
5+1 νέες και ωραίες αφίξεις στο κέντρο

Third Place
Απόλλωνος 23Β, Πλάκα, τηλ: 211 1824014

Το «τρίτο μέρος» είναι, σου λέει, για τους κοινωνιολόγους αυτό που περνάς τον περισσότερο χρόνο σου, μετά το σπίτι και τη δουλειά. Και είναι ταυτισμένο με την χαλάρωση, με τις ευχάριστες στιγμές, με τις κοινωνικές συναναστροφές και με όλα εκείνα τα υπέροχα πράγματα που σου συμβαίνουν όταν δεν είσαι στο σπίτι ή στη δουλειά.



Αυτός ο χώρος υπόσχεται να γίνει το ολοκαίνουριο, σούπερ ντιζαϊνάτο Third Place της Πλάκας, που λειτουργεί καθημερινά εκτός Κυριακής από τις 8.00 το πρωί ως τις 22.00 το βράδυ, για ασυναγώνιστο καφέ specialty single origin από τους Έλληνες roasters Ofellia Coffees, που φέρνουν ποικιλίες από τη Βραζιλία, την Αιθιοπία, την Κολομβία και την Κόστα Ρίκα. Όλα αυτά σερβίρονται σε διάφορες πρωτότυπες παραλλαγές, που περιλαμβάνουν flat white, drip coffee ζεστής εκχύλισης και coffee tonic. Εν ολίγοις, εδώ βρίσκεται ένας πραγματικός ναός του καφέ.

Buñuel
Πατριάρχου Ιωακείμ 60, Κολωνάκι, τηλ.: 211 1132626

Μας συστήνεται ως Buñuel Uptempo Bistro, παίζει ανεβαστικές μουσικές και έχει πληθωρική, θεατράλε διακόσμηση, ακριβώς όπως θα ταίριαζε στον μεγάλο auteur με το όνομά του. Φτιάχνει και σερβίρει πολύ ιδιαίτερα κοκτέιλ, που πατάνε πάνω σε κλασικές συνταγές για να τις «πειράξουν» σε ένα άκρως ενδιαφέρον αποτέλεσμα: Το Royal Hawaiian, ας πούμε, είναι το πρώτο tiki cocktail με τζιν αντί για ρούμι, το Manhattan αρωματίζεται με μπέικον και το Bloody Mary με καβούρι, το δε Negroni σερβίρεται σε ποτήρι καπνισμένο από ξύλο ελιάς.



Ανοίγει από το πρωί για εξαιρετικό καφεδάκι, έχει και ένα μικρό αλλά θαυματουργό μενού που περιλαμβάνει carpaccio από γαλλικό φιλέτο μόσχου με φρέσκα αμπελοφάσουλα και παλαιωμένο pecorino με μαύρη τρούφα, αλλά και μια λίστα κρασιών με ετικέτες απ’ όλο τον κόσμο. Οι τιμές των κοκτέιλ κυμαίνονται από 9€ έως 11€.

Mask
Καλαμιώτου 18, Μοναστηράκι, τηλ.: 6987 454777



Στον χώρο όπου μέχρι πρότινος βρίσκαμε το Otto, το αριστουργηματικό νεοκλασικό που ανήκε κάποτε στον Όθωνα ανακαινίστηκε ριζικά, απέκτησε πολύ εντονότερα χρώματα, και μας συστήνεται πλέον ως Mask. Λειτουργεί κάθε μέρα, όλη μέρα, με καλό καφέ και brunch από το πρωί, signature cocktails το βράδυ, και ένα πολύ ενδιαφέρον μενού που πειράζει συνταγές και προϊόντα απ’ όλη την Ελλάδα. Δοκιμάστε, για παράδειγμα, τα κρητικά καλτσούνια με χειροποίητη σάλτσα ντομάτας, το σαγανάκι με τυρί Μετσοβόνε, μανιτάρια και λάδι τρούφας και τη σιγομαγειρεμένη χοιρινή πανσέτα με σπιτικό πουρέ πατάτας. Για ένα πλήρες γεύμα, δεν θα χρειαστείτε περισσότερα από 20€ το άτομο –δείτε και το αναλυτικό μενού, εδώ.

Frater & Soror
Αμύντα 6, πλατεία Προσκόπων, Παγκράτι, τηλ.: 2107213720



Όλο φρέσκες ιδέες και ενδιαφέρουσες αφίξεις είναι η Πλατεία Προσκόπων του Παγκρατίου. Μόλις λίγες μέρες από το άνοιγμά του μετρά το Frater & Soror, το πρώτο ίσως μπαράκι με λατινικό όνομα στην Αθήνα −αδερφοί και αδερφές θα πει, αν αναρωτιέστε. Με… υπότιτλο το “Fine Gin, Fancy Food”, μας σερβίρει σε έναν επιμελώς ατημέλητο, industrial χώρο ψαγμένες ετικέτες τζιν και κοκτέιλ (από 8€) που πηγαίνουν το gin-tonic ένα βήμα παραπέρα. Στο δε υπόγειό του, σε ένα speakeasy εστιατόριο με το όνομα Phi Beta Kappa εκλεκτές κοπές κρεάτων, σε δύο όλα κι όλα τραπέζια (chef’s tables, τα λένε) μπροστά στην ανοιχτή κουζίνα, με την υπογραφή του βραβευμένου σεφ Δημοσθένη Μπαλόπουλου.

Tarka
Φιλελλήνων 4, Σύνταγμα, τηλ.: 21 0331 8477



Αν αγαπάς την ινδική κουζίνα όσο κι εμείς, σίγουρα πιστεύεις πως πάντα υπάρχει χώρος για ένα ακόμα ινδικό στην πόλη. Το Tarka είναι ολόφρεσκο, είναι μίνιμαλ και πανέμορφο, είναι έτη φωτός μακριά από την ελαφρώς κιτς διακόσμηση άλλων έθνικ εστιατορίων. Στο μενού του φιγουράρουν νοστιμιές όπως το κοτόπουλο Tikka Masala, μπουτάκια µαριναρισµένα σε πικάντικο γιαούρτι, µαγειρεµένα µε µπαχαρικά masala και τριµµένο αµύγδαλο, το αρνί Korma, που μαρινάρεται σε γιαούρτι και μπαχάρια, το Rogan Josh που είναι φιλετάκια κοτόπουλου σιγοµαγειρεµένα σε πικάντικη σάλτσα µε ginger, σπόρους κολίανδρου και πάπρικα. Αναλυτικό μενού θα βρείτε εδώ. Για ένα πλήρες γεύμα με ινδική μπύρα, θα υπολογίσετε γύρω στα 20€ το άτομο.

Ε-ε-έρχεται…

Δεν έχει ανοίξει ακόμα τις πόρτες του, όμως σε λίγο καιρό θα το συζητάει όλη η Αθήνα, γι’ αυτό σημείωσέ το: Η αγαπημένη μας Σχεδία, το περιοδικό που πωλούν οι άστεγοι της Αθήνας, μετακομίζει σύντομα σε νέα γραφεία, στο 56 της οδού Κολοκοτρώνη όπου θα αποκτήσει και το δικό της εστιατόριο, με τη βαριά υπογραφή του Λευτέρη Λαζάρου στην επιμέλεια του μενού και την εκπαίδευση των μαγείρων. «Θα ξυπνήσουμε παιδικές μνήμες και ταυτόχρονα θα εντάξουμε ανθρώπους πίσω στη ζωή» εξηγεί ο ίδιος, ενώ για το μενού σημειώνει πως «έχει σχεδιαστεί με κριτήριο να θρέψουμε τους ανθρώπους και να ξυπνήσουμε μνήμες της κουζίνας της μαμάς. Το μενού έχει όσπριο, έχει λαδερό, έχει μαγειρευτό φαγάκι».

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v