Η πόλη κρύβει μικρά και μεγάλα μυστικά. Κάποιες φορές απόκρυφα, άλλες καταπράσινα. Η Αθήνα είναι γεμάτη ευχάριστες, αλλά και περίεργες εκπλήξεις και αυτά τα μέρη το αποδεικνύουν.
Ένας άγνωστος αλλά… βολικότατος λόφος
Είναι ένας από τους πιο παραγνωρισμένους αθηναϊκούς λόφους, βρίσκεται στον Κολωνό και είναι βολικότατος για επίσκεψη. Ο λόφος Σκουζέ προσεγγίζεται άνετα από τα πέτρινα σκαλοπάτια που οδηγούν στη ράχη του και προσφέρεται για βολτίτσα μέσα σε καταπράσινο σκηνικό από μουριές, ελιές, κυπαρίσσια και πεύκα. Σύντομα εδώ, αναμένεται να επαναλειτουργήσει και το συμπαθέστατο «Καφέ του Δήμου Αθηναίων», το οποίο ρήμαζε επί σειρά ετών.
Ο μεγαλύτερος βοτανικός κήπος της Ανατολικής Ευρώπης
Βρίσκεται στο Χαϊδάρι, και ακούει στο όνομα Διομήδειος Βοτανικός Κήπος. Δεν αποτελεί απλά ένα «εξοχικό» μέρος εντός Αθηνών, αλλά ίσως ένα από τα ομορφότερα και κρυφά πράσινα αξιοθέατα της πόλης. Διαβάστε κι άλλα, εξίσου εντυπωσιακά για τα δεκάδες είδη λουλουδιών και φυτών που φιλοξενεί, εδώ. Ο Κήπος παραμένει ανοικτός για το κοινό από τις 8.00 το πρωί (10.00 τα Σαββατοκύριακα) μέχρι τις 20.00 το βράδυ.
Μια νέο γοτθική ορθόδοξη εκκλησία
Άριστα διατηρημένη και προσφάτως ανακαινισμένη, η μοναδική ορθόδοξη εκκλησία γοτθικού ρυθμού στη Ελλάδα, ο Ναός του Αγίου Ανδρέα, βρίσκεται στο Άλσος Συγγρού στο Μαρούσι και κατασκευάστηκε βάσει των σχεδίων του Ερνέστου Τσίλλερ. Το όμορφο άλσος μπορείτε να εξερευνήσετε από την ανατολή ως τη δύση του ήλιου – περισσότερα εδώ.
Το κρυφό καταφύγιο του Λυκαβηττού
Κι όμως, ο δημοφιλής λόφος κρύβει ένα υπόγειο μυστικό άγνωστο σε πολλούς. Ένα καταφύγιο κατασκευασμένο στα μέσα της δεκαετίας του 1930, κοντά στη σπηλαιοεκκλησιά των Αγίων Ισιδώρων, το οποίο εκτείνεται σε βάθος 100 μέτρων μέσα στον βράχο και διαθέτει δύο εισόδους. Στις εγκαταστάσεις του περιλαμβάνονται δύο μεγάλες αίθουσες, διάδρομοι, πολυβολείο, αποθηκευτικοί χώρο, δεξαμενές και τηλεφωνικό κέντρο, μεταξύ άλλων. Ο χώρος σήμερα ανήκει στην υπηρεσία ΠΣΕΑ (Πολιτική Σχεδίαση Εκτάκτων Αναγκών) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη- περισσότερα εδώ.
Ένας κρυμμένος επιστημονικός παράδεισος
Ένα υπερσύγχρονο μουσείο με αρχαία τεχνολογικά και πλήρως λειτουργικά εκθέματα βρίσκεται στο Κολωνάκι, στο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά. Το υδραυλικό αυτόματο των φθεγγομένων ορνέων, ένα ρομπότ του Φίλωνα του Βυζαντίου από τον 3ο π.Χ. αιώνα και το ξυπνητήρι του Πλάτωνα είναι μερικά μόνο από τα 100+ high tech θαύματα των αρχαίων Ελλήνων που θα βρείτε εδώ, τα οποία ερεύνησε και κατασκεύασε ο μηχανολόγος-μηχανικός, απόφοιτος της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίων Πατρών Κώστας Κοτσανάς. Οι ξεναγήσεις απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους, ενώ το Μουσείο διαθέτει και πωλητήριο με ακριβή χειροποίητα αντίγραφα. Περισσότερα εδώ.
Ένα κτήμα… Βασιλικό και πανέμορφο
O περίφημος «Πύργος Βασιλίσσης» στο Ίλιον, ένα μεγάλο «αγροκήπιο» με γοητευτικά κτίσματα και καταπράσινους κήπους στα σύνορα του σημερινού πάρκου Τρίτση αποτελεί εδώ και χρόνια βάση για τις ποικίλες δράσεις του Κέντρου Περιβαλλοντικής και Κοινωνικής Εκπαίδευσης και Ευαισθητοποίησης της Οργάνωσης Γη, αλλά και ξεναγήσεων στο Κτήμα. Οι τελευταίες περιλαμβάνουν επίσκεψη στο οινοποιείο και στον αμπελώνα του κτήματος, περιήγηση στον Πύργο της Βασίλισσας Αμαλίας και του Όθωνα και γευστική δοκιμή των κρασιών του κτήματος – περισσότερα εδώ.
Μια ταράτσα αλληλεγγύης στα Εξάρχεια
Ο Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Νοsotros λειτουργεί κάθε καλοκαίρι την ταράτσα του στα Εξάρχεια δίνοντάς μας την ευκαιρία να απολαύσουμε τις δωρεάν προβολές του Cine Nosotros και θεατρικές παραστάσεις, να συμμετέχουμε σε μαθήματα και σεμινάρια, νύχτες με κοκτέιλ, αλλά και να χορέψουμε μέχρι πρωίας σε techno parties οικονομικής ενίσχυσης του χώρου.
Ένας χώρος για πνεύματα στο Περιστέρι
Στον δεύτερο όροφο μιας πολυκατοικίας στο Περιστέρι συμβαίνουν περίεργα πράγματα που μπορείτε να τα διαπιστώσετε μόνο συμμετέχοντας στην διαδραστική παράσταση του πρώτου Spirit Theater της Αθήνας Το Séance αναπαριστά άκρως πειστικά την βικτωριανή εποχή, απευθύνεται σε παρέες 4 έως 14 ατόμων και εγγυάται γενναίες δόσεις αδρεναλίνης, ανατριχιαστικής ατμόσφαιρας και τρόμου, μέσα από δυο σενάρια διάρκειας 1μισης ώρας έκαστο. Περισσότερα εδώ.
Νικόλας Γεωργιακώδης