Τα εστιατόρια, τα ταβερνάκια και οι άλλες πεντανόστιμες διευθύνσεις που κάνουν το Μοναστηράκι τη μέκκα του αθηναϊκού φαγητού.
Παλαιότερο των 360 ημερών
της Ηρώς Κουνάδη
Γύρω από την ωραιότερη πλατεία της πόλης, συγκεντρώνονται ουκ ολίγες επιλογές για φαγητό μακριά από τουριστικά μενού και «κράχτες». Και το καλύτερο; Η συγκεκριμένη γειτονιά δεν κατεβάζει αυγουστιάτικα ρολά –χάρη πρωτίστως στους τουρίστες που την παροικούν. Ιδού μερικές από τις αγαπημένες μας διευθύνσεις για φαγητό στο Μοναστηράκι.
Απλώνει τα τραπεζάκια του στον γλυκύτατο πεζόδρομο της Καλαμιώτου, κάτω από τη σκιά των δέντρων, και μας σερβίρει πειραγμένη και μη ελληνική κουζίνα να γλείφεις τα δάχτυλά σου. Στα αγαπημένα μας πιάτα συγκαταλέγονται το μοσχαράκι γιουβέτσι με λεμονόχορτο, το burger κοτόπουλο με καραμελωμένα κρεμμύδια, η σαλάτα με αποξηραμένα σύκα και κατσικίσιο τυρί, αλλά και ένας εξαιρετικός μουσακάς που πετύχαμε πρόσφατα στα πιάτα ημέρας. Συνοδεύουμε με δροσερό κρασί, και κλείνουμε με ένα λαχταριστό Oreo cheesecake. Ο λογαριασμός στο τέλος θα κυμανθεί στα 15-20€ το άτομο.
Θέα και οικονομία, δύο σε ένα. Η ταράτσα του Σάββα της Ερμού, στο καταπληκτικό κτίριο που στέγαζε κάποτε το Applebee’s, κοιτάζει στα μάτια την Ακρόπολη, την Πλάκα και το Αστεροσκοπείο. Στον πάνω-πάνω όροφο, που είναι εντελώς open air, σερβίρονται μόνο μερίδες –όχι τυλιχτά σουβλάκια δηλαδή– εκ των οποίων αξίζει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε το γιαουρτλού κεμπάπ, παραδοσιακό ή κοτόπουλο. Ο λογαριασμός με μπύρα ή κρασί κι ένα-δυο ορεκτικά δεν θα ξεπεράσει τα 10-12€ το άτομο.
Ουρές σχηματίζονται στο ισόγειό του για την υπέρτατη και πάμφθηνη street food νοστιμιά, το “Indian souvlaki” του –πίτα ναν με γέμιση καυτερού κοτόπουλου tikka και λαχανικών. Και το υπόλοιπο μενού του, όμως, αξίζει μια και δυο δοκιμές: Τα πικάντικα πιτάκια σαμόσα, τα σκορδάτα ναν, το τηγανητό ρύζι με κομμάτια κοτόπουλου, το κοτόπουλο κάρι και το πιο καυτερό πιάτο όλων, το chicken tandoori με τα δύο μαριναρισμένα μπούτια κοτόπουλο με τα σπέσιαλ μπαχαρικά και τη σως μέντας θα σας συστήσουν για τα καλά στην «αψάδα» της ινδικής κουζίνας. Για ένα χορταστικό ethnic γεύμα, μαζί με κάποια από τις από τριάντα ετικέτες μπύρας, δεν θα πληρώσετε πάνω από 10-12€ κατ’ άτομο.
Μαγειρείο μέχρι τις 19.00 (διαλέγεις νοστιμιές από την βιτρίνα και τις μεταφέρεις στο τραπέζι σου) «κανονικό» εστιατόριο από εκεί και μετά, σερβίρει και στις δύο περιπτώσεις εξαιρετικό σπιτικό φαγητό με διαλεχτά πάντα υλικά και ψαγμένες συνταγές απ’ όλη την Ελλάδα. Παστίτσιο με χυλοπίτες, κοτόπουλο με πατάτες στη γάστρα, κρητικό μπουρέκι, γιουβέτσι μελιτζάνας, ρεβιθάδες, σεφταλιές και άλλες πειραγμένες και μη νοστιμιές δοκιμάζουμε καθημερινά εδώ. Οι δε τιμές κυμαίνονται σταθερά στα 12-15€ το άτομο.
Η πιο… αυθεντικά ιρλανδέζικη γωνιά της πόλης, η παμπ στον ήσυχο πεζόδρομο του ιστορικού κέντρου σερβίρει μεσημέρι-βράδυ στα τραπέζια και τους πάγκους της εξαίσιες, παγωμένες μπύρες τις οποίες συνοδεύουμε με νοστιμιές όπως παραδοσιακή πίτα ψαριού, ραγού από συκωτάκια κοτόπουλου, πλατό τυριών και αλλαντικών, fish and chips και Guinness pie από μοσχάρι μαριναρισμένο στην ομώνυμη μπύρα. Το περιβάλλον είναι αυθεντικά δουβλινέζικο, με τις οθόνες να παίζουν ασταμάτητα αθλητικούς αγώνες, και ο λογαριασμός για μια πλήρη μπυροκατάνυξη με φαγητό στα 15-20€ κατ’ άτομο.
Το αδερφάκι των πλακιώτικων Διόσκουρων των φοιτητικών μας χρόνων, οι κάτω Διόσκουροι απλώνουν τραπεζάκια στη σκιά ενός μεγάλου πλάτανου, με θέα στην Αρχαία Αγορά, και μας κακομαθαίνουν με μεζεδάκια βγαλμένα από την ελληνική παράδοση –σκεφτείτε κολοκυθοκεφτέδες, φάβα, φέτα τυλιχτή με μέλι και σουσάμι, γαύρο μαρινάτο με σκόρδο, τηγανιά χοιρινή σβησμένη με κρασί και μεθυσμένο μοσχαράκι με πιπεριές, κεφαλογραβιέρα και πικάντικα μυρωδικά σβησμένο σε κόκκινο κρασί. Ο λογαριασμός στο τέλος, με τα απαραίτητα κρασάκι ή μπύρες, κυμαίνεται στα 15-17€ το άτομο.
Πεντανόστιμο και πανέμορφο, με τις εσωτερικές τζαμαρίες του να επιτρέπουν το χάζι στην κουζίνα και τις πυρετώδεις διαδικασίες της, το λιγότερο κιτς απ’ όλα τα ινδικά εστιατόρια της Αθήνας έχει και μια μικρή, τρισχαριτωμένη αυλίτσα στο πίσω μέρος του. Στο μενού του ξεχωρίζουμε το κοτόπουλο vindaloo, τις πιτούλες naan με τυρί και τα πιτάκια samosas με πατάτες και λαχανικά, όπως και το ρύζι biryani, με κουρκουμά, σαφράν και μπουκίτσες κοτόπουλο. Μπορείτε να πάρετε και πακέτο για το σπίτι. Οι τιμές κυμαίνονται στα 20€ ανά άτομο.