Πολύ κοντά στον τύμβο του Μαραθώνα, ο Βράχος απλώνει τραπεζάκια κάτω από τα δέντρα, πλάι στο κύμα, σε απόσταση απλώνω-χέρι-και-πιάνω-θάλασσα, και τα φορτώνει με ολόφρεσκα θαλασσινά: Τηγανιτά καλαμαράκια, γαριδάκι συμιακό, χταπόδι ξυδάτο ή ολόσωστα ψημένο στα κάρβουνα, και ψαράκι ημέρας. Συνοδεύουμε με μυρωδάτη χωριάτικη, φρεσκοτηγανισμένες πατατούλες κομμένες στο χέρι, και ικανοποιητική ποικιλία ούζου, και πληρώνουμε γύρω στα 15€ το άτομο.
Δυο βήματα από τον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, το λαοφιλές Συρτάκι αγναντεύει την θάλασσα από τα πάντα γεμάτα τραπεζάκια του, τα οποία φιλοξενούν πεντανόστιμους θαλασσινούς μεζέδες. Δοκιμάστε οπωσδήποτε το κρασάτο χταπόδι, την ψητή σαρδελίτσα, το ριζότο με καλαμάρι σε μελάνι σουπιάς, τον σολομό σε φύλλο κρούστας και τη μακαρονάδα με τα θαλασσινά. Μεγάλο, φρέσκο ψαράκι «παίζει» πάντα στη βιτρίνα, η ποικιλία ούζου ικανοποιητικότατη και ο λογαριασμός στο τέλος στα 20€ το άτομο αν δεν πάρετε μεγάλο ψάρι.
Είναι ένα από τα δημοφιλέστερα (και πιο τίμια) ψαροταβερνάκια/ουζερί της Πειραϊκής, κι αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα χρειαστεί να κάνετε λίγη υπομονή τις ώρες αιχμής μέχρι να αδειάσει τραπέζι, καθότι δεν πραγματοποιούνται κρατήσεις. Θα ανταμειφθείτε, με ωραιότατο χταποδάκι στα κάρβουνα, μύδια σαγανάκι και όλα τα ψαράκια της κατηγορίας γαύρου/ αθερίνας. Από τα ορεκτικά, μην χάσετε τα τραγανά τηγανιτά κολοκυθάκια. Συνοδεύετε με σχετικά δυσεύρετες ετικέτες ούζου (όπως το δικό μας αγαπημένο Πιτσιλαδή) και πληρώνετε περί τα 15-17€ το άτομο.
Μεζεδοπωλείο-τσιπουράδικο που κοιτάζει… κατάματα την θάλασσα, και σερβίρει πεντανόστιμα μεζεδάκια από στεριά και θάλασσα. Δοκιμάστε οπωσδήποτε την καβουροσαλάτα, τη σαντορινιά φάβα, το μπρουσκετάκι με γαύρο μαρινάτο, την παντρεμένη σαρδέλα, τα αχνιστά μύδια, αλλά και τα παστουρμαδοπιτάκια, τα αυγά με το σουτζούκι και το μπουγιουρντί, αν είστε στεριανοί τύποι. Συνοδεύουμε με μεγάλη ποικιλία ούζου ή τσίπουρο (δικά τους χύμα, Χατζόπουλος, Βαρβαγιάννη, Καζανιστό, Τσάνταλη και Πιτσιλαδή) και πληρώνουμε γύρω στα 15€ το άτομο.
Με Ιστορία που ξεκινά κάπου στο 1967, ο Γλάρος του Σχοινιά συνεχίζει ακάθεκτος να απλώνει τα τραπεζάκια του πάνω στην άμμο, και να μας σερβίρει ουζάκια και τίμιους ψαρομεζέδες, που περιλαμβάνουν μπακαλιαράκια, φρέσκο καλαμάρι ψητό, μαρίδα, γόπες και σούπερ μυρωδάτη χωριάτικη. Ο λογαριασμός στο τέλος κυμαίνεται στα 15€ το άτομο, ούζου περιλαμβανομένου. Σημειώστε ότι οι ίδιοι ιδιοκτήτες έχουν και το μικρό beach bar επάνω στην αμμουδιά που σερβίρει ποτάκι και σνακ (σχεδόν) πάνω στο κύμα.