Υπόγειες ταβέρνες, κουτούκια με κρασοβάρελα, μαγέρικα και καφενέδες, παλιά λαϊκά και χύμα κρασί. Η παλιά Αθήνα ζει, και μας φιλεύει μερακλίδικους μεζέδες σε καλές τιμές.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Παραδοσιακά οινομαγειρεία που σερβίρουν σπιτικές γεύσεις εδώ και δεκαετίες. Αιωνόβια υπόγεια ταβερνάκια στην Πλάκα και το Παγκράτι που έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές Αθηναίων. Καφενεία με ουζομεζέδες και διακόσμηση που μας τηλεμεταφέρουν στην Ελλάδα του μεσοπολέμου και ζεστές σκεπαστές αυλές με κρασοβάρελα και κληματαριές με ζωντανή μουσική. Εικόνες και γεύσεις της παλιάς Αθήνας υπάρχουν ακόμα – αρκεί να ξέρετε ποια… υπόγεια πόρτα να χτυπήσετε.
Καραβίτης Αρκτίνου και Παυσανίου, Παγκράτι, τηλ.: 210 7215155
Αυτό το ιστορικό ημιυπόγειο ταβερνάκι που κοντεύει να κλείσει αιώνα στις επάλξεις, δεν άλλαξε καθόλου φιλοσοφία από τότε που προμήθευε κρασί με την οκά τους Παγκρατιώτες. Γύρω από τα τραπέζια, απλώνονται κρασοβάρελα, παλιά μπουζούκια, αρχαιοελληνικά αγάλματα, νοσταλγικές αφίσες και όλο εκείνο το ντεκόρ που έχουμε συνδυάσει στο μυαλό μας με την ατμόσφαιρα παλιάς Αθήνας. Στα του φαγητού, δοκιμάζουμε κλασικά ελληνικά πιάτα, από μεζέδες όπως κεφτεδάκια, μπεκρή μεζέ και σπιτικές πίτες, μέχρι κρεατικά της ώρας και κερασμένο χαλβαδάκι στο τέλος. Υπολογίστε περί τα 15-20€ το άτομο με κρασί.
Από τα παλιότερα ταβερνάκια της Αθήνας, αυτό το ημιυπόγειο κουτούκι στην καρδιά της Πλάκας φημίζεται για τα μπακαλιαράκια του, που έχουν θρέψει γενιές και γενιές Αθηναίων από το 1864. Εκτός από τηγανητό μπακαλιάρο, θα δοκιμάσετε καλαμάρι στη σχάρα, σούπερ ντολμαδάκια, σαρδέλες ψητές, γαρίδες λαδολέμονο, γίγαντες, μπεκρή μεζέ, αλλά και κλασικά κρεατικά της ώρας. Μαζί με κρασί ή ούζο, υπολογίστε περί τα 15-20€ το άτομο.
Καμπάνα Πετμεζά 5, Κουκάκι, τηλ.: 210 9219818 Από τα πιο αυθεντικά παλιά μαγειρεία της Αθήνας, η Καμπάνα του κυρίου Σπύρου στο Κουκάκι ξεφουρνίζει καθημερινά σπιτικές γεύσεις με αγνές πρώτες ύλες. Σε ένα περιβάλλον με φινέτσα και… αριστοκρατική απλότητα, δοκιμάζουμε διαφορετικά μαγειρευτά κάθε ημέρα, τα οποία γίνονται ανάρπαστα: Θα τα βρείτε κυρίως το μεσημέρι, μετά τις 15.00 οι επιλογές εξαντλούνται γρήγορα, ενώ η Καμπάνα… σιγεί στις 20.00.
Βρίσκεται στην καρδιά του Μοναστηρακίου, στον πρώτο όροφο του Κέντρου Ελληνικής Παράδοσης, και είναι… «παλιά Αθήνα» μέχρι το κόκαλο: Εδώ ανάμεσα σε αναμνηστικά από άλλες δεκαετίες, παλιές φωτογραφίες, αφίσες και μυρωδιά ελληνικού στη χόβολη, θα έρθετε από το πρωί για να αγναντέψετε την Ακρόπολη, και θα καθίσετε και το μεσημέρι, για να απολαύσετε ουζάκι με απλούς, κλασικούς μεζέδες (περί τα 10-12€ το άτομο για τσιμπολόγημα). Σημειώστε ότι τα βράδια το καφενείο είναι κλειστό.
Μια ανάσα από τη Βαρβάκειο, η αιωνόβια κληματαριά με την σκεπαστή, πληθωρική αυλή, διδάσκει αθηναϊκή διασκέδαση. Κάτω από τα κλημτόφυλλα, η ορχήστρα παίζει λαϊκά τραγούδια, οι μεγάλες γάστρες σιγοβράζουν και στα τραπέζια καταφτάνουν φοβερό μελωμένο κότσι, κοκκινιστός κόκορας, κατσικάκι με πατάτες, σπιτικές πίτες και μαγειρευτά ημέρας. Μαζί με χύμα κρασί, υπολογίστε περί τα 15-18€ το άτομο.
Το Κουτούκι του Μαραθωνίτη Υμηττού 253 & Βίνγκελμαν 3, Παγκράτι, τηλ: 210 7017404 Μόνο όσοι γνωρίζουν, κατεβαίνουν υποψιασμένοι τα σκαλάκια του παλιού αυτού σπιτιού, καθώς πρόκειται για ένα από τα καλύτερα «κρυμμένα» μυστικά της παλιάς Αθήνας. Μιας παλιάς Αθήνας που της αρέσει να αράζει με κρασί και μεζέ, σε κουτούκια με παλιά μωσαϊκά και κεντητά κουρτινάκια, να ακούει πενιές χωρίς μικρόφωνα, να ονειρεύεται ότι ζει σε δεκαετίες πιο απλές και να γλείφει τα δάχτυλά της με τα παϊδάκια, τους ντοματοκεφτέδες, τη φάβα και άλλους ελληνικούς μεζέδες. Για πλούσιο τσιμπολόγημα με κρασί, υπολογίστε περί τα 12-15€ το άτομο.