Στις αυλίτσες του Θησείου και των Πετραλώνων, σε τραπεζάκια έξω στην Αγία Ειρήνη, κάτω από φυλλωσιές στο Κουκάκι, απολαμβάνουμε τα καλύτερα brunch της Αθήνας.
Παλαιότερο των 360 ημερών
της Ηρώς Κουνάδη
Δεν πρόλαβε καλά-καλά να κάνει την εμφάνισή του στα café και τα bar της Αθήνας, και εξελίχθηκε σχεδόν αμέσως σε μια από τις πιο αγαπημένες συνήθειες του Σαββατοκύριακου. Πλέον, το σαββατιάτικο –και κυριακάτικο– brunch μας σερβίρεται σε τραπεζάκια έξω, σε δροσερές αυλές και σκιερές πλατείες. Και γίνεται ακόμα καλύτερο.
Δημοφώντος και Υπερίωνος 1, Άνω Πετράλωνα, τηλ.: 210 3423972
Σε μια από τις ωραιότερες αυλές των Πετραλώνων –αν όχι και ολόκληρης της Αθήνας– ο Κύριος Χου στρώνει τραπεζάκια τα οποία φορτώνει με σπιτικές λιχουδιές κάθε Σάββατο και Κυριακή από τις 11.00 ως τις 15.00. Οι γευστικές προτάσεις που έχουν… σουξέ περιλαμβάνουν τάρτα με σπανάκι, ανθότυρο και μπέικον, τοστ με φέτα, ντομάτα και ρίγανη, σκοπελίτικη τυρόπιττα, pancakes με μέλι, σοκολάτα και σιρόπι σφενδάμου, νεοϋρκέζικο cheesecake με μαρμελάδα βύσσινο, croque madames και σκωτσέζικα αυγά. Χορταστικό και οικονομικότατο, στα 7-8€ το άτομο.
Ένα από τα αγαπημένα μας στέκια στο Κουκάκι, ο «Μουσάτος Κύριος» απλώνει τα τραπεζάκια του κάτω από φυλλωσιές και πλάι σε παρτέρια, για να μας σερβίρει εξαιρετικά αυγά μάτια σε ψωμάκια μπριός με λουκάνικα και μπέικον, αλμυρές τάρτες, χορταστικά burgers και τορτίγιες –κι αυτά είναι μόνο για αρχή. Για την συνέχεια, έχει lemon pie με νουτέλα, κέικ σοκολάτας με φιστικοβούτυρο και μαρμελάδα φρούτων του δάσους, carrot cake και pancakes με σοκολάτα ή μέλι. Το brunch σερβίρεται κάθε Κυριακή από τις 12.00 ως τις 16.00 και δεν θα σας κοστίσει παραπάνω από 10€ το άτομο.
Το πιο hip, βιομηχανικό και urban café του Θησείου βρίσκεται στον ωραιότερο πεζόδρομο της περιοχής και στα πολλά επίπεδά του και την μικρή του πίσω αυλή σερβίρει ωραιότατο brunch από τις 11.00 ως τις 17.00 τα σαββατοκύριακα. Στο μενού περιλαμβάνονται σαλάτες (φακής ή κινόα), αυγά (τηγανητά, ομελέτα, scrambled, benedict), σάντουιτς (κροκ μαντάμ, ανοιχτό με bresaola και burgers μοσχαριού ή κοτόπουλου) και λαχταριστά pancakes (με μέλι ή με πραλίνα φουντουκιού). Οι τιμές των πιάτων κυμαίνονται στα 5-8€.
Στην κουκλίστικη αυλίτσα του, που επιτέλους ξεσκεπάστηκε εν όψει καλοκαιριού, το χαλανδριώτικο Penny Lane σερβίρει λαχταριστά brunch όχι μόνο τα σαββατοκύριακα, αλλά κάθε μέρα από τις 10.00 ως τις 18.00 το απόγευμα. Κροκ μαντάμ, pancakes, πίτσες, αυγά benedict με ξεροψημένο μπέικον, σαλάτες με superfoods (δοκιμάστε αυτή με την κινόα) και burgers είναι μερικές μόνο από τις επιλογές σας – υπολογίστε περί τα 5-6€ ανά πιάτο.
Επιθυμήσατε σαββατιάτικο χάζι στην πιο πολυσύχναστη πλατεία της Αθήνας; Το Osterman με το πολυτελές βιομηχανικό του σκηνικό ετοιμάζει brunch cocktails (από 7€), όπως το French 75 με προσέκο, τζιν, λεμόνι και ζάχαρη ή το σπιτικό Bloody Mary, ωραίους καφέδες (στα 3,50€ ο freddo), σπιτικές λεμονάδες και άλλα ροφήματα με τα οποία θα συνοδεύσουμε το brunch που σερβίρεται ως τις 17.00. Στο μενού περιλαμβάνονται τηγανητά αυγά με πικάντικη σάλτσα και καπνιστό μπέικον, αυγά και μανιτάρια σωτέ με κρέμα και λάδι τρούφας, κρομ μαντάμ και μεσιέ, σάντουιτς με Black Angys, σως τσίλι και πατάτες τηγανητές, ή με παστράμι, έμενταλ και λάχανο τουρσί. Τα πιάτα κυμαίνονται στα 6,50 με 10€.