Πέντε ωραία, παρεΐστικα και οικονομικά μεζεδοπωλεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης που αξίζει να δοκιμάσετε.
Παλαιότερο των 360 ημερών
του Γιώργου Κόκουβα
Πειραγμένη ελληνική κουζίνα, δημιουργικά μεζεδάκια, παραδοσιακά προϊόντα από όλη την Ελλάδα, ωραίο χύμα κρασάκι και ακόμη ωραιότεροι χύμα χώροι, από αυτούς που χάρισαν τη στάμπα της χαλαρότητας στην Θεσσαλονίκη. Τα πέντε μεζεδοπωλεία που ακολουθούν είναι ό,τι πρέπει για τα τσιμπούσια της παρέας – και μέσα σ’ όλα, είναι και οικονομικότατα.
Ένα μεταμοντέρνο καφενείο ανάμεσα στον Άγιο Δημήτριο και την πλατεία Αριστοτέλους, επανεφευρίσκει την λεγόμενη soul kitchen σερβίροντας μεζέδες που έχουν πίσω τους την πείρα από τις κουζίνες πεντάστερων ξενοδοχείων, όπου δούλευαν οι μάγειρές του, αλλά και τα σπιτικά μυστικά των γιαγιάδων τους. Μεσογειακές, βαλκανικές και τουρκικές επιρροές είναι η mix and match φιλοσοφία ενός μενού που κινείται με ευκολία από τα χορτοφαγικά πιάτα μέχρι τις κρεατοφαγικές συνταγές ή τις σαλάτες θαλασσινών. Κάθε μεσημέρι, μάλιστα, απολαμβάνουμε τσιπουράκι σε προσφορά «1+1». Για ένα χορταστικό τσιμπολόγημα μετά τσίπουρου, υπολογίστε περί τα 10€ κατ’ άτομο.
Επιτηδευμένα κιτς και χαλαρή ατμόσφαιρα, παιχνιδιάρικη διάθεση και «πειραγμένες» γεύσεις είναι αυτά που συνθέτουν την αλλοπρόσαλλη αλλά… νόστιμη προσωπικότητα του μεζεδοπωλείου «Κιτς και σ’ έφαγα». Στον παρεΐστικο χώρο του, δοκιμάζουμε από στραπατσάδες και απάκι με πατάτες μέχρι αυτοσχέδιες μακαρονάδες, κοτόπουλο με ρύζι, καπνιστές πανσέτες, μαστέλο Χίου, κατίκι Δομοκού και πιάτα ημέρας που μας χορταίνουν με τον καλύτερο τρόπο – μαζί με μπύρα, υπολογίστε περί τα 10€ κατ’ άτομο.
Πληθωρικό, παρεΐστικο και με την οικεία αισθητική του παλιού μπακάλικου, το Ελληνικό μας υπόσχεται ένα γευστικό ταξίδι σε όλη την Ελλάδα. Οι μεζέδες του μαγειρεύονται με πρώτες ύλες από τις Κυκλάδες και την Κρήτη, την Ήπειρο και τη Θράκη, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και τη Χαλκιδική, τη Μάνη και τη Θεσσαλία – από όλα τα… γευστικά μήκη και πλάτη της χώρας. Για να συνοδεύσετε τα μεζεδάκια, θα διαλέξετε από την καλή ποικιλία από ετικέτες ούζου ή τσίπουρου, και θα υπολογίσετε περί τα 15€ κατ’ άτομο.
Σπιτικές πίτες για πρωινό, μεσογειακά μεζεδάκια για το μεσημεριανό ουζάκι και λαχταριστά μαγειρευτά ή πιάτα «για τη μέση» με το βραδινό μας κρασάκι: Το Σέμπρικο, η συνεταιριστική προσπάθεια μιας παρέας νέων παιδιών έχει γίνει ένα από τα πιο ονομαστά μεζεδοπωλεία στην «ήσυχη» άκρη της Φράγκων, στη σκιά των παλιών τειχών, εκεί όπου θα πιάσετε τραπεζάκι μέσα, πλάι στο μπακάλικο, ή στο πλακόστρωτο, όταν ο καιρός το επιτρέψει, και θα δοκιμάσετε δημιουργικές ιδέες με βάση συνταγές από όλη την Ελλάδα, υπολογίζοντας περί τα 12-15€ κατ’ άτομο.
Στου Μπιτ Παζάρ την αγορά, η Βερενίκη διατηρεί τον παρεΐστικο αέρα της φοιτητοπιάτσας, αλλά «ντύνει» με μοντέρνες πινελιές το μεζεδοπωλείο της. Τα σπιτικά πιτάκια συνοδευόνται με καυτερή μαρμελάδα. Το σαγανάκι με γλυκό του κουταλιού. Η μπριζόλα με καραμελωμένα κρεμμύδια, οι πατάτες φούρνου με τυρί κρέμα και τα λουκάνικα γίνονται σωτέ με μανιτάρια. Συνδυάζουμε με ωραίο κρασάκι και υπολογίζουμε περί τα 10-15€, αναλόγως… όρεξης (ή κατοχής φοιτητικού πάσο, που δίνει 15% έκπτωση τα μεσημέρια των καθημερινών).