Ανηφορίζουμε στα Βόρεια Προάστια και ξετρυπώνουμε τα κρυμμένα παραδοσιακά ταβερνάκια τους για να απολαύσουμε χορταστικό φαγοπότι χωρίς να ξοδέψουμε πολλά.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Φαγητό στα Βόρεια Προάστια δεν σημαίνει μόνο εστιατόρια με συλλογή από αστέρια Michelin, ακριβά bar restaurants και fusion κουζίνα που απαιτεί γεμάτο πορτοφόλι. Βάζουμε τον πήχη χαμηλά σε τιμή και ψηλά σε σπιτική γεύση, και εντοπίζουμε ταβερνάκια από το Χαλάνδρι ως την Κηφισιά και από τα Μελίσσια ως τη Δροσιά, που αποδεικνύουν ότι μπορεί και στον Βορρά κανείς να χορτάσει ξοδεύοντας από 10 ως 20€ κατ’ άτομο.
Μια αυλίτσα κρυμμένη πίσω από τη βουή της λεωφόρου Κηφισίας, «ξεχασμένη» από τότε που η Κηφισιά ήταν χωριό, απλώνει τραπεζάκια και σερβίρει γενναιόδωρες μερίδες κρεατικών στη σχάρα και στη σούβλα, καθώς και μαγειρευτά ή ελληνικούς παραδοσιακούς μεζέδες, από αμπελοντολμάδες και σπανακόπιτα μέχρι γαρδουμπάκια και σταβλίσιες μπριζόλες ή αφράτα μπιφτέκια. Μαζί με κρασάκι, υπολογίστε περί τα 20€ κατ’ άτομο.
Με τον χαριτωμένο «υπότιτλο»… “να φαν’ γκατέ”, το Σανέλ μας καλεί στην πλατεία του Χαλανδρίου για τσιμπούσια σε ατμόσφαιρα παλιού μπακάλικου. Ρετρό ταπετσαρίες, ένα μίνι-οπωροπωλείο για ντεκόρ στο βάθος, ζεστά χρώματα, ελληνική μουσική και πολύ φιλικό σέρβις είναι το σκηνικό που θα συναντήσετε. Ποντάρετε άφοβα στην τεράστια ποικιλία κρεατικών δύο ατόμων (που στην ουσία χορταίνει… τέσσερις) και μην χάσετε τις υπέροχες τηγανητές πατάτες με κιμά και τριμμένη φέτα, πιάτο που αξίζει από μόνο του το ανηφόρισμα ως το Χαλάνδρι. Μαζί με μπυρίτσα ή κρασί, υπολογίστε περί τα 15-20€ κατ’ άτομο.
Κίτσουλας Φιλικής Εταιρείας 25, Χαλάνδρι, τηλ: 2106814798 Ένα κλασικότατο μαγειρείο, από εκείνο με την απλή κι απέριττα διακόσμηση και την μυρωδιά από κουζίνα της μαμάς, μας σερβίρει εξαιρετικό κοκκινιστό μοσχαράκι, σπιτικές πίτες, κεφτεδάκια, αρνάκι φρικασέ, στιφάδο, μπριζόλες και όλα αυτά συνοδευμένα με μακαρόνια ή πατάτες τηγανητές, κομμένες στο χέρι και περιχυμένες με λαχταριστή σάλτσα. Υπολογίστε περί τα 12-15€ κατ’ άτομο μαζί με χύμα κρασί.
Κόκκαλης 25ης Μαρτίου 3, Σταμάτα, τηλ.: 210 6218015 Αν ο δρόμος σας φέρει ως τη Σταμάτα, ο Κόκκαλης είναι η εγγυημένη σας επιλογή για καλό κρέας. Καλοψημένη σχάρα, εξαίσια παϊδάκια, και λαχταριστά ορεκτικά (αγαπημένα μας τα τηγανιτά κολοκυθάκια) σε περιβάλλον «εξοχικού ταβερνείου» θα σας στοιχίσουν περί τα 20€ κατ’ άτομο για ένα χορταστικό γεύμα μαζί με κρασί.
Νέα άφιξη στο Χαλάνδρι που μυρίζει… θάλασσα, τα «Ψαράκια και Θαλασσινά» στεγάζονται σε ένα γοητευτικό νεοκλασικό που έχει μεταμορφωθεί σε ζεστό και σπιτικό ψαρομεζεδοπωλείο. Ξεκινήστε με τα ζεστά ορεκτικά από τον δίσκο που καταφθάνει με την άφιξή σας, δοκιμάστε την υπέροχη ψαρόσουπα και συνεχίστε με ψαράκια στη σχάρα ή στο τηγάνι. Μαζί με τσίπουρο, υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο (ή περισσότερο αν επιλέξετε πιο «απαιτητικά» πιάτα όπως ο σολομός ή η γαριδομακαρονάδα).
Το Αρχοντικό Λεωφόρος Κηφισίας 70 και Πάρνωνος, Μαρούσι, τηλ: 2106120808
Η μοντέρνα ρετρό αισθητική συναντά την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα σε έναν από τους ωραιότερους χώρους στο Μαρούσι, που σας προτείνουμε να επισκεφθείτε το μεσημέρι, όταν «ξεφουρνίζονται» τα λαχταριστά (και οικονομικότατα) μαγειρευτά. Ρεβιθάδες, γεμιστά,σουτζουκάκια, κοτόπουλο με φουρνιστές πατάτες ή χυλοπίτες, χοιρινό στάμνας, παστίτσιο και ρολό κιμά είναι μερικές από τις συνταγές που δεν θα σας κοστίσουν πάνω από 15€ κατ’ άτομο μαζί με σαλάτα, ορεκτικό και κρασί. Το βραδινό μενού ξεστρατίζει ελαφρώς προς την δημιουργική ελληνική κουζίνα, με το κόστος να κυμαίνεται ελάφρώς πάνω από 20€ κατ’ άτομο.
Τζάκι στο ισόγειο, ρεμπέτικα στη ηχεία, ξύλινα τραπεζάκια στην αυλή και την ταράτσα, μαυροπίνακας και κατάλογοι γραμμένοι στο χέρι: Η Μπακαλοταβέρνα τιμά το όνομά της με το σκηνικό, αλλά και με την ουσία. Σερβίρει μεζέδες, με πρώτες ύλες από παραγωγούς ανά την Ελλάδα, από κρητική στάκα και φέτα Καλαβρύτων, μέχρι γουρουνόπουλο και μεσσηνιακή σφέλλα ή παραδοσιακή μελιτζάνα γιαουρτλού σε πήλινο. Συνδυάστε με τσίπουρο και υπολογίστε περί τα 10-15€ κατ’ άτομο.
Βλάχος Καραμανλή 1 και 17 Νοέμβρη 11, Μελίσσια, τηλ: 2106130672
Σταθερά η αγαπημένη μας… καβάτζα για μπριζολάκια στα Βόρεια, ο Βλάχος σερβίρει τον «βασιλιά» των κρεατομεζέδων σε μερίδες των τριών μαζί με μπόλικες τηγανητές πατάτες, ή των τεσσάρων άνευ πατάτας. Ξεφουρνίζει επίσης λαχταριστές ηπειρώτικες πίτες – μη χάσετε τη χορτόπιτα ή την τυρόπιτα. Μαζί με τα τυπικά ορεκτικά και χύμα ημίγλυκο κρασί, υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο.
Πιπινιός 25ης Μαρτίου και Γ.Ν. Πέππα 1, Σταμάτα, τηλ: 2106216250 Άλλη μια κλασική ελληνική γωνιά στην Σταμάτα όπου θα απολαύσετε κρεατοφαγία α λα παλαιά, η χασαποταβέρνα του Πιπινιού φημίζεται για το κοκορέτσι της, τα φοβερά παϊδάκια της, την σπιτική τυρόπιτα, το κατσικάκι γάστρας, το δυνατό τζατζίκι και το μπιφτέκι γίγας. Κάθε Πέμπτη θα βρείτε προβατίνα σούβλας. Τον χειμώνα θα πιάσετε τραπέζι στην οικογενειακή σάλα, και το καλοκαίρι στην αυλή με τις μουριές. Μαζί με χύμα κρασί της περιοχής, υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο.
Όπως προδιαθέτει και το όνομα, στη Βλάχικη Γάστρα θα συναντήσετε ανεπιτήδευτη ατμόσφαιρα από τα παλιά, κατάφυτη αυλίτσα με τραπεζάκια, και φυσικά νοστιμότατα μαγειρευτά, με «κορωνίδα» το αρνάκι που σιγοψήνεται στη γάστρα για τρεις ώρες, έτσι ώστε να λιώνει στο στόμα. Δεν θα χάσετε πάντως αν τιμήσετε και τα ωραιότατα παϊδάκια ή τις μπριζόλες σχάρας. Υπολογίστε περί τα 15-20€ κατ’ άτομο μαζί με κρασί.