Ξέρει η Αθήνα από μπουγάτσα; 15 αθηναϊκές διευθύνσεις με λαχταριστό φύλλο και αχνιστή γέμιση αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.
Παλαιότερο των 360 ημερών
του Γιώργου Κόκουβα
Ξέρουμε, ξέρουμε. Την καλύτερη μπουγάτσα θα την φάμε στην Θεσσαλονίκη ή στις Σέρρες. Κι η αλήθεια είναι ότι οι βορειοελλαδίτες έχουν αυτή την πολυτέλεια, να θεωρούν δεδομένο ότι οπουδήποτε στα μέρη τους θα δοκιμάσουν μπουγάτσα… περιοπής. Δεν πάει πολύς καιρός άλλωστε από τα φοιτητικά μου χρόνια στην Θεσσαλονίκη, όπου ο μόνος σοβαρός λόγος να ξυπνήσει κανείς νωρίς (ή να ξενυχτήσει μέχρι το πρωί) ήταν να προλάβει ζεστή μπουγάτσα με άχνη και κανέλλα, κομμένη «στα εννιά» και απαραιτήτως συνοδευμένη με σοκολατούχο γάλα.
Επειδή, όμως, τα χιλιόμετρα από την Αθήνα μας φαίνονται πολλά, και η λιγούρα απαιτεί φρέσκια, ζεστή μπουγάτσα εδώ και τώρα, συγκεντρώνουμε τις καλύτερες αθηναϊκές διευθύνσεις που -σε αντίθεση με τους περισσότερους κατοίκους αυτής της πόλης- ξέρουν τι θα πει μπουγάτσα.
-Ευχαριστούμε τους μερακλήδες φίλους μας στο Facebook που έσπευσαν να μας προτείνουν τα δικά τους αγαπημένα μπουγατσατζίδικα στην πόλη.
*Κρίνος (Αιόλου 87, Αθήνα, 2103216852) Το παραδοσιακό στέκι της Αιόλου σερβίρει από τις 8.30 το πρωί στα μαρμάρινα τραπεζάκια του, εκτός από τους ονομαστούς του λουκουμάδες, εξαιρετική τραγανή μπουγάτσα βουτύρου με κρέμα, που ναι μεν λοξοδρομεί από την πατροπαράδοτη συνταγή του φύλλου, αλλά κερδίζει σε γεύση.
*Χατζής(25ης Μαρτίου 27, Ν.Σμύρνη και Μητροπόλεως 5, Σύνταγμα) Κατευθείαν από την Θεσσαλονίκη, τα ζαχαροπλαστεία του Χατζή έφτασαν σε Σύνταγμα και Νέα Σμύρνη για να μας προσφέρουν από νωρίς το πρωί μπουγάτσα με κρέμα, τυρί ή κιμά (μην το επιχειρήσετε μετά το μεσημέρι, θα έχουν εξαντληθεί). Πλούσιο φύλλο, ισορροπημένη γέμιση που δεν λιγώνει και παραδοσιακός… τεμαχισμός σε εννιά κομμάτια, όπως συνηθίζεται στον Βορρά.
*Η Θεσσαλονίκη στου Ψυρρή (Πλατεία Ηρώων 1, Ψυρρή) Στην καρδιά του Ψυρρή, η Θεσσαλονίκη έχει αποκτήσει την δική της… αποικία μπουγάτσας, η οποία σερβίρεται αφράτη, με νόστιμη κρέμα και περιχυμένη με σοκολάτα από πάνω. Καθίστε στον όμορφο χώρο, και απολαύστε την ως πρωινό ή και αργά το βράδυ. Δείτε εδώ το… making of.