Αθηναϊκοί φούρνοι: 16 φουρνιστά μυστικά

Ποιος φτιάχνει τα καλύτερα μουστοκούλουρα; Πού θα βρείτε ψωμί ζυμωμένο με θυμάρι; Ποια είναι η ωραιότερη τυρόπιττα κουρού της Αθήνας; Τρώμε… ψωμί κι αλάτι σε 16 αθηναϊκούς φούρνους, και φτιάχνουμε τη λίστα με τα καλύτερά μας.
Αθηναϊκοί φούρνοι: 16 φουρνιστά μυστικά
της Ηρώς Κουνάδη 

Όσα χρόνια και αν περάσουν από τότε που γυρνούσαμε με τα πόδια από το σχολείο, μασουλώντας την μισή φραντζόλα ψωμί που φέρναμε από τον φούρνο της γειτονιάς για το μεσημεριανό στο σπίτι, η μυρωδιά του φρεσκοψημένου ζυμαριού θα μας κάνει να κοντοστεκόμαστε έξω από κάθε «φούρνο της γειτονιάς». Και όσες δίαιτες κι αν ορκιστούμε πως δεν θα χαλάσουμε, ο πειρασμός να δοκιμάσουμε άλλη μία φρεσκοφουρνισμένη λιχουδιά θα μας τραβά πάντα από την μύτη.

Αγαπημένος φούρνος του καθενός είναι συνήθως εκείνος που μας προμήθευε την φραντζόλα που κατέληγε τα μεσημέρια στο σπίτι μισή, τότε που ακόμα σηκωνόμασταν στις μύτες των ποδιών για να φτάσουμε τον πάγκο του φούρναρη. Είναι, όμως, κοινό μυστικό ότι κάθε παλιός ή νέος φούρνος της Αθήνας έχει τη δική του σπεσιαλιτέ, εκείνη για την οποία αξίζει να πάρεις το μετρό και να αλλάξεις γειτονιά για να την φέρεις μέχρι το τραπέζι.

Ιδού τα δικά μας, απολύτως υποκειμενικά, “best of” των φούρνων της Αθήνας –τα δικά σας ακολουθούν, στα σχόλια, στο τέλος του κειμένου.

Το καλύτερο τσουρέκι με μαχλέπι και μαστίχα: Το βρίσκουμε από το 1985 στον Αρτοποιητή, στη Λεωφόρο Αγ. Δημητρίου 197 στον Άγιο Δημήτριο (και σε πολλά ακόμα καταστήματα σε Αμπελόκηπους, Παγκράτι, Χολαργό, Ηλιούπολη κ.ά.). Για πολλούς, καλύτερο και από αυτό το (απόλυτο) τσουρέκι του Τερκενλή.

Το καλύτερο χωριάτικο ψωμί με προζύμι: Θα ξενιτευτείτε για να το βρείτε, αλλά θα αξίζει τον κόπο. Το φτιάχνει εδώ και 35 σχεδόν χρόνια ο θρυλικός Έξαρχος στον ξυλόφουρνό του, στην πλατεία Καπανδριτίου.

Η καλύτερη τυρόπιττα κουρού: Ξεχωρίζει ανάμεσα σε 120 (!) διαφορετικά είδη πίττας, στον παλαιότερο ίσως φούρνο της Αθήνας. Το Άριστον, στο 10 της οδού Βουλής, μετρά περισσότερο από έναν αιώνα ζωής, και μας κακομαθαίνει εκτός από τις πίττες του και με ξεροτήγανα, τσουρέκια και ισλί (τρίγωνα με μαρμελάδα και καρύδια).

Η καλύτερη σπανακόπιτα: Σαν να βγήκε από τον φούρνο της μαμάς, στο Χωριάτικο, που βρίσκεται… παντού, από το κέντρο της Αθήνας μέχρι το Μαρούσι, την Καλλιθέα, το Περιστέρι και του Ζωγράφου.



Τα καλύτερα κριτσίνια και βουτήματα διαίτης: Όσοι μετρούν με ευλάβεια θερμίδες, αλλά δεν μπορούν να αντισταθούν και σε μια φρεσκοφουρνισμένη λιχουδιά, ορκίζονται στο όνομα του Στόλη, στην διασταύρωση Αγίας Τριάδος 7 & Ψαρρών, στην Αγία Παρασκευή.

Το καλύτερο κουλούρι Θεσσαλονίκης: Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Οι λάτρεις του κουκακιώτικου Τάκη (στη Μισαραλιώτου 14) όπως και ο ιδιοκτήτης του φούρνου, ορκίζονται ότι ο πατέρας του ήταν εκείνος που πρωτοέφερε το κουλούρι από την Θεσσαλονίκη στην Αθήνα, το μακρινό 1962, και η παράδοση που τιμάται εδώ δεόντως διεκδικεί τα πρωτεία. Μας αρέσει, παρ’ όλα αυτά, και το θεσσαλονικιώτικο κουλούρι της Πνύκας, στο 26 της Τοσίτσα, και στο 13 της Πρατίνου, στο Παγκράτι.

Το καλύτερο old fashioned τσουρέκι: Το βρίσκουμε σε άλλον έναν από τους παλαιότερους φούρνους της Αθήνας, που έσβησε τα 100 κεράκια του πριν από δύο χρόνια: Το Άρτιστον, στη Σπύρου Τρικούπη 61 στα Εξάρχεια (και σε δύο ακόμα νεότερα καταστήματα, στο 61 της Σόλωνος και το 41 της Σκουφά).

Τα καλύτερα γερμανικά ψωμιά: Τα βρίσκουμε από το 1988 στο 59 της Δεινοκράτους, στο Κολωνάκι, στον φούρνο με την ρετρό ταμπέλα που γράφει Λυκαβηττός. Γερμανικά πολύσπορα και Holsteiner Katenbrot που φτιάχνονται με τις παραδοσιακές γερμανικές συνταγές, οι οποίες απαιτούν… ψωμί κι υπομονή – ειδική διεργασία των σπόρων και αρκετές μέρες για λίγα μόνο κιλά ψωμί.

Το καλύτερο γιαννιώτικο ψωμί: Το φτιάχνουν, προφανώς, τα Γιάννενα, στη Μεγάλου Αλεξάνδρου 35 στο Περιστέρι. Οι κάτοικοι των Νοτίων Προαστίων, όμως, θα σας πουν ότι το βρίσκουν μόνο κάθε Σάββατο, στον φούρνο του Ιωάννη Κατσαρού στη Γλυφάδα (Σάκη Καράγιωργα 56 & Ξενοφώντος).

Ο καλύτερος σιμιγδαλένιος χαλβάς: Φιγουράρει πλάι σε δώδεκα διαφορετικούς τύπους ψωμιού στα καταστήματα της αλυσίδας The Bakers, που εξαπλώνεται ταχύτατα από την Καλλιθέα (Αραπάκη 90) μέχρι τα Μελίσσια (Λεωφόρος Δημοκρατίας 45)

Τα καλύτερα μουστοκούλουρα: Θα δυσκολευτείτε να τα ξεχωρίσετε ανάμεσα σε μια τεράστια ποικιλία κουλουριών (σμυρνέικα, βανίλιας, διαίτης, καρότου και πάει λέγοντας) στην Αρτόζα του Αλίμου (Λεωφόρος Ελευθερίας 33).

Οι καλύτερες χωριάτικες πίτες: Μοσχοβολούν χειμωνιάτικο χωριό, από την είσοδο του φούρνου του Σταμάτη μέχρι τα πέρατα του Περιστερίου –ας μας επιτραπεί μια μικρή δόση υπερβολής. Θα τον βρείτε στο 114 της Βασιλέως Αλεξάνδρου.

Το καλύτερο ψωμί με θυμάρι: Αν δεν είναι και το μοναδικό στην Αθήνα. Το φτιάχνει ο κύριος Ανδρέας Χρήστου, στον φούρνο του στο Νέο Κόσμο, στο 70 της Λεωφόρου Βουλιαγμένης. Διάσημα είναι και τα κουλουράκια του, με μέλι, καρύδι και σταφίδα, αλλά και οι χωριάτικες σφολιάτες του.

Τα καλύτερα βουτήματα: Αν ρωτήσετε οποιονδήποτε κάτοικο των Βορείων Προαστίων, θα σας υποδείξει χωρίς δεύτερη σκέψη τον φούρνο του Καρρά, στο 58 της Λεωφόρου Μαραθώνος στον Άγιο Στέφανο που ψήνει και ξεφουρνίζει αδιαλείπτως από το 1928 μέχρι σήμερα.

Το καλύτερο ψωμί μπύρας: Το φουρνίζει εδώ και τριανταένα χρόνια με την πατροπαράδοτη μέθοδο ο Ηλίας Έξαρχος, στον φούρνο του στην Καλλίπολη του Πειραιά (Φιλικής Εταιρείας 29).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v