Τη θέα την πληρώνεις, λένε, και δίκιο έχουν πολλώ δε μάλλον αν βρίσκεσαι σε μια από τις πιο τουριστικές (και πανέμορφες φυσικά) γωνιές της πόλης.
Ο βράχος της Ακρόπολης φωτισμένος δίνει τον απαραίτητο ρομαντικό τόνο για να απολαύσεις ένα υπέροχο δείπνο με φίλους ή αίσθημα κι εμείς σου προτείνουμε πέντε νόστιμες προτάσεις που δεν θα σου στερήσουν το 1/3 του βασικού μισθού.
Καφέ Αβησσυνία
Πλ. Αβησσυνίας, Μοναστηράκι, τηλ: 2103217047
View this post on Instagram
Κλασικό στέκι, του οποίου η ταράτσα συνήθως γεμίζει τουρίστες, όμως αυτήν την περίοδο είναι ήρεμη και άνετη και ό,τι πρέπει για μεζέδες και κρασάκια με υπέροχη θέα στην Ακρόπολη. Μια στάση εδώ επιβάλλεται είτε μετά από βόλτες στα παλιατζίδικα της πλατείας τις Κυριακές, αλλά και μια πτωχή πλην τίμια καθημερινή, από εκείνες που θες να βγεις κάπου όμορφα στο κέντρο με την παρέα. Στο μενού θα βρεις παραδοσιακούς μεζέδες, καλοφτιαγμένους και κάποια πιάτα ημέρας παραδοσιακά αλλά και πιο μοντέρνα: κοζανίτικα γιαπράκια, παραδοσιακά κεφτεδάκια σε κόκκινη σάλτσα, μουσακάς με σπανάκι, σουτζουκάκια με ρύζι μπασμάτι, αφράτο κεμπάπ, φιλέτο κοτόπουλο με ρύζι και ψητή ντομάτα, ταμπουλέ, κρασάτο χταπόδι με κρεμμυδάκια και γεμιστές πατάτες με τυρί είναι μερικές απο τις επιλογές. Δες το μενού εδώ.
Στροφή
Ροβέρτου Γκάλλι 25, Ακρόπολη, τηλ: 2109214130
View this post on Instagram
Ιστορικό εστιατόριο από το 1975, η Στροφή είναι αγαπημένο στέκι (και) των τουριστών για δεκαετίες έχοντας αποκτήσει διεθνή φήμη, και διατηρώντας μέχρι σήμερα την αίγλη της ασπίλωτη. Στην ταράτσα της πανέμορφης μονοκατοικίας που τη φιλοξενεί, θα απολαύσεις καλομαγειρεμένη παραδοσιακή κουζίνα με κάποιους μοντέρνους πειραματισμούς. Σιφνέικο χοιρινό «μαστέλο» στη σχάρα με ρεβίθια και ανθότυρο με μαντζουράνα , μοσχαράκι κοκκινιστό στο πήλινο με γραβιέρα και πατάτες, κατσικάκι στη λαδόκολλα με γραβιέρα και φρέσκια ντομάτα, κόκκορα κρασάτο με χυλοπιτάκια και κάποιες επιλογές σε ψάρι, όπως φιλέτο λαυράκι τυλιγμένο σε αμπελόφυλλα γεμιστό με μανιτάρια και τσιπούρα στη σχάρα με λαχανικά, είναι μερικές από τις κλασικές επιλογές του μενού - δες εδώ.
Συν Αθηνά
Ηρακλειδών 2, Θησείο, τηλ: 21 0345 8463
View this post on Instagram
Στον πιο πολυσύχναστο πεζόδρομο του Θησείου, το Συν Αθηνά δεν επαναπαύεται στην υπέροχη θέα του Ιερού Βράχου από την ταράτσα του, αλλά ετοιμάζει εδώ και χρόνια με μεράκι σπιτικές γεύσεις σε ένα τριώροφο νεοκλασικό. Το μενού αγαπά την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα με επιλογές όπως γαρίδες σοτέ με φινόκιο και ούζο, κεφτεδάκια με αρωματική σος γιαουρτιού, παραδοσιακή σπανακόπιτα και ηπειρώτικο σαγανάκι, ενώ στα κυρίως βρίσκουμε κρεατικά και μαγειρευτά της ώρας όπως αρνίσια παϊδάκια με πατάτες, σπιτικό μπιφτέκι με πιτούλες, παραδοσιακό μουσακά, μενταγιόν χοιρινού φιλέτου με σως μουστάρδας ντιζόν και μοσχαράκι κοκκινιστό Βαρβουνιότικο με τριμμένη γραβιέρα. Δες το μενού εδώ.
GH Attikos Restaurant
Γαριβάλδη 7, Ακρόπολη, τηλ: 2109215256
View this post on Instagram
Μια νόστιμη ταράτσα που νομίζεις ότι θα απλώσεις το χέρι σου και θα ακουμπήσεις την Ακρόπολη, αυτή του Αττικού, ενδείκνυται για μια νόστιμη βραδιά με συντροφιά τον φωτισμένο βράχο, αλλά και καλομαγειρεμένα πιάτα κλασικής ελληνικής κουζίνας που διεγείρουν όμορφα τον ουρανίσκο. Το μενού περιλαμβάνει νοστιμιές από διάφορες γωνιές της Ελλάδας, με έμφαση στην Κέρκυρα, χωρίς ιδιαίτερη διάθεση για πρωτοτυπίες, όμως σε κάθε περίπτωση όλα είναι καλοφτιαγμένα. Εδώ, θα δοκιμάσεις λοιπόν γαρίδες σαγανάκι με φέτα, γαύρο μαρινάτο, σαγανάκι με μαστέλο Χίου, σουτζουκάκια σμυρνέϊκα, χταποδάκι ξυδάτο, αρνάκι λεμονάτο με πατάτες φούρνου, κοκκινιστό μοσχαράκι, σοφρίτο με πουρέ, παραδοσιακή παστιτσάδα, μπιφτέκια σχάρας με πατάτες baby, φιλέτο κοτόπουλο με λαχανικά, σαγανάκι από μαστέλο Χίου και μελιτζάνες με τυρί και ντομάτα.
Kuzina
Αδριανού 9, τηλ: 210 3240133
View this post on Instagram
Πιάτα εμπνευσμένα από την ελληνική κουζίνα, σερβίρονται με ιδιαίτερο τρόπο από τον chef Άρη Τσανακλίδη σε ένα αγαπημένο και προσεγμένο χώρο στην Ανδριανού, ντυμένο στα λευκά. Γεύσεις Ελλάδας αλλά και διεθνείς μπλέκονται νόστιμα και δίνουν πιάτα όπως ριζότο με γλυκιά κολοκύθα, σαλονικιώτης σαλάτα με κουλούρι, τοματίνια, ρόκα και κρίταμο, ριζότο γλυκιάς κολοκύθας με σαφράν, κότσι αρνιού με στραπάτσα ντομάτας και σάλτσα δενδρολίβανου, φιλέτο πελαγίσιας σφυρίδας με λαχανικά ατμού και χόρτα εποχής, μαύρο μπακαλιάρο μαριναρισμένο με μίσο και μίριν, σάλτσα τεριγιάκι και ρύζι ατμού, χοιρινό ψημένο για 12 ώρες με πουρέ γλυκοπατάτας και σαλάτα με ανανά, lime και φρέσκο κόλιανδρο και κότσι αρνιού αργοψημένο στο φούρνο με στραπάτσα πατάτας, μανιτάρια και sauce δεντρολίβανου. Δες το μενού εδώ.
Ελαία
Ερεχθέως 16 και Ερωτοκρίτου, Πλάκα, τηλ: 210 3249512
View this post on Instagram
Διαθέτει την ωραιότερη ίσως θέα ολόκληρης της Πλάκας και βρίσκεται σε ένα αρχοντικό τριών επιπέδων στην ταράτσα του οποίου η Μελίνα λέγεται πως «ξελόγιασε» τον Ζιλ Ντασέν. Το μενού είναι λιτό, αλλά νόστιμο, ακολουθώντας το μοτίβο μιας κλασικής, παραδοσιακής ταβέρνας. Χαλούμι σε τραγανή κρούστα με μαρμελάδα ντομάτας, περικαυτή ήτοι τσιγαριστά χόρτα πικάντικα, γίγαντες φούρνου Πρεσπών, μύδια αχνιστά, μουσακάς, σουτζουκάκια με ρύζι, μοσχαράκι στο πήλινο με πατάτες, κεφαλοτύρι και φέτα και σφυρίδα του ψαρά, είναι μερικές από τις καλομαγειρεμένες και νόστιμες επιλογές της κουζίνας. Δες περισσότερα εδώ.
Νικόλας Γεωργιακώδης