Kafka's Freaks: Από το Λονδίνο στην Αθήνα

Μια πρωτοποριακή περφόρμανς βασισμένη σε τρία διηγήματα του Φραντς Κάφκα ανεβαίνει για τέσσερις μόνο παραστάσεις στο Θέατρο Φούρνος.
Kafkas Freaks: Από το Λονδίνο στην Αθήνα
«Στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, ο κόσμος εξοικειώθηκε με την ιδέα
ότι κάποιος ενώ πεινάει δεν τρώει. Κι αυτή η εξοικείωση προκάλεσε την αδιαφορία.»

Μετά την πρόσφατη θριαμβευτική υποδοχή που επεφύλαξε το κοινό στο Λονδίνο (στο κεντρικό LOST THEATRE) για την παράσταση «Kafka's Freaks», και για όσους δεν πρόλαβαν ως τώρα να την δουν στην Αθήνα, το θέατρο Φούρνος έχει τη χαρά να την φιλοξενήσει για άλλες 4 έκτακτες παραστάσεις, στις 25 & 26 Μαΐου και στις 1 & 2 Ιουνίου 2017 (ημέρες: Πέμπτη και Παρασκευή στις 9:15 μμ).

Τελευταία ευκαιρία για το Αθηναϊκό κοινό να δει αυτήν την πρωτοποριακή δουλειά, η οποία, με βασική «παρτιτούρα» τον Κάφκα, είναι ένας ύμνος στην ελευθερία.

Μία performance του Νικόλα Βαγιονάκη εμπνευσμένη από τρία διηγήματα του Φραντς Κάφκα, ενός συγγραφέα ορόσημο για τη λογοτεχνία του εικοστού αιώνα με τη μοναδική ιδιομορφία της τέχνης του να αγγίζει τα μέχρι τότε ανεξακρίβωτα όρια του παραλόγου: «Αναφορά σε μια Ακαδημία», «Ο Καλλιτέχνης της Πείνας» και «Μεταμόρφωση».



Μέσα σε ένα κλουβί τσίρκου τρία καφκικά πλάσματα -για κάποιους freaks, καταγγέλλουν ένα ολόκληρο σύστημα και, αψηφώντας τον φόβο της προσωπικής και κοινωνικής απομόνωσης, αντιστέκονται στις συνθήκες που τους έχουν επιβληθεί. Ένα συμπαγές καφκικό τρίγωνο που αναφέρεται στη πορεία της ανθρώπινης ύπαρξης και «θέτει» έννοιες όπως εγκλωβισμός, φόβος, εκβιασμός, ταπείνωση, απόρριψη, δύναμη αυτοσυντήρησης.

Οι ήρωες του Νικόλα Βαγιονάκη λειτουργούν με καυστικό χιούμορ, δύναμη και σαρκασμό. Με μοναδικό τους όπλο την αυτογνωσία, βρίσκουν την μοναδικότητά τους και γίνονται υπερβατικοί αφού ξεπερνούν τον φόβο και κατακτούν την απόλυτη ελευθερία.

Υπενθυμίζεται ότι η παράσταση «Kafka's Freaks» παίχτηκε για 2η σαιζόν στην Αθήνα (θ. Φούρνος) και συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία της στην Ελλάδα και το εξωτερικό: Τα καφκικά πλάσματα της παράστασης (ο εξανθρωπισμένος πίθηκος της «Αναφοράς σε μια Ακαδημία», ο «Καλλιτέχνης της πείνας» και ο Γκρέγκορ Σάμσα της «Μεταμόρφωσης») ταξίδεψαν πρόσφατα (sold out) στη Θεσσαλονίκη, δίνουν έκτακτες παραστάσεις στην Αθήνα, πάνε Σύρο, Βόλο, ξανά στο Λονδίνο τον ερχόμενο Ιούλιο, ενώ ακολουθεί η Νέα Υόρκη.

Ο Νικόλας Βαγιονάκης (σύνθεση, διασκευή, σκηνοθεσία και ερμηνεία στην παράσταση «Kafka's Freaks»,) είναι απόφοιτος της Πειραματικής σχολής του Λεωνίδα Τριβιζά και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια, μεταξύ άλλων, στο Actor's Temple, Λονδίνο. Πρωτοεμφανίστηκε σε παραστάσεις του θεάτρου Πορεία. Ερμήνευσε κεντρικούς ρόλους σε πολλές παραστάσεις του πρωτοπόρου σκηνοθέτη και συγγραφέα Δημήτρη Ποταμίτη. Έχει μεγάλη εμπειρία σε θεατρικές performances και ανέβασε παραστάσεις στο θέατρο «Φούρνος». Σημαντικοί πρωταγωνιστικοί ρόλοι του στο θέατρο: «Εκβους» του Πίτερ Σάφερ, «Άγγελοι στην Αμερική» του Τόνι Κούσνερ, «Το παιχνίδι της φαντασίας» του Πιερ Κορνέιγ, «Birdy» της Ναόμι Ουάλας, «Η τελευταία μέρα ενός κατάδικου» του Βίκτωρ Ουγκώ κ.ά.
Πρόσφατη δραστηριότητα: Παρουσίαση της παράστασης «Kafka’s Freaks» στο Lost Theatre (Λονδίνο), συμμετοχή στο Short Film Velvet Thompson του Rob Marni που παρουσιάστηκε στα BAFTA. Τα τελευταία χρόνια ζει και δραστηριοποιείται μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου, δημιουργώντας και λαμβάνοντας μέρος σε θεατρικές παραγωγές.

Ταυτότητα της παράστασης
Performance εμπνευσμένη από τα διηγήματα του Φραντς Κάφκα: «Αναφορά σε μια Ακαδημία», «Ο Καλλιτέχνης της Πείνας», «Μεταμόρφωση».
Σύνθεση -Διασκευή- Σκηνοθεσία- Ερμηνεία: Nικόλας Βαγιονάκης
Μετάφραση: Παναγιώτης Κατσώλης
Χορογραφίες: Νικόλας Βαγιονάκης
Σύμβουλος κίνησης: Paul Blackman
Eπιμέλεια φωτισμού: Αποστόλης Τσατσάκος
Φωτογραφίες παράστασης: Μαριλένα Σταφυλίδου
Τρέιλερ 2017: Κωνσταντίνος Οικονόμου


Info
Θέατρο Φούρνος
Μαυρομιχάλη 168, Εξάρχεια, τηλ. κρατήσεων: 210-6460.748

Παραστάσεις: Πέμπτη και Παρασκευή στις 21:15
Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Εισιτήρια: 10 ευρώ, 8 ευρώ (φοιτητικό), 5 ευρώ (ατέλειες, άνεργοι)

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v