Πολλά, ωραία και ενδιαφέροντα θα συμβούν φέτος στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Δείτε αναλυτικά το ρεπερτόριο για το 2015-16.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Πολλά, ωραία και ενδιαφέροντα ανακοινώθηκαν στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 16 Μαρτίου, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, με αφορμή την ανάληψη καθηκόντων του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή, Νίκου Διαμαντή.
Τι θα δούμε, λοιπόν, στο πανέμορφο πειραιώτικο νεοκλασικό θέατρο; Πολλά, ωραία και ενδιαφέροντα: την Κατερίνα Ευαγγελάτου να σκηνοθετεί Φάουστ τον Νοέμβριο, τον Σταύρο Τσακίρη να μεταφέρει επί σκηνής τη Μητέρα του Σκύλου του Παύλου Μάτεσι τον Μάρτιο, Μικρές Όπερες όλο τον Απρίλιο, Το Τρίτο Στεφάνι του Κώστα Ταχτσή από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά τον Μάιο και το Φεστιβάλ Νεανικής Δημιουργικότητας “InPort Festival” τον Ιούνιο.
Αναλυτικά, ο φετινός προγραμματισμός του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά έχει ως εξής:
Μάρτιος Κεντρική Σκηνή 20,21,22,23 /3 «Η μητέρα του σκύλου» του Παύλου Μάτεσι σε σκηνοθεσία: Σταύρου Τσακίρη Ραραού: Η γυναίκα που γνωρίσαμε μέσα από τις σελίδες του βιβλίου «Η Μητέρα του Σκύλου», παρουσιάζει τη ζωή της, σκιαγραφώντας τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες μιας Ελλάδας, που προσπαθεί να τα «βολέψει» σε συνθήκες ανέχειας. Ο Σταύρος Τσακίρης μεταφέρει στο θέατρο το σπουδαίο μυθιστόρημα του Παύλου Μάτεσι, ενώ η Δήμητρα Χατούπη «ζωντανεύει» την κεντρική ηρωίδα, πλαισιωμένη από δέκα αξιόλογους ηθοποιούς.
25,26,27,28,29/3 «Το ξυλάδικο του Βόλου - Διπλό Βιβλίο του Δημήτρη Χατζή» σε σκηνοθεσία: Γιώργου Αρμένη «Ο πόλεμος τελείωσε, απελευθερώθηκε η Ελλάδα, οι κατακτητές πήραν το δρόμο της επιστροφής, αφήνοντας εκατομμύρια νεκρούς και ερείπια πίσω. Σαν να μην έφταναν τα δεινά, το αίμα που χύθηκε, ήρθαν να προστεθούν τα πολιτικό – ιδεολογικά μας μίση, για να συμπληρώσουν την τραγωδία» σημειώνει για την παράσταση ο Γιώργος Αρμένης.
Μάιος Κεντρική Σκηνή 1,2,3,4,5/4 Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου [ΘΟΚ] «Το Τρίτο Στεφάνι» του Κώστα Ταχτσή σε σκηνοθεσία: Τάκη Τζαμαργιά Μετά από µία πολύ επιτυχημένη θεατρική περίοδο στην Κεντρική Σκηνή του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου (ΘΟΚ), το «Το τρίτο στεφάνι», το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Κώστα Ταχτσή, έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαµαργιά, δραματοποίηση Σάββα Κυριακίδη και µουσική Ευανθίας Ρεµπούτσικα.
22 – 31/5 Θέατρο Τέχνης Μια μέρα, όπως κάθε μέρα, σε ένα διαμέρισμα από τα χιλιάδες διαμερίσματα της Αθήνας, αυτά με τα κουφώματα ασφαλείας και τους βασικούς καναπέδες τους, σε κατάσταση αμοκ ή η ανουσιότητα του να ζείς Κείμενο- σκηνοθεσία Λένα Κιτσοπούλου
Νοέμβριος 2015 «Φάουστ» του Γκαίτε σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου. Στο ρόλο του Φάουστ ο Νίκος Κουρής. Στο ρόλο του Μεφιστοφελή ο Χάρης Φραγκούλης. « Πιστή, Συμβατική Γνώση, Παράδοση : ο Φάουστ θέλει να αποτινάξει όλα τα δεσμά και να εκτοξευτεί στο κυνήγι της απολυτής πλήρωσης. Ο Φάουστ έχει χάσει το δρόμο του και σήμερα είμαστε όλοι Φάουστ» σημειώνει για την παράστασή της η Κατερίνα Eυαγγελάτου.
Φεβρουάριος 2016 «Romeo end Juliette» του Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου. «Ο Ρωμαίος και Ιουλιέτα» σε performance: με χορό, μουσική, «πειραγμένη» γλώσσα και εναλλαγή ρυθμών… Γιατί όχι; Ο Κωνσταντίνος Ρήγος είχε καταπιαστεί και στο παρελθόν με τον Σαίξπηρ (Πολύ κακό και τίποτα στο Εθνικό Θέατρο) κι επανέρχεται με ένα έργο που προσφέρει τη δυνατότητα να μιλήσει για τον έρωτα, την εφηβεία, την πίστη, την οικογένεια, την εξουσία, τον θάνατο, για να βεβαιωθεί και να μας βεβαιώσει πόσα λίγα έχουν αλλάξει μέχρι σήμερα» γράφει ο Κωνσταντίνος Ρήγος.
Παιδική Σκηνή «Πόση γη χρειάζεται ο άνθρωπος;» του Λ. Τολστόι Το έργο του Λ. Τολστόι "Πόση γη χρειάζεται ο άνθρωπος;" είναι μια αφήγηση, μια ιστορία, «η μεγαλύτερη της παγκόσμιας λογοτεχνίας» κατά τον Τζέιμς Τζόυς, με τη σπάνια αφηγηματική λιτότητά της. Ένα αφήγημα κλασικό όσο και παράδοξα επίκαιρο.Σκηνοθεσία: Ελένη Ζαραφίδου.
Εικαστικά Χρήστος Χρυσόπουλος [εν][συν]αίσθησις Η βίντεο-εγκατάσταση του Χρήστου Χρυσόπουλου [εν][συν]αίσθησις διερευνά τον τρόπο με τον οποίο η συνείδηση κατασκευάζει τον χώρο που τη φιλοξενεί. «Η επικράτεια του προσώπου ως ψυχολογική, νοητική και κυριολεκτική έννοια βρίσκεται στον πύρινα του έργου. Οι δύο προθέσεις του τίτλου "εν" και "συν" υποδεικνύουν το νόημα του συνειδησιακού χώρου ως διά προσωπική και συλλογική, εσωτερική και δημόσια επικράτεια». Χρήστος Χρυσόπουλος
«Θρύλε Θεέ μου…» Η εικόνα στο κόκκινο «Το κόκκινο σαν επανάσταση, σαν έρωτας» Σύλληψη- επιμέλεια: Μάνος Στεφανίδης (Δεκέμβριος 2015)
Φωτογραφία Στους χώρους του ΔΘΠ θα παρουσιαστούν τρεις εκθέσεις φωτογραφίας. Η πρώτη σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη είναι η πολύ σημαντική έκθεση της Βούλας Παπαϊωάννου, η δεύτερη είναι η ιστορική έκθεση του Σωκράτη Μαυρομμάτη με τίτλο «η αναστήλωση της Ακρόπολης» και τρίτη η έκθεση της σημαντικής νέας ελληνίδας δημιουργού Έφης Γούση με τίτλο «Weep»
Χορός Μια παράσταση σύγχρονης δημιουργίας χορού και μουσικής, σύμπραξη και συνεργασία των «kyklos Ensemble» με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Δημήτρη Δεσύλλα και της Αποστολίας Παπαδαμάκη καλλιτεχνικής διευθυντρίας του χοροθεάτρου «Quasi Stellar».
Εκπαιδευτικά προγράμματα Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά και το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά σε συνεργασία με το Τμήμα Θεάτρων και Κινηματογράφων της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά, πραγματοποιούν εκπαιδευτικές ξεναγήσεις για τους/τις μαθητές/τριες των δημοτικών σχολείων της Διεύθυνσης κάθε Πέμπτη 11:00-12:00 στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Τους μαθητές θα υποδέχεται ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΘΠ κος Νίκος Διαμαντής και οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιούνται από την διευθύντρια πολιτισμού κα Ε. Μπαφούνη και τον προϊστάμενο του τμήματος θεάτρων και κινηματογράφων κο Κ. Κουρμουλάκη. Οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν και να γνωρίσουν το ανακαινισμένο Δημοτικό Θέατρο και να ενημερωθούν για την ιστορία του Πειραιά.
Συνεργασίες ΤΟ ΔΘΠ θα συνεργασθεί με το Φεστιβάλ Αθηνών,το Εθνικό Θέατρο, το ΚΘΒΕ, τη Λυρική Σκηνή, το Θέατρο Τέχνης, το θέατρο Πορεία, το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και πολλά άλλα θέατρα ρεπερτορίου. Στόχος είναι η συνεργασία και η αλληλεγγύη ανάμεσα σε φορείς πολιτισμού, θέατρα και άλλους οργανισμούς, όπως το Μουσείο Μπενάκη, το Γαλλικό Ινστιτούτο, το Θεατρολογικό τμήμα Πανεπιστήμιο Αθηνών, την Ανωτάτη Σχόλη Καλών Τεχνών κ. α, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένας ισχυρός πνευματικός πυρήνας.
Μουσική Η αυλαία του ΔΘΠ «Αι νύμφαι ακούουσαι τον Ορφέα» του 1926, η οποία φιλοτεχνήθηκε από το σκηνογράφο Θεόδωρο Αρμενόπουλο, θα τοποθετηθεί ξανά τον Σεπτέμβριο του 2015 και με την ευκαιρία της τοποθέτησης της θα πραγματοποιηθεί συναυλία της Ελένης Καραΐνδρου.
Κινητικότητα Το ΔΘΠ παρουσιάζει σε ένα κυριακάτικο πρόγραμμα διάρκειας μηνών στις πλατείες του Πειραιά και στις γειτονιές του μικρές παρεμβάσεις με τίτλο “ move up” το πρόγραμμα ξεκινάει από την Κυριακή 22 Μαρτίου.