Τέσσερις υπέροχες κυρίες του ελληνικού θεάτρου ερμηνεύουν τέσσερις απολαυστικούς μονολόγους σε ένα τριήμερο αφιέρωμα με άρωμα γυναίκας.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας στις 8 Μαρτίου παρουσιάζει ένα τριήμερο αφιέρωμα στην γυναικεία θεατρική έκφραση, με τον γενικό τίτλο Μονόλογοι γυναικών, σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο, στην Κεντρική Σκηνή αλλά και στο Φουαγιέ.
Η Ρένη Πιττακή με την παράσταση Η κυρία του σεληνόφωτος του Γιώργου Σισιλιάνου, η Μαρίνα Ασλάνογλου με τον Τζόρνταν των Άννα Ρέυνολντς και Μόιρα Μπουφίνι, η Υρώ Μανέ με τον Συμβολαιογράφο του Νίκου Βασιλειάδη και η Εύα Κεχαγιά με το Μorendo, ένα μονόλογο για την ζωή της Μαρίας Κάλλας, θα συναντηθούν στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, για να αφηγηθούν ιστορίες γυναικών.
Ρένη Πιττακή - Η κυρία του σεληνόφωτος Βασισμένη στο πολύ γνωστό σκηνικό ποίημα του Γιάννη Ρίτσου «Η σονάτα του σεληνόφωτος» είναι η μονόπρακτη όπερα του Γιώργου Σισιλιάνου «Η κυρία του σεληνόφωτος». Γραμμένο το 1977, το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά από το Ανοιχτό Θέατρο σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη.
Μια ηλικιωμένη γυναίκα μιλάει σε έναν νέο κάποιο ανοιξιάτικο βράδυ. Εκείνος παραμένει αμίλητος. Ο σπαρακτικός της μονόλογος φέρνει στην επιφάνεια ανεκπλήρωτες επιθυμίες, την ανάγκη της επικοινωνίας, αλλά και τη ματαίωσή της, τον ίλιγγο του υπαρξιακού κενού και τη μοναξιά. Στο τέλος η εξομολόγηση καταλήγει σ' ένα ανεπίδοτο γράμμα...
Η μονόπρακτη αυτή όπερα είναι γραμμένη για μεσόφωνο και μικρό ενόργανο σύνολο. Συμμετέχουν η ηθοποιός Ρένη Πιττακή στο ρόλο της Γυναίκας με τα μαύρα, η μεσόφωνος Μαρία Μαρκέτου, ο Άρης Παπαδόπουλος στο ρόλο του Νέου. Aφηγητής ο Ηλίας Κουντής.
Μια συγκλονιστική μαρτυρία, βασισμένη στην αληθινή ιστορία της κρατούμενης στη φυλακή Σίρλεϊ Τζόουνς είναι το έργο «Τζόρνταν», των Άννα Ρέυνολντς και Μόιρα Μπουφίνι. Πρόκειται για τον σπαρακτικό μονόλογο μιας γυναίκας, η οποία κινδυνεύει να χάσει την επιμέλεια του παιδιού της, λίγο πριν την ετυμηγορία των δικαστών. Ο βάναυσος εραστής της, αλλά και η πρόνοια θέλουν να της πάρουν το παιδί, όμως εκείνη δεν μπορεί να ζήσει χωρίς τον Τζόρνταν, ούτε ο Τζόρνταν χωρίς εκείνη.
Η Σίρλεϋ Τζόουνς αποκάλυψε την ιστορία της στην Άννα Ρέυνολντς -τη μια από τις δύο συγγραφείς- όταν βρέθηκαν συγκρατούμενες στη φυλακή. Η Μαρίνα Ασλάνογλου ερμηνεύει –συγκλονιστικά σύμφωνα με τις κριτικές- τον σπαρακτικό μονόλογο. Η μετάφραση είναι του Μάριου Πλωρίτη, η σκηνοθεσία του Νίκου Μαστοράκη
Παραστάσεις - Κεντρική σκηνή Παρασκευή 7 Μαρτίου 9.30 μ.μ/ Κυριακή 9 Μαρτίου 6.00 μ.μ.
Υρώ Μανέ «Συμβολαιογράφος»
Μια παράσταση απολογία και εξομολόγηση μαζί είναι ο «Συμβολαιογράφος» του Νίκου Βασιλειάδη. Ένας βαθιά συγκινητικός μονόλογος μιας γυναίκας που ζει σε λάθος χώρο και χρόνο τον οποίο ερμηνεύει η Υρώ Μανέ. Η Ερασμία, μια χήρα, μεγαλώνει τη μοναχοκόρη της, κλεισμένη σε ένα περίπτερο, εγκλωβισμένη στα ήθη και τα έθιμα της μικρής επαρχιακής πόλης που ζει. Μέχρι τη στιγμή που τη θλιβερή, μονότονη ζωή της, διακόπτει ο έρωτας, το πάθος. Μπορεί όμως μια γυναίκα της ηλικίας της να αγαπήσει; Και η κοινωνία μέσα στην οποία ζει μπορεί να το ανεχτεί; Θύτης και θύμα μαζί, επιθυμεί το απαγορευμένο. Και όταν τολμά να το προκαλέσει, η τιμωρία άμεση. Ο λόγος είναι συμβόλαιο και το υπεσχημένο οφείλει να τηρηθεί.
Τη θεατρική διασκευή στο «Συμβολαιογράφο» υπογράφουν η Εμμανουέλλα Αλεξίου και ο Γιώργος Καραμίχος. Η σκηνοθεσία είναι του Γιώργο Καραμίχου, τα σκηνικά της Χριστίνας Κωστέα, τα κοστούμια της Έλενας Παπανικολάου και η μουσική επιμέλεια του Γιώργου Νανούρη. Το τραγούδι της παράστασης, το οποίο ερμηνεύει η Υρώ Μανέ, έγραψε ο Κώστας Λειβαδάς
Παράσταση – Κεντρική Σκηνή Σάββατο 8 Μαρτίου 9.30 μ.μ
Εύα Κεχαγιά - Morendo
Το έργο Morendo είναι ένας μονόλογος για τη ζωή της Μαρίας Κάλλας, τον οποίο ερμηνεύει η Εύα Κεχαγιά. Μόνη, στο διαμέρισμα της στο Παρίσι, η Μαρία Κάλλας συνδέει τους μεγάλους σταθμούς της καλλιτεχνικής και προσωπικής της ζωής έχοντας την ψευδαίσθηση ότι είναι μέσα σ' ένα καμαρίνι λίγο πριν ξεκινήσει μία ακόμη παράσταση.
Η λέξη morendo είναι μουσικός όρος που σημαίνει σβηστά και στην όπερα χρησιμοποιείται στις σκηνές θανάτου.
Το κείμενο και η σκηνοθεσία :είναι της Όλγας Λασκαράτου και η καλλιτεχνική επιμέλεια της Λίνας Νικολακοπούλου. Τα κοστούμια: επιμελήθηκε ο Γιάννης Μετζικώφ και τη κίνηση η Ζωή Χατζηαντωνίου
Παραστάσεις: Παρασκευή 7 Μαρτίου 7.30 μ.μ./ Κυριακή 9 Μαρτίου 9.30 μ.μ.