Ο Φιλάργυρος: Ο Γ. Μπέζος συναντιέται με τον Μολιέρο
Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στο αριστούργημα του Μολιέρου, που ανεβαίνει στην κεντρική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.
Παλαιότερο των 360 ημερών
«Λεφτά, λεφτά, λεφτά! Άλλη λέξη δεν έχετε στο στόμα σας»
Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει για την καλλιτεχνική περίοδο 2013-2014 τη διάσημη κωμωδία του Μολιέρου «Ο Φιλάργυρος», σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου. Ο ιδιοφυής Γάλλος συγγραφέας, «με τον άρτιο οπλισμό σε πείρα ζωής και σε πείρα σκηνής»- όπως έγραφε ο Άγγελος Τερζάκης το 1959- καταγγέλλει με τον «Φιλάργυρο» την «αμαρτωλή χαλάρωση μιας ψυχής» που την ορίζει μονάχα το χρήμα.
Ο ήρωας του Μολιέρου, ο τυραννικός Αρπαγκόν, πρόσωπο κωμικό και στο βάθος τραγικό, ζει με το νοσηρό φόβο ότι θα του κλέψουν τα χρήματά του, έρμαιο της αδυναμίας του και της ναρκισσιστικής προσήλωσης στον εαυτό του και στην περιουσία του. Γι’ αυτόν όλα είναι χρήμα, ακόμα και τα αισθήματα των οικείων του, που τους καταδυναστεύει με την παροιμιώδη τσιγκουνιά του. Μόνη χαρά στην θλιβερή καθημερινότητά του είναι η καταμέτρηση των κρυμμένων λιρών του, καθώς και οι κερδοφόροι γάμοι που σχεδιάζει για τα παιδιά του, τον Κλεάνθη και τη Λίζα, χωρίς να υπολογίζει τις δικές τους επιθυμίες. Όταν, όμως, αποφασίζει να παντρευτεί την όμορφη Μαριάννα, που είναι ερωτευμένη με τον γιο του, τα πράγματα περιπλέκονται. Τα αταίριαστα ζευγαρώματα θα οδηγήσουν σε ευτράπελες καταστάσεις και σε απροσδόκητες εξελίξεις.
Ο σκηνοθέτης της παράστασης τοποθετεί το έργο, που ανέβηκε για πρώτη φορά το 1668, στη δεκαετία του ’60: «Τα μεγάλα έργα δεν έχουν εποχές. Τα έχει ‘χαϊδέψει’ ο χρόνος και τα έχουμε στην καρδιά μας. Ύστερα από 350 χρόνια, κάτι μας ερεθίζει να τα αναπαραστήσουμε για πολλοστή φορά», σημειώνει. «Ίσως μας θυμίζουν κάτι από τον εαυτό μας, από τη συμπεριφορά μας, από τους φόβους μας».