Για πρώτη φορά στην Ιστορία, οι Πέρσες του Εθνικού Θεάτρου κάνουν πρεμιέρα στο Θέατρο της Επιδαύρου και σε live streaming σε όλο τον πλανήτη.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Το Σάββατο 25 Ιουλίου, στις 21.00 ώρα Ελλάδος, η Επίδαυρος εκπέμπει live σε ολόκληρο τον κόσμο. Για πρώτη φορά στην Ιστορία του αρχαίου θεάτρου, η παράσταση θα μεταδίδεται ζωντανά μέσω streaming και με αγγλικούς υπότιτλους, για να την απολαύσει δωρεάν όλος ο πλανήτης.
Οι Πέρσες του Εθνικού Θεάτρου, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη, θα προβληθούν ζωντανά στο livefromepidaurus.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες του Εθνικού Θεάτρου, του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, αλλά και απευθείας από το κανάλι του Εθνικού Θεάτρου στο YouTube.
Το live streaming θα διατίθεται δωρεάν, με τη δυνατότητα προαιρετικής συνεισφοράς όποιου ποσού επιθυμεί ο κάθε θεατής. Όλα τα έσοδα θα διατεθούν για τη στήριξη του Εθνικού Θεάτρου και των Ελλήνων ηθοποιών. H Google θα φιλοξενήσει το live streaming, θα παρέχει τεχνική υποστήριξη αλλά και δωρεάν προβολή της παράστασης διεθνώς μέσω του YouTube.
«Για πρώτη φορά, το YouTube θα δώσει τη δυνατότητα στο διεθνές κοινό να ταξιδέψει νοερά στην πατρίδα του θεάτρου και στο μαγικό τοπίο της Επιδαύρου» δήλωσε η Πέγκυ Αντωνάκου, Γενική Διευθύντρια της Google Νοτιοανατολικής Ευρώπης. «Κι ενώ είναι αλήθεια ότι τίποτε δεν μπορεί να συγκριθεί με τη φυσική παρουσία σ’ έναν τόσο ιερό τόπο, όπως η Επίδαυρος, το γεγονός ότι, σ’ αυτές τις αντίξοες συνθήκες μπορούμε να μεταφέρουμε μια γεύση της πολιτιστικής κληρονομιάς μας και της απαράμιλλης ελληνικής εμπειρίας σε ανθρώπους που θα ήθελαν να επισκεφτούν τη χώρα μας, αλλά προς το παρόν δεν μπορούν να ταξιδέψουν, είναι σπουδαίο».
Ο Δημήτρης Λιγνάδης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου και σκηνοθέτης των Περσών σημειώνει: «Μέσα στον αναγκαστικό εγκλεισμό της πανδημίας, η τέχνη και το θέατρο αναδύθηκαν για ακόμη μία φορά ως ζωτικές ανάγκες του ανθρώπου, ως τόπος καταφυγής. Το Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας, με τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού, προσκαλεί ολόκληρο τον πλανήτη να προσέλθει στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, στο ωραιότερο θέατρο του κόσμου, για να γίνει μέτοχος και κοινωνός, έστω και ψηφιακά, της παράστασης των Περσών. Σε μία τελετουργία που μας πηγαίνει πίσω στο παρελθόν, μας υπενθυμίζει την ουσία και τον πυρήνα της ύπαρξης και ταυτόχρονα γίνεται γέφυρα μεταξύ των ανθρώπων και των πολιτισμών. Το θέατρο άλλωστε είναι η κατ' εξοχήν τέχνη της επικοινωνίας και του διαλόγου. Ο Πολιτισμός είναι τέκνον της παιδείας ενός τόπου όμως ταυτόχρονα ανήκει και σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, που έχει δικαίωμα στην ενότητα και στο γεφύρωμα των αποστάσεων −ακόμη και όταν οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν».