Ελισάβετ Κουναλάκη: Ρομαντικό μπαρόκ στο Ωδείο Αθηνών
Το piano στα forte του φιλοξενεί τη διακεκριμένη σολίστ Ελισάβετ Κουναλάκη το Σάββατο 6 Μαΐου στο Ωδείο Αθηνών.
Παλαιότερο των 360 ημερών
«Το piano στα forte του» έχει την τιμή να παρουσιάσει την διακεκριμένη Ελισάβετ Κουναλάκη σε ρεσιτάλ πιάνου στην αίθουσα Άρης Γαρουφαλής του Ωδείου Αθηνών το Σάββατο 6 Μαΐου 2017, στις 8:30μμ. Η αθηναία σολίστ έχει εμφανιστεί με μεγάλη επιτυχία σε Ιαπωνία και Ευρώπη, έχοντας να επιδείξει συνεργασίες με σημαντικούς μαέστρους. Το ρεπερτόριό της εκτείνεται από το μπαρόκ ως σύγχρονους σύνθετες, πολλοί εκ των οποίων τής έχουν αφιερώσει έργα.
Στις 6 Μαΐου η Κουναλάκη θα παρουσιάσει τα ακόλουθα έργα: την πρώτη παρτίτα του Bach, τις παραλλαγές σε ένα θέμα του Händel του Brahms, νυχτερινά και την τέταρτη μπαλλάντα του Chopin. Οι τιμές των εισιτηρίων είναι: 5 (μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές, άνεργοι, ΑμΕΑ), 10 (γενική είσοδος), 20 (οικογενειακό).
Johann Sebastian Bach (1685-1750): Παρτίτα αρ. 1 σε σι ύφεση μείζονα, BWV 825 Johannes Brahms (1833-1897): Παραλλαγές και φούγκα σε ένα θέμα του Händel, op. 24 Frédéric Chopin (1810-1849): Νυχτερινά (op. 55 αρ. 1 και 2, op. 48 αρ.1), Μπαλλάντα αρ. 4
Βιογραφικό
Η Ελισάβετ Κουναλάκη γεννήθηκε στην Σύρο. Έλαβε δίπλωμα πιάνου από το Ωδείο Αθηνών με Άριστα και Α' βραβείο παμψηφεί (τάξη Φ. Βάλληνδα, 1979). Συνέχισε τις σπουδές της στο Παρίσι, με υποτροφία της Ακαδημίας Αθηνών και της Γαλλικής κυβέρνησης, στο Conservatoire Européen, από το οποίο αποφοίτησε με την ανώτατη διάκριση και χρηματικό έπαθλο (τάξη Yvonne Lefébure, 1980). Ως υπότροφος του ιδρύματος Nadia και Lili Boulanger παρακολούθησε μαθήματα τρίτου κύκλου σπουδών στο Εθνικό Ωδείο Τουλούζης (από το 1984 έως το 1987), στην τάξη της Thérèse Dussaut, και παράλληλα έκανε ανώτερα θεωρητικά μαθήματα με τη Marthe Nalet. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της στην Τουλούζη το 1987 (Δίπλωμα σολίστ με διάκριση), συμμετείχε σε διεθνή σεμινάρια πιάνου με καθηγητές τον Γεβγκένι Μαλίνιν, την Τατιάνα Νικολάγεβα, τον Κώνσταντιν Γκάνεβ, την France Clidat και τον Leon Fleisher. Πολύ σημαντική επιρροή στην εξέλιξη της μουσικής της προσωπικότητας άσκησε ο Βαλέρι Σαγκαϊντάτσνυ, με τον οποίο -εκτός άλλων- έχει εμβαθύνει στη μελέτη ρωσικού ρεπερτορίου.
Η Ελισάβετ τιμήθηκε με το Α' βραβείο «Καίτη Παπαïωάννου» (Αθήνα, 1973), με το Grand Prix Européen (Παρίσι, 1981, το καλύτερο grand prix της δεκαετίας 70-80) και με το βραβείο ερμηνείας έργων Frédéric Chopin (Παρίσι, 1981). Στον διεθνή διαγωνισμό πιάνου «Μαρία Κάλλας» διακρίθηκε από Ιάπωνα παραγωγό, ο οποίος την προσκάλεσε για σειρά συναυλιών στην Ιαπωνία και το 1983 εμφανίστηκε στις πόλεις Tokyo, Kyoto και Tamagawa.
Έκτοτε έδωσε ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου και συμμετείχε σε ορχηστρικά σύνολα σε Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ελβετία και Βουλγαρία. Έχει συμπράξει με όλες τις ελληνικές ορχήστρες. Σημαντικός σταθμός στην καλλιτεχνική της πορεία ήταν η σύμπραξή της με την Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα Τσαϊκόφσκυ της Μόσχας, στο Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα του Σάββα Ζάννα, υπό τη διεύθυνση του Βλάντιμιρ Φεντοσέγεφ. Η Ελισάβετ έχει συνεργαστεί με διακεκριμένους μαέστρους όπως: Amaury du Closel, Fritz Schieri, Μιλτιάδης Καρύδης, Λουκάς Καρυτινός, Μάνος Χατζηδάκις, Κάρολος Τρικολίδης, Αλέξανδρος Μυράτ, Άλκης Μπαλτάς κ.ά.
Έχει παρουσιαστεί σε εκπομπές στην Ελληνική Ραδιοφωνία, στην France Musique και στην Iαπωνική τηλεόραση. Συνεργάστηκε με την ελληνική τηλεόραση, όπου πρόβαλε την προσωπική της δουλειά και ανέλαβε την επιμέλεια και την παρουσίαση σειράς μουσικών εκπομπών. Έχει επίσης συνεργαστεί με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, συγγράφοντας μουσικολογικά κείμενα για τα έντυπα προγράμματα των εκδηλώσεών του (1997-2002) και με την Εθνική Λυρική Σκηνή σε παραγωγές όπερας για παιδιά.
Το ρεπερτόριο τής Ελισάβετ εκτείνεται από έργα Rameau και Soler μέχρι τις πιο σύγχρονες μουσικές τάσεις. Έχει ξεχωρίσει για σημαντικές πρώτες εκτελέσεις ελληνικών και ξένων σύγχρονων έργων, μερικά από τα οποία τής έχουν αφιερωθεί προσωπικά.
Σημαντική είναι η παιδαγωγική δραστηριότητά της. Kατά το ακαδημαϊκό έτος 2004-2005 δίδαξε Αρμονία και Συνοδεία Πιάνου στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι καθηγήτρια πιάνου στο Ωδείο «Νίκος Σκαλκώτας» και συχνά συμμετέχει ως μέλος σε επιτροπές διαγωνισμών πιάνου.
Έχει δισκογραφική παρουσία με όλο το πιανιστικό έργο του Γιώργου Σισιλιάνου (Lyra), έργα του Γιώργου Κουμεντάκη (Σείριος) και ένα διπλό άλμπουμ με έργα κλασσικών συνθετών (e-motion/Subways music).