14° Jazz Festival: Η Τεχνόπολις σε ρυθμούς τζαζ

Η Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων διοργανώνει για 14η χρονιά το “athens technopolis jazz festival”, φιλοξενώντας jazz τάσεις από όλο τον πλανήτη.
14° Jazz Festival: Η Τεχνόπολις σε ρυθμούς τζαζ
Τζαζ ήχοι με προέλευση από το Ισραήλ ως την Αυστρία και μουσικά σχήματα από την Κύπρο ως το Λουξεμβούργο. Καλλιτέχνες από την Πορτογαλία και αυτοσχεδιασμοί από την Ιταλία. Η Τεχνόπολις φιλοδοξεί να γίνει το κέντρο του κόσμου της jazz για τέσσερις ημέρες και να γεμίσει το Γκάζι όμορφους ήχους που μπορούμε να απολαύσουμε όλοι με ελεύθερη είσοδο, στο πλαίσιο του 14ου athens technopolis jazz festival.

Από την Πέμπτη 29 Μαΐου έως την Κυριακή 1 Ιουνίου μουσικά σχήματα από 12 χώρες (Ουγγαρία, Ισραήλ, Ελλάδα, Ολλανδία, Ισπανία, Αυστρία, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία, Κύπρο, Ιταλία, Βέλγιο και Τουρκία) δίνουν το «παρών» στην Τεχνόπολη. Το “Athens Technopolis Jazz Festival” θα φιλοξενήσει τα πλέον αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα στο είδος, με διεθνή καριέρα και καταξίωση, ερμηνεύοντας ένα μεγάλο φάσμα ακουσμάτων.

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα:

*Πέμπτη 29 Μαΐου

20.00 – 21.00 Big Band Δήμου Αθηναίων
Η Big Band του Δήμου Αθηναίων ιδρύθηκε το 1998 με πρωτοβουλία του βιρτουόζου πιανίστα Γιάννη Τερεζάκη και έκτοτε καταγράφει πολύ ενεργή και σημαντική παρουσία στα μουσικά δρώμενα του δήμου της Αθήνας, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. Το ρεπερτόριο που ερμηνεύει, περιλαμβάνει ιστορικές συνθέσεις και ενορχηστρώσεις των πρωτοπόρων δημιουργών της μουσικής φιλολογίας για σύνολο Big Band και καλύπτει πολύ ευρύ φάσμα των μουσικών ρευμάτων της τζαζ. Την έχουν διευθύνει κορυφαίοι μαέστροι και συνθέτες της τζαζ και σύγχρονης μουσικής όπως ο William Russo και ο Don Owens, ενώ έχει πραγματοποιήσει συνεργασίες με διακεκριμένους Έλληνες και ξένους σολίστες.

21.00 – 22.00 Egy Kiss Erzsi Zene (Ουγγαρία)

Η Erzsi Kiss στο τραγούδι και οι Arpad Vajdovich (μπάσο), Janos Bujdoso (κιθάρα), Csaba Nemeth (ντραμς) φτιάχνουν ένα μουσικό αμάλγαμα κλασικής τζαζ με ροκ εντάσεις και τζαζ ροκ τεχνοτροπίες με στοιχεία από κεντροευρωπαϊκά και βαλκανικά τραγούδια, που εμπλέκονται με πανκ τεχνικές, ακατάληπτες γλωσσικές προσμίξεις και ισχυρές δόσεις χιούμορ. Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά γοητευτικό και σε αρκετές περιπτώσεις συναρπαστικό, πράγμα που εξηγείται από την παρουσία του γκρουπ εδώ και 18 χρόνια στην ουγγρική τζαζ σκηνή και από μια σειρά πέντε απολαυστικών άλμπουμ στη δισκογραφία. Με τη μουσική του γκρουπ μπορείς να χορέψεις, να συγκινηθείς ή να αφήσεις το μυαλό σου να ταξιδέψει σε… απέραντα χωράφια ή σε γαλλικά καμπαρέ. Το γκρουπ ετοιμάζει αυτή την περίοδο το νέο του δίσκο.

22.00 – 23.00 Tamuz Nissim (Ισραήλ)

Με ζεστή και εκφραστική φωνή, η Tamuz Nissim βαδίζει σε μουσικούς δρόμους που αντλούν υλικό και έμπνευση από τις πιο μοντέρνες όψεις του vocal jazz ρεπερτορίου. Με τεχνική εύπλαστη και διεισδυτική και προσέγγιση που αναδίδει φρεσκάδα, η τραγουδίστρια, τραγουδοποιός και πιανίστρια από το Τελ Αβίβ έχει δώσει ήδη εξαιρετικά δείγματα της τέχνης της μέσα από διάφορα projects και με τον πρώτο της δίσκο, «The Music Stays In A Dream», που κυκλοφόρησε πέρσι και στον οποίο συνεργάζονται εξαιρετικοί έλληνες τζαζ μουσικοί. Στο φεστιβάλ η Tamuz συνεργάζεται με τον πολύπειρο Ισραηλινό σαξοφωνίστα Shauli Einav.

23.00 – 00.00 Singularity Project (Ελλάδα)

Με όνομα που προκύπτει από τη θεωρητική φυσική ή και την επιστημονική φαντασία, το δημιουργικό αυτό μουσικό σχήμα αποτελείται από τον πιανίστα Βαγγέλη Στεφανόπουλο, τον σαξοφωνίστα και φλαουτίστα David Lynch, τον νιγηριανής καταγωγής κιθαρίστα Adedeji Adetayo, τον κουβανό μπασίστα Yoel Soto και τον ντράμερ Γιάννη Αγγελόπουλο. Η μουσική των Singularity Project κινείται σε όλο το φάσμα της σύγχρονης τζαζ – έχοντας όμως σαν σημείο εκκίνησης τον βασικό και θεμελιώδη εκείνο ηχορυθμό που μπορεί να προκύπτει από την αφρικάνικη μουσική και στη συνέχεια να αναπτύσσεται και να καταλαμβάνει κάθε διατιθέμενο χώρο, από τα απλά σπιρίτσουαλς ως τις εκτενείς και προχωρημένες σύγχρονες τζαζ συνθέσεις.

*Παρασκευή 30 Μαΐου

21.00 – 22.00 Rembrandt Frerichs Trio (Ολλανδία)
Ο Rembrandt Frerichs είναι πιανίστας που δουλεύει πάνω σε ευρεία μουσική γκάμα: Γνωρίζει σε βάθος την παράδοση της αμερικάνικης τζαζ, όμως επιλέγει να μην την ακολουθεί τυφλά και προσπαθεί πάντα να βάζει μέσα της το προσωπικό του μουσικό άρωμα και γούστο, το οποίο αντλεί μέσα από τις μουσικές παραδόσεις διαφόρων λαών. Αλλά και σαν πιανίστας, ο Frerichs διερευνά σε βάθος τις δυνατότητες του οργάνου του και τις επεκτείνει βρίσκοντας νέους τρόπους έκφρασης, παίζοντας forte piano κ.ο.κ. Στο αθηναϊκό φεστιβάλ, θα παίξει με το τρίο του.

22.00 – 23.00 Ximo Tebar Band (Ισπανία)

Πέρα από ένας εκ των πιο έμπειρων μουσικών της σύγχρονης ισπανικής τζαζ σκηνής, ο δεξιοτέχνης κιθαρίστας Ximo Tebar θεωρείται δημιουργός που εκσυγχρονίζει περαιτέρω έναν ιδιόμορφο «μεσογειακό ήχο» ο οποίος καλλιεργείται εδώ και δεκαετίες στην διεθνική τζαζ και που επικεντρώνεται σε έντονα ισπανικά μουσικά στοιχεία. Ως μουσικός της τζαζ ο Tebar έχει συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα όπως οι Johnny Griffin, Benny Golson, Joe Lovano, Tete Montoliu, Lou Donaldson, Tom Harrell κ.ά., και έχει συμμετάσχει σε όλα τα μεγάλα τζαζ φεστιβάλ της Ισπανίας και της Ευρώπης. Η δισκογραφία του, πέρα από το κλασικό πια «Son Mediterraneo», περιλαμβάνει αφιερώματα στον Tony Bennett και τον Erik Satie.

23.00 – 00.00 Lylit – Loscher Duo (Αυστρία)

Μια κιθάρα και δυο φωνές μαζί με ένα ευρύ r ‘n’ b και soul jazz ρεπερτόριο είναι αρκετά για να φτιάξουν τον κόσμο του Lylit – Loscher Duo που σχηματίστηκε από την τραγουδίστρια Eva Klampfer (ή Lylit) και τον κιθαρίστα-συνθέτη-παραγωγό Matthias Loscher. Μέσα από τις ξεχωριστές και τις κοινές τους μουσικές εμπειρίες, αυτός ο κόσμος βρήκε τη θέση του στη διεθνική μουσική σκηνή. Η Lylit είναι… εξπέρ στα jazz vocals και έχει συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες της βιεννέζικης jazz dance και electronica σκηνής (π.χ. Parov Stelar) και ήδη κυκλοφορεί το πρώτο προσωπικό της LP. Ο δε Loscher, τελειώνοντας τις σπουδές του με τον John Abercrombie στις ΗΠΑ, είναι ήδη δημιουργός δικών του συγκροτημάτων όπως οι ML4.

*Σάββατο 31 Μαΐου

21.00 – 22.00 Reis / Demuth / Wiltgen (Λουξεμβούργο)

Ο πιανίστας Michel Reis, ο μπασίστας Marc Demuth και ο ντράμερ Paul Wiltgen έφτιαξαν το πρώτο τους τρίο το 1998, όταν ακόμα ήταν στο λύκειο – όμως αυτό δεν τους εμπόδιζε να είναι ανερχόμενα και ξεχωριστά ταλέντα στη τζαζ σκηνή του Λουξεμβούργου, μιας χώρας μικρής μεν, αλλά καλλιτεχνικά υπολογίσιμης στο ευρωπαϊκό σκηνικό. Τηρουμένων των αναλογιών, οι Reis, Demuth και Wiltgen ακολουθούν τον δρόμο που χάραξαν οι θρυλικοί e.s.t. στην ευρωπαϊκή τζαζ του 21ου αιώνα: Ενσωματώνοντας σε μοντέρνες original τζαζ συνθέσεις τους ισχυρά και έντονα στοιχεία από την κλασική και λαϊκή ευρωπαϊκή μουσική παράδοση.

22.00 – 23.00 Lama Trio (Πορτογαλία)

Το γκρουπ αποτελείται από τον μπασίστα Goncalo Almeida – που είναι και ο leader του σχήματος – την Susana Santos Silva (τρομπέτα) και τον Καναδό Greg Smith (ντραμς). Σαν μουσική ομάδα, έχουν μια ευρεία γκάμα ενασχόλησης πάνω σε όλες τις όψεις της σύγχρονης τζαζ, από τις πιο mainstream ως τις πιο «ακραίες» και από τις πιο ιδιωματικές ως τις πιο διεθνικές, τις οποίες και συνδυάζουν σε ένα καλλιτεχνικό-εκφραστικό σώμα που υπερβαίνει τις εύκολες ετικέτες και ταξινομήσεις. Αυτό δείχνουν οι Lama με τα δύο μέχρι τώρα άλμπουμ τους, το «Oneiros» και το live «Lamacal», με μουσικές που κινούνται σε ένα ευρύ πεδίο που θα μπορούσαμε να περιγράψουμε ως «ηλεκτρο-ακουστική τζαζ δωματίου

23.00 – 00.00 Symmetry (Κύπρος)
Το κουαρτέτο αυτό αποτελούν οι Μάριος Τούμπας (πιάνο), Χάρης Ιωάννου (σαξόφωνο) Μιχάλης Μέσσιος (κοντραμπάσο) και Ιωάννης Βαφέας (ντραμς), μουσικοί με ιδιαίτερες γνώσεις και ευρεία εμπειρία σε ποικίλους μουσικούς τομείς. Σε αυτό το σχήμα, όμως, παίζουν αποκλειστικά τζαζ, original δικές τους συνθέσεις (του κοντραμπασίστα Μ. Μέσσιου) ή στάνταρντς.

*Κυριακή 1 Ιουνίου

21.00 – 22.00 Niccolo Faraci (Ιταλία)

Κοντραμπασίστας, συνθέτης και sound designer με ενδιαφέροντα μουσικά projects στη σύγχρονη ιταλική τζαζ σκηνή, ο Niccolo Faraci μας έχει δώσει ξεχωριστούς δίσκους όπως το πρόσφατο «It Came to Broadcast the Yucatan» ή το «Tokyo 2674» του 2012, που δείχνουν έναν βαθύτερο καλλιτεχνικό-διεθνιστικό και οικολογικό προβληματισμό που βρίσκει διέξοδο και στη μουσική αλλά και στην κινηματογραφική εικόνα. Στην Τεχνόπολη θα παίξει με το τρίο του, που συναποτελούν δύο ξεχωριστοί μουσικοί της πατρίδας του: ο Lorenzo Paesani (πιάνο, πλήκτρα) και ο Francesco Miccolis (ντραμς).

22.00 – 23.00 OakTree (Βέλγιο)

Το γκρουπ OakTree προέκυψε μέσα από τη μουσική συνάντηση της τσελίστριας Annemie Osborne, του ακορντεονίστα Thibault Dille και της τραγουδίστριας Sarah Klenes που, αρχικά, έστησαν ένα πρόγραμμα το οποίο περιελάμβανε τζαζ στάνταρντς σε συνδυασμό με πρωτότυπες συνθέσεις και ελεύθερους αυτοσχεδιασμούς, πράγμα το οποίο στη συνέχεια καλλιέργησαν περαιτέρω σε σημείο που αυτό σήμερα να ανοίγεται σε πολλαπλές μουσικές παραδόσεις. Έτσι, το OakTree αυτή τη στιγμή αγκαλιάζει τη τζαζ και την ποπ, το γαλλικό chanson και τα λάτιν, την κλασική και τη βαλκανική μουσική σε συναρπαστικά ταξίδια και με βάση τις δυνατότητες που προσφέρει η ίδια η ασυνήθιστη οργάνωση του γκρουπ (φωνή – τσέλο – ακορντεόν).

23.00 – 00.00 Ilhan Ersahin’s Istanbul Sessions (Τουρκία)

Ένας σπουδαίος Τούρκος σαξοφωνίστας, ανδρωμένος στις ΗΠΑ με την αμερικάνικη σύγχρονη τζαζ σκηνή και ιδεολογία σαν κορμό που όμως θεωρεί σαν βασικό συστατικό της μουσικής του την μεσανατολική και βαλκανική μας κουλτούρα την οποία και εντάσσει με φυσικό τρόπο στις δικές του συνθέσεις και δημιουργίες. Η γκάμα της μουσικής του ενασχόλησης καλύπτει από την παραδοσιακή τούρκικη και τσιγγάνικη μουσική ως την σύγχρονη electronica και ιδιαίτερη θέση μέσα σε αυτή κατέχει η δουλειά του με τα σχήματα που φέρουν τον τίτλο «Istanbul Sessions». Η περίπτωση του Ilhan Ersahin είναι μια από τις πιο ιδιαίτερες και αξιοπρόσεκτες σε ολόκληρη τη σημερινή τζαζ σκηνή.

Info
Athens technopolis jazz festival
29/5 έως 1/6
Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100, Γκάζι, τηλ: 210 3475518
Είσοδος Ελεύθερη
Ώρα έναρξης: 21.00


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v