Berlinale 2014: Ποιος έφυγε… με την Αρκούδα;

Το φετινό κινηματογραφικό φεστιβάλ Βερολίνου έριξε την αυλαία του, με μεγάλο νικητή τον κινέζο σκηνοθέτη Γινάν Ντιάο και την ταινία «Black Coal, Thin Ice».
Berlinale 2014: Ποιος έφυγε… με την Αρκούδα;
του Λουκά Τσουκνίδα 

“Η ταινία μου μιλά για την κρίση του Δυτικού πολιτισμού”. Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Οικονομίδης στη συνέντευξη Τύπου για τη συμμετοχή του νεο-νουάρ του, “Το Μικρό Ψάρι”, στο διαγωνιστικό τμήμα της 64ης Μπερλινάλε που κατέβασε ρολά χθες με μεγάλο νικητή τον κινέζο Γινάν Ντιάο και το δικό του νεο-νουάρ με τίτλο, “Black Coal, Thin Ice”, ένα φιλμ που μιλά ξεκάθαρα για την κρίση του Ανατολικού πολιτισμού –ή μήπως του Δυτικού που έχει κυριεύσει τον Ανατολικό;—κι ας μη μας το είπε με αυτά τα λόγια. Είναι ίδιον άλλωστε του πολιτισμού τους να αποφεύγουν να μιλούν για το ψητό, σε αντίθεση με μας που τα λέμε χύμα και τσουβαλάτα...



Πακέτο με τη Χρυσή Αρκούδα πήγε αναμενόμενα και η Αργυρή του πρώτου ανδρικού ρόλου, καθώς ο σκοτεινός πρωταγωνιστής του “Black Coal...” Φαν Λιάο υπερίσχυσε άλλων σκοτεινών πρωταγωνιστών όπως ο Βαγγέλης Μουρίκης στο “Μικρό Ψάρι”. Το βραβείο γυναικείας ερμηνείας απέσπασε επίσης μια ανατολίτισσα, η Κουρόκι Χάρου, πρωταγωνίστρια της νέας ταινίας του 83χρονου βετεράνου Γιότζι Γιαμάντα “The Little House”, ενώ ο έτερος υπέργηρος της λίστας, ο 92χρονος γάλλος Αλέν Ρενέ έφυγε με το βραβείο “Άλφρεντ Μπάουερ” για τη νέα του δουλειά με τίτλο
“Life of Riley”.



Την Αργυρή Άρκτο ή Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής πήρε φέτος ένας αμερικάνος, ο Γουές Άντερσον, ο οποίος παρουσίασε στο Βερολίνο το πολυαναμενόμενο “The Grand Budapest Hotel” και καλύτερος σκηνοθέτης αναδείχθηκε ένας συμπατριώτης του, ο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, για τη δουλειά του στο “Boyhood”. Βραβεύθηκαν επίσης οι γερμανοί Ντίτριχ και Άννα Μπρίγκερμαν για το σενάριο της ταινίας του πρώτου “Stations of the Cross” και ο Ζιαν Ζενγκ, διευθυντής φωτογραφίας στο “Blind Massage” του Γιε Λου. Καλύτερο ντεμπούτο αναδείχθηκε το “Gueros” του Αλόνσο Ρουισπαλάσιος, απ' το παράπλευρο τμήμα του “Πανοράματος”.

Να σημειώσουμε πως στο τμήμα "Generation 14Plus" του Φεστιβάλ βραβεύθηκε και η ελληνική ταινία μικρού μήκους "Mike" του Πέτρου Σιλβέστρου με την Κρυστάλλινη Άρκτο.

Ραντεβού στα Όσκαρ...


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v