Berlinale 2014: Σινε-φεστιβάλ με άρωμα... ελληνικό

Με αρκετές ελληνικές συμμετοχές, και εκπροσώπηση στο διαγωνιστικό τμήμα, αλλά και ενδιαφέροντα αφιερώματα ξεκινά σήμερα το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.
Berlinale 2014: Σινε-φεστιβάλ με άρωμα... ελληνικό
του Λουκά Τσουκνίδα
 
Με την προβολή της νέας δουλειάς του Γουές Άντερσον “The Grand Budapest Hotel” ανοίγει το βράδυ της 6ης Φεβρουαρίου την αυλαία του το 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, όπου φέτος βρίσκουμε και πολλές ελληνικές παρουσίες, με προεξάρχουσα τη συμμετοχή της νέας ταινίας του Γιάννη Οικονομίδη “Το μικρό ψάρι” στο διαγωνιστικό τμήμα.



Ο ανταγωνισμός στην κούρσα για τη Χρυσή Άρκτο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων πρωτοεμφανιζόμενων στο τμήμα, και τις νέες δουλειές των Ρασίντ Μπουχάρεμπ (Two Men in Town), Αλέν Ρενέ (Life of Riley), Καρίμ Αϊνούζ (Praia do Futuro), Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ (Boyhood), Γιότζι Γιαμάντα (The Little House) και φυσικά το “The Grand Budapest Hotel” του Γουές Άντερσον.

Την τελική επιλογή θα κάνει μια επιτροπή που αποτελείται φέτος απ' τους παραγωγούς Τζέιμς Σάμους (Πρόεδρος) και Μπάρμπαρα Μπρόκολι, τους ηθοποιούς Κριστόφ Βαλτζ, Τόνι Λιουνγκ, Γκρέτα Γκέρβιγκ και Τρίνε Ντίρχολμ καθώς και δύο σκηνοθέτες, τον Μισέλ Γκοντρί και την Μίτρα Φαραχάνι. Εκτός συναγωνισμού, θα προβληθούν η νέα ταινία του Τζορτζ Κλούνι “The Monuments Men” καθώς και μια μακρύτερη, “άκοπη” κόπια του πρώτου μέρους του “Nymphomaniac” του Λαρς Φον Τρίερ.



Εκτός απ' “Το μικρό ψάρι”, στο Βερολίνο “ταξίδεψαν” και η “Washingtonia” της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη που διαγωνίζεται στο τμήμα των ταινιών μικρού μήκους, το "Προαύλιο" της Ρηνιώς Δραγασάκη (τμήμα Generation 14 Plus), το “Στο σπίτι” του Θανάση Καρανικόλα (τμήμα Forum) και το “Να κάθεσαι και να κοιτάς” του Γιώργου Σερβετά. Συμπαραγωγούς για τα επόμενα πρότζεκτ τους θα ψάξουν να βρουν η Ελίνα Ψύκου (Ο Γιος της Σοφίας) και ο Χρίστος Γεωργίου (Χρόνια Πολλά) ενώ για διανομείς εκτός Ελλάδος θα προβάλλουν τις ταινίες τους η Μαρία Ντούζα (Το δέντρο και η κούνια) και ο Βασίλης Μαζωμένος (10η μέρα).

Το φετινό μεγάλο αφιέρωμα τιμά τον Κεν Λόουτς με μια αναδρομή στο έργο του, ενώ στα άλλα, πάντα πλούσια και πολυποίκιλα τμήματα του Φεστιβάλ θα προβληθούν νέες ταινίες από δημιουργούς όπως ο Μπονγκ Γιουν-Χο (Snowpiercer), ο Ντενί Κοτέ (Joy of man's desiring), ο Βέικο Οούνπου (Free Range), ο Κορνέλιου Πορουμπόιου (The Second Game), ο Άιρα Σακς (Love is Strange), ο Μισέλ Γκοντρί (Is the Man Who is Tall Happy?) και ο Τσάι Μινγκ-λιανγκ (Journey to the West).



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v