11 υπέροχες ταινίες με… ΛΟΑΤΚΙ καταγωγή

Μίλησαν με ειλικρίνεια και χωρίς φόβο για τον έρωτα και τις προκαταλήψεις, αφήνοντας εποχή στον σύγχρονο κινηματογράφο.
11 υπέροχες ταινίες με… ΛΟΑΤΚΙ καταγωγή

Δημιουργοί που τόλμησαν να αφηγηθούν απαγορευμένους έρωτες, δίνοντας το στίγμα τους στο queer σινεμά. Ταινίες όπου τα φύλα δεν έχουν καμία σημασία και αυτό που μένει τελικά είναι ο έρωτας μέσα από μια ατέρμονη αναζήτηση της σεξουαλικής ταυτότητας.

Το στίγμα, ο κατατρεγμός, ο κοινωνικός ρατσισμός, οι φοβίες, αλλά και η αγάπη ανεξαρτήτως φύλου ως λύτρωση στα προσωπικά αδιέξοδα, όπως εκφράστηκαν μοναδικά μέσα από έντεκα υπέροχες ταινίες.

Weekend (2011)



Μετά από ένα πάρτι με μπόλικο αλκοόλ παρέα με τους στρέιτ φίλους του, ο Ράσελ κατευθύνεται σε ένα γκέι κλαμπ. Λίγο πριν κλείσει, ψωνίζει τον Μπεν, αλλά αυτό το one night stand αποδεικνύεται πολύ διαφορετικό. Ο πρωτοεμφανιζόμενος βρετανός Άντριου Χάι παίρνει μια ιστορία χιλιοειπωμένη και τις δίνει ρεαλισμό και βάθος και με όπλα του τους δύο υπέροχους πρωταγωνιστές μας δίνει ένα υπέροχο ρομάντζο.

Carol (2015)



Στη Νέα Υόρκη του ’50 η νεαρή Τερέζ γνωρίζει την ευκατάστατη και μεγαλύτερή της Κάρολ. Οι δύο γυναίκες παρασύρονται από το πάθος τους και αποφασίζουν να δραπετεύσουν μαζί από την πόλη, παρά τους εκβιασμούς του συζύγου της Κάρολ. Διασκευάζοντας το μυθιστόρημα «The Price of Salt» της Πατρίτσια Χάισμιθ ο Τοντ Χέινς σκηνοθετεί με μαεστρία και στιλ ένα μέινστριμ λεσβιακό ειδύλλιο και παίρνει από τις δύο πρωταγωνίστριες (Κ. Μπλάνσετ – Ρούνεϊ Μάρα) ερμηνείες ζωής.

The Kids are alright (2010)



Η Τζουλς και η Νικ είναι ένα παντρεμένο ομοφυλόφιλο ζευγάρι που ζει στην Καλιφόρνια. Κάθε μία έχει γεννήσει από ένα παιδί με τον ίδιο ανώνυμο δωρητή σπέρματος. Tα προβλήματα αρχίζουν όταν τα δύο παιδιά αποφασίζουν να μάθουν την ταυτότητα του βιολογικού τους πατέρα και να τον βάλουν στην ζωή τους. Ένα “οικογενειακό” ρομαντικό δράμα, με αρκετές δόσεις χιούμορ και ένα απολαυστικό πρωταγωνιστικό δίδυμο (Τζ. Μουρ – Ανέτ Μπένινγκ) που κέρδισε το βραβείο Teddy στο Φεστιβάλ Βερολίνου.

Beginners (2011)



Ένας νεαρός άνδρας συγκλονίζεται από δύο ανακοινώσεις από τον ηλικιωμένο πατέρα του: ότι πάσχει από καρκίνο σε τελικό στάδιο και ότι είναι γκέι. Ο Μάικ Μίλς γράφει και σκηνοθετεί μια χαμηλών τόνων, μελαγχολική αλλά και βαθιά αισιόδοξη ταινία η οποία μιλά στη ψυχή του θεατή ανεξαρτήτως σεξουαλικών προτιμήσεων και του ζητά στην ουσία να κάνει μια νέα αρχή σε κάθε τομέα της ζωής του. Γιούαν Μακρέγκορ και Κρίστοφερ Πλάμερ ερμηνεύουν υποδειγματικά γιο και πατέρα.

A single man (2009)



Στο Λος Άντζελες του 1962, ο Τζορτζ Φάλκονερ, ένας 52χρονος βρετανός καθηγητής πανεπιστημίου πασχίζει να βρει νόημα στη ζωή του μετά τον θάνατο του επί σειρά ετών συντρόφου του, Τζιμ. Ο Τομ Φόρντ αποδεικνύει πως εκτός από μεγάλος μόδιστρος είναι και
σημαντικός σκηνοθέτης, γυρίζοντας μια κομψή ταινία για τις δυσκολίες της αγάπης και την έμφυτη μοναξιά όλων μας. Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου για τον εξαιρετικό Κόλιν Φερθ στη Βενετία.

All about my mother (1999)



Όταν χάνει το 17χρονο γιο της σε αυτοκινητιστικό ατύχημα μια νοσοκόμα πάει στη Βαρκελώνη για να ψάξει τον πατέρα του. Κατά τη διάρκεια της αναζήτησης συναντά μια νεαρή καλόγρια με έιτζ και μια λεσβία σταρ του θεάτρου και μπαίνουν μαζί σε έναν σουρεάλ και πολύχρωμο κόσμο που μόνο ο Πέδρο Αλμοδοβάρ ξέρει πώς να φτιάξει. Αριστουργηματική ως το τέλος, η ταινία του ισπανού συγκεντρώνει μια ποικιλία χαρακτήρων και τους τοποθετεί έτσι ώστε το κοινό να ταυτιστεί με τον κάθε ένα ξεχωριστά, ανεξαρτήτως φύλου.

Pride (2014)

Το 1984 μια ομάδα γκέι ακτιβιστών φτιάχνουν μια οργάνωση προκειμένου να συγκεντρώσουν χρήματα για τους ανθρακωρύχους κατά τη διάρκεια της μεγάλης απεργίας τους κατά των συντηρητικών πολιτικών της Θάτσερ. Όταν όμως συναντούν τους απεργούς διαπιστώνουν πως δεν είναι καλοδεχούμενοι. Ο Μάθιου Γουόρκας μαζεύει ένα απολαυστικό καστ και στήνει ένα χιουμοριστικό homage στην γκέι κουλτούρα αλλά και στην πάλη των τάξεων, όσο mainstream πρέπει για να κάνει όλους τους θεατές να δακρύσουν από χαρά.

Brokeback Mountain (2006)



Ο Ένις και ο Τζακ γνωρίζονται το 1963, στα βουνά του Γουαϊόμινγκ, όπου βόσκουν τα πρόβατα κάποιου κτηνοτρόφου. Η ερωτική έλξη που νιώθουν ο ένας για τον άλλον σημαδεύει τη ζωή τους. Στα χρόνια που θα έρθουν θα παντρευτούν και θα κάνουν καθένας την οικογένειά του. Όμως, κάθε τόσο θα συναντιούνται κρυφά και θα ζουν την παθιασμένη σχέση τους. O Ανγκ Λι δεν σκηνοθετεί ένα ακόμα γουέστερν ή μια γκέι ταινία. Πλέκει το διαχρονικό δράμα κάθε απαγορευμένου έρωτα και αφήνει κινηματογραφική εποχή.

Blue is the warmest colour (2013)



Η Αντέλ μαθήτρια λυκείου, ονειρεύεται να βρει τον έρωτα και αρχίζει να εξερευνά την σεξουαλική της ταυτότητα. Η σχέση της με έναν συμμαθητή της έχει άδοξο τέλος. Η ζωή της ανατρέπεται από τη στιγμή που θα συναντήσει τυχαία μια νύχτα την Έμμα, ένα κορίτσι με μπλε μαλλιά. Μαζί θα ζήσουν τον απόλυτο έρωτα. Η «Ζωή της Αντέλ» του Αμπντελατίφ Κεσίς είναι ένα κινηματογραφικό αριστούργημα, μια συναισθηματική οδύσσεια και ένας γλυκός αποχαιρετισμός στην εποχή της αθωότητας που τιμήθηκε δικαίως με Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες.

Moonlight (2016)



Η ζωή ενός νεαρού αφροαμερικανού από την παιδική του ηλικία έως και την ενηλικίωση, καθώς παλεύει να βρει τη θέση του στον κόσμο αλλά και να αναζητήσει την σεξουαλική του ταυτότητα μεταμορφώνεται στα χέρια του Μπάρι Τζένκινς σε ένα συγκινητικό έπος, γεμάτο αντιθέσεις και συμβολισμούς. Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Χρυσή Σφαίρα καλύτερης δραματικής ταινίας και δεκάδες βραβεία κριτικών για μια ταινία σταθμό στην ιστορία του queer αμερικάνικου σινεμά.

Philadelphia (1993)



Ένας ομοφυλόφιλος δικηγόρος απολύεται επειδή είναι φορέας του έιτζ. Μηνύει την εταιρεία για άδικη απόλυση, αλλά ο μοναδικός συνάδελφος που αναλαμβάνει την υπόθεσή του είναι ένας μαύρος δικηγόρος με προκαταλήψεις κατά των γκέι. Βασισμένο σε αληθινή ιστορία, το οσκαρικό δράμα του Τζόναθαν Ντέμι σοκάρει ακόμα και σήμερα αποτυπώνοντας γλαφυρά τον ρατσισμό που βίωναν στα 80s οι ασθενείς με έιτζ και οι ομοφυλόφιλοι. Συγκινητικό μέχρι το τελευταίο λεπτό, κέρδισε άξια το Όσκαρ Ερμηνείας για τον Τομ Χανκς και τραγουδιού για την κομματάρα του Μπρους Σπρίνγκστιν “Streets of Philadelphia”.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v