της Ίριδος Κρητικού
Με πίνακες δώδεκα Ελλήνων ζωγράφων, έναν στιβαρό πρόλογο του Δημήτρη Δασκαλόπουλου -ενός εκ των εγκυρότερων Ελλήνων καβαφιστών, που ανιχνεύει εξαντλητικά τη σχέση των εικαστικών καλλιτεχνών με τον Καβάφη, αλλά και την εν γένει εικαστικότητα του ποιητή- και ένα CD με 26 ποιήματα του Κ.Π. Καβάφη που απαγγέλλει αισθαντικά ο Σταμάτης Φασουλής, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καστανιώτη ένας συλλεκτικός τόμος (1.000 αντίτυπα) με το σύνολο των ποιημάτων του Αλεξανδρινού ποιητή.
Τη φροντίδα της επιμέλειας και τη σύνταξη του επιλόγου ανέλαβε ο Θανάσης Νιάρχος: Συγχαρητήρια, λοιπόν, σε εκείνον, κυρίως γιατί σπάνια έχουμε τη χαρά να βλέπουμε μια έκδοση τόσο καλαίσθητη, χάρμα οφθαλμών και αφής, ακόμη και για τον δυσκολότερο κριτή.
Θαυμάσια δερματόδετη βιβλιοδεσία με κουβερτούρα, βαρύ χαρτί, άψογα τυπώματα των έργων, ταιριαστή η χροιά της φωνής του Σταμάτη Φασουλή.
Μεταφέρω δύο μόνο φράσεις από το χειμαρρώδη λόγο του, που απολαύσαμε στο πλαίσιο της παρουσίασης του βιβλίου:
”Ο Καβάφης υπήρξε μια ιδανική ποιητική συντροφιά στη διάρκεια ολόκληρης της ζωής μου. Έμαθα να απολαμβάνω την αλεξανδρινή διάλεκτο και τις ντοπιολαλιές, τη γλώσσα της πιάτσας ανακατεμένη με την καθαρεύουσα, τους στίχους να μετατρέπονται σε εξαίσιο μυθιστόρημα που ανοίγεται απολαυστικά σαν βεντάλια...”.
Οι Παναγιώτης Γράββαλος, Στέφανος Δασκαλάκης, Κυριάκος Κατζουράκης, Αντώνης Κέπετζης, Δημήτρης Μυταράς, Φαίδων Πατρικαλάκις, Δήμος Σκουλάκης, Βασίλης Σπεράντζας, Νίκος Στεφάνου, Παναγιώτης Τέτσης, Αλέκος Φασιανός και Μανώλης Χάρος επέλεξαν από ένα ποίημα του Κ.Π. Καβάφη ως αφετηρία έμπνευσης. Φρονώ ότι το αποτέλεσμα δικαιώνει τόσο τον εκδότη που τους εμπιστεύτηκε όσο και τον Αλεξανδρινό ποιητή.
Τα καλά νέα, ωστόσο, δεν σταματούν εδώ. Με πρωτοβουλία του Θανάση Καστανιώτη τα δώδεκα πρωτότυπα έργα που φιλοτεχνήθηκαν ειδικά για την έκδοση θα δημοπρατηθούν την Τρίτη 29 Νοεμβρίου και ώρα 20.00 στο Νέο Κτίριο του Μουσείου Μπενάκη, στην οδό Πειραιώς.
Τα έσοδα από τη δημοπρασία θα διατεθούν στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και το ίδιο το Μουσείο Μπενάκη για την αγορά ενός μοναδικού βυζαντινού θησαυρού ασημένιων πιάτων 12ου αιώνα.
Η κοινή κοπιώδης –και συγκινητική για όσους την έχουμε εξ αρχής παρακολουθήσει- προσπάθεια των τριών μουσείων να παραμείνουν στην Ελλάδα τα εννέα βαρύτιμα ασημένια σκεύη ξεκίνησε πριν από δύο περίπου χρόνια και συνεχίζεται με ελάχιστα πλέον περιθώρια χρόνου.
Από το ποσό των 2.200.000 ευρώ που απαιτείται για την απόκτηση των αντικειμένων, τα τρία Μουσεία έχουν συγκεντρώσει 890.000 ευρώ, ενώ η πολιτεία έχει δεσμευτεί ότι θα καταβάλει το ήμισυ του συνολικού ποσού.
Επειδή η στήλη γνωρίζει πόσο ένθερμη και ενίοτε δυσβάσταχτη -λόγω της προσωπικής έκθεσης και ανάληψης υπέρογκων οικονομικών ευθυνών- είναι αυτή η προσπάθεια (θα μαντεύει φαντάζομαι ο Άγγελος Δεληβορριάς, διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, ότι σε εκείνον κατά κύριο λόγο αναφέρομαι, παρόλο που αντιπαθεί τα εύσημα), απευθύνει με τη σειρά της την έκκληση σε όλους τους αναγνώστες της να συνδράμουν αυτή την προσπάθεια.
Έτσι κι αλλιώς, τα έργα είναι εξαιρετικά. Για κάθε ενδιαφερόμενο, σημειώνουμε ότι ήδη εκτίθενται στο Νέο Κτίριο του Μουσείου Μπενάκη. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο Μουσείο Μπενάκη στο τηλ. 210 3671037.
Για όσους -εκτός της δημοπρασίας- επιθυμούν να συνεισφέρουν με οποιοδήποτε ποσό στο σκοπό των τριών Μουσείων, παραθέτουμε και το σχετικό Αριθμό Τραπεζικού Λογαριασμού:
Alpha Bank 107-00 2786 000377.