Οι καθηγήτριες των Εργαστηρίων βιβλίων του Ιανού μιλούν στο in2life για τη δημιουργική γραφή και το σεμινάριο που ξεκινά… στο Κάτω Κάτω της Γραφής.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Ποια είναι τα μυστικά για να γράψει κανείς καλή παιδική και νεανική λογοτεχνία; Ποιο είναι το κατάλληλο λεξιλόγιο για κάθε ηλικία; Τι προβληματίζει τα σημερινά παιδιά και πώς μπορεί το νερό σαν θεματική να αποτελέσει μίτο της Αριάδνης για ένα λογοτεχνικό ταξίδι;
Η Ελένη Σβορώνου και Μαρία Αγγελίδου, καθηγήτριες των Εργαστηρίων βιβλίων του ΙΑΝΟΥ, στο μάθημα της δημιουργικής γραφής, λίγο πριν την έναρξη των σεμιναρίων τους για το παιδικό και το νεανικό βιβλίο, μιλούν στο in2life.gr και μας επιτρέπουν να μάθουμε περισσότερα για εκείνες και για το σεμινάριο που διδάσκουν.
Σε ποιο σεμινάριο των Εργαστηρίων Βιβλίου στον ΙΑΝΟ διδάσκετε; Περιγράψτε μας με συντομία τη διάρθρωσή του. Το Κάτω-Κάτω της Γραφής (δηλ. η Ελένη Σβορώνου και η Μαρία Αγγελίδου) ασχολείται εδώ και χρόνια αποκλειστικά με το παιδικό βιβλίο, με το γράψιμο, το διάβασμα και τη συζήτηση γύρω από την παιδική και νεανική λογοτεχνία. Λοξοδρομούμε συχνά προς τη μυθολογία και την προφορική παράδοση, αλλά και προς την ενήλικη λογοτεχνία και την ιστορία ιδεών, χωρίς να ξεφεύγουμε από το θέμα μας.
Ποιοι είναι οι στόχοι του σεμιναρίου σας; Να γνωρίσουμε την παιδική και νεανική λογοτεχνία, τις πραγματικές και τις κοινωνικές ηλικιακές ομάδες στις οποίες απευθύνεται. Να μάθουμε να συζητάμε ακούγοντας και να ακούμε σκεπτόμενοι, να διαβάζουμε δημιουργικά, να κρίνουμε έντιμα (και τα δικά μας κείμενα και τα κείμενα των άλλων), να προβληματιζόμαστε με τη θέση και το ρόλο του παιδικού βιβλίου στο σύγχρονο κόσμο. Τέλος, last but not least, να γράφουμε με τόλμη και να σβήνουμε με τόλμη επίσης.
Σε ποιους απευθύνεται το συγκεκριμένο εργαστήριο και τι μπορούν να αποκομίσουν οι συμμετέχοντες; Απευθύνεται σε όλους τους ενήλικες που επιθυμούν να ασχοληθούν με το παιδικό και νεανικό βιβλίο. Να ασχοληθούν ως συγγραφείς αλλά και ως αναγνώστες, ως άνθρωποι που τους ενδιαφέρει να ερευνήσουν το τι λέμε στα παιδιά και στους νέους σήμερα μέσα από τα βιβλία που γράφουμε. Γιατί η ενασχόληση με το παιδικό βιβλίο είναι και μια μελέτη του πολιτισμού μας, κατά κάποιο τρόπο.
Σήμερα υπάρχει πληθώρα σεμιναρίων τα οποία σχετίζονται με τη δημιουργική γραφή και με συναφείς δραστηριότητες. Γιατί κάποιος να επιλέξει το δικό σας; Στο “Κάτω-Κάτω της Γραφής”, εκτός από τη δημιουργική γραφή μας απασχολεί και η δημιουργική ανάγνωση. Το κυριότερο: Η δημιουργική σχέση με το παιδικό βιβλίο γενικότερα. Στα εαρινά θεματικά σεμινάρια το θέμα μας βοηθάει να συζητήσουμε, να σκεφτούμε και να γράψουμε πιο συνειδητά κείμενα, ενταγμένα στην μεγάλη και σημαντική κατηγορία του Παιδικού. Αυτή την άνοιξη το θέμα μας είναι το Νερό. Το Νερό θα είναι για μας η κόκκινη κλωστή, ο μίτος της Αριάδνης, που θα μας βοηθήσει να προσεγγίσουμε τις διάφορες περιόδους και κατηγορίες του παιδικού βιβλίου.
Πώς συνδέεται το σεμινάριό σας με τη σύγχρονη εκδοτική πραγματικότητα; Θα διαβάσουμε και θα σχολιάσουμε την εκδοτική παραγωγή στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σήμερα. Θα αφουγκραστούμε τάσεις, θα διαγνώσουμε κενά, πλεονασμούς, ιδεολογικές φορτίσεις, αγκυλώσεις ή ευκαιρίες της αγοράς…