Ένα σημαντικό παγκόσμιο συνέδριο για το πώς φτιάχτηκε η ιστορία στον 20ο αιώνα οργανώνεται από τις 18 έως τις 20 Ιουνίου στην Αθήνα.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με την ιστορία δεν βάζουν ίσως στο μυαλό τους ότι η «αντικειμενική ιστορία» υπάρχει μόνο στη φαντασία. Οι επιδιώξεις, οι προκαταλήψεις, οι αβλεψίες και οι πολιτικές τοποθετήσεις κάθε ιστορικού συγγραφέα διαστρέφουν την όποια «αλήθεια» και μετατρέπουν την ειλικρινή του πρόθεση σε μια δέσμη προφανών ή αόρατων υποκειμενισμών.
Το «πώς φτιάχτηκε η ιστορία;» είναι το επόμενο ερώτημα από το «τι έγινε τότε;». Είναι η ανάλυση των δεδομένων που πρέπει να έχουμε υπόψη μας, τα «γυαλιά» μας για να επιχειρήσουμε να καταλάβουμε γιατί αυτό που συνέβη μας παρουσιάζεται όπως μας παρουσιάζεται.
Στο διάστημα 18 έως 20 Ιουνίου 2015, κορυφαίοι ιστορικοί από την Ελλάδα και τον κόσμο θα αναζητήσουν και θα συζητήσουν ενώπιον του ελληνικού κοινού το πώς γράφτηκε η ιστορία στον 20ο αιώνα. Πώς ανταποκρίθηκαν οι ιστορικοί στα γεγονότα όπως οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι, οι εξοντώσεις, η άνοδος και η πτώση ολοκληρωτικών καθεστώτων, το τέλος της αποικιοκρατίας και η ραγδαία πρόοδος των επιστημών; Ποιες θεωρίες ακολουθώντας κατέγραψαν τα γεγονότα όπως τα κατέγραψαν;
Το παγκόσμιο συνέδριο με τίτλο «Η Ιστοριογραφία του 20ου αιώνα» θαφιλοξενήσει ιστορικούς από όλον τον κόσμο: από την Αργεντινή έως την Ιαπωνία, από τον Καναδά έως την Αυστραλία. Είναι η πρώτη φορά που διεξάγεται ένα τέτοιο συνέδριο και αναμένεται να αποτελέσει σταθμό στην διεθνή ιστοριογραφική βιβλιογραφία.
Οργανωτές του συνεδρίου είναι οι ερευνητές του επιστημονικού προγράμματος «Η ελληνική ιστοριογραφία στον 20ο αιώνα», με φορείς το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής), το Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας), το περιοδικό Ιστορείν και το International Network of Theory and History.
Οι διοργανωτές αναφέρουν: «Η κύρια προβληματική του είναι όχι η παρακολούθηση των ιστοριογραφικών ρευμάτων, αλλά ο τρόπος που σχετίζονται οι ιστοριογραφικές προσεγγίσεις με την εμπειρία του 20ου αιώνα. Οι πολλαπλοί δρόμοι που ακολούθησε η ιστοριογραφία και τα αντίστοιχα παραδείγματα που διαμορφώθηκαν μεταμόρφωσαν εντελώς το πεδίο των ιστορικών σπουδών τον 20ο αιώνα, ιδιαίτερα στο δεύτερο μισό του, έτσι ώστε είναι δύσκολο να μιλάμε για ένα συμπαγές αντικείμενο σπουδών. Η έξοδος της ιστοριογραφίας από το μαυσωλείο του 19ου αιώνα και το άνοιγμά της σε νέες αναζητήσεις τη μετέτρεψε σε ένα φάντασμα που άλλοτε κρατούσε τις κοινωνίες σε επαγρύπνηση και άλλοτε χρησίμευε ως μέσο ψυχαγωγίας. Ωστόσο, ακόμη και σήμερα, η Ιστορία αντιμετωπίζεται συνήθως σαν μια αφηρημένη ιδέα ή ένας ακόμη ακαδημαϊκός κλάδος, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη τι είναι αυτό που συνδέει την ακαδημαϊκή ιστοριογραφία με όσα συμβαίνουν έξω από αυτήν. Αυτές οι συνδέσεις θα είναι το αντικείμενο των συζητήσεων του συνεδρίου».
Δεν είναι πολλές οι φορές που το ελληνικό κοινό έχει τη δυνατότητα να πάρει μέρος σε τέτοιου είδους διοργανώσεις. Ο διεθνής χαρακτήρας του συνεδρίου επιβάλει τα αγγλικά, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρχει μεγαλύτερος βαθμός δυσκολίας στην παρακολούθηση, για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τη γλώσσα. Όμως, θα αξίζει τον κόπο.
Η συμμετοχή είναι δωρεάν για το κοινό. Οι εργασίες του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν στο κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30). Δείτε όλο το πρόγραμμα του συνεδρίου εδώ, και εδώ τις περιλήψεις των ανακοινώσεων.