Με την ιστορία δύο φημισμένων πειρατίνων, της Αν Μπόνι και της Μαίρη Ριντ, που έδρασαν στα τέλη του 17ου αιώνα, καταπιάνεται στο βιβλίο της ”Γυναίκες θαλασσόλυκοι”η Ζόε Βάλντες. Η Αν, νόθο παιδί ενός αστού δικηγόρου με μια υπηρέτρια, αποκληρώνεται και διώχνεται από το σπίτι όπου μεγάλωσε στη Νότια Καρολίνα αφότου δολοφόνησε την γκουβερνάντα της. Η γνωριμία της με τον πειρατή Καλικό Τζακ θα αποδειχθεί καταλυτική, καθώς τον ερωτεύεται και τον ακολουθεί στο πειρατικό του μεταμφιεσμένη σε άντρα αφού ο άγραφος νόμος των πειρατών απαγορεύει την ύπαρξη γυναικών στο πλοίο.
Περίπου την ίδια περίοδο η Μαίρη Ριντ κατατάσσεται στον αγγλικό στρατό και μετά στο ναυτικό, μεταμφιεσμένη και αυτή σε άντρα. Όταν το πειρατικό του Καλικό Τζακ καταλαμβάνει το πλοίο της, η Μαίρη ακολουθεί τους πειρατές. Ο Καλικό Τζακ, η Αν Μπόνι και η Μαίρη Ριντ θα σχηματίσουν ένα ερωτικό τρίγωνο και θα γίνουν ο τρόμος των ισπανικών πλοίων που μεταφέρουν τους θησαυρούς της Αμερικής.
Το βιβλίο διαφέρει σημαντικά από τα αντίστοιχα του είδους (για όσους τουλάχιστον έχουν μεγαλώσει -ή μεγαλώνουν- διαβάζοντας ιστορίες πειρατών ή βλέποντας τον Έρολ Φλιν να ξιφομαχεί σε ασπρόμαυρη οθόνη). Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι καταπιάνεται με γυναίκες και είναι γραμμένο από γυναίκα.
Η έμφαση δεν δίνεται στις ναυτικές σκηνές δράσης, αλλά κυρίως στην περιγραφή των συνθηκών που ώθησαν τις δύο γυναίκες σε ”καριέρα” πειρατή, στο κυνήγι της ελευθερίας πέρα από τους συμβατικούς κώδικες της εποχής. Επίσης, σημαντικό ρόλο καταλαμβάνουν στην πλοκή οι ιδιαίτερες σχέσεις των δύο γυναικών με τους άντρες (καθώς και οι δύο ήταν ουσιαστικά υποχρεωμένες να παριστάνουν τους άντρες), ενώ τονισμένες ιδιαίτερα είναι και οι ερωτικές σκηνές (καθώς η αίσθηση ελευθερίας των δύο περνά μέσα από την έκφραση της καταπιεσμένης εκ των πραγμάτων σεξουαλικότητας).
Σε κάποια σημεία, μάλιστα, οι περιγραφές έχουν σχεδόν ονειρική χροιά, τονίζοντας ακόμα περισσότερο τις βαθιές αντιθέσεις του κόσμου στον οποίο ζουν οι δύο γυναίκες, οι οποίες γενικώς τολμούν να πάνε κόντρα ακόμα και στην ίδια τους τη φύση.
Με δυο λόγια, οι ”Γυναίκες θαλασσόλυκοι” είναι ένα ιδιαίτερο βιβλίο και στην τεχνική γραφής του και στο θέμα του. Θα το εκτιμήσουν κάπως περισσότερο οι κυρίες που μικρές ονειρεύονταν να γίνουν πειρατίνες (ή κάτι σαν κι αυτό).
Χρήστος Ζαρίφης
Ζόε Βαλντές, ”Γυναίκες θαλασσόλυκοι”, εκδόσεις ”Κέδρος”, σελίδες 278, τιμή 12 ευρώ